Háromezer éves templomot pusztítottak el a törökök

/ 2018.01.30., kedd 19:30 /
Háromezer éves templomot pusztítottak el a törökök

A hettita szentély a bibliai Salamon király híres templomának legközvetlenebb ismert párhuzama volt.

Tegnapelőtt a török légierő elpusztította az Ain Dara-i régészeti lelőhelyet a szíriai Afrin városától délre. A rombolásról először az Al Watan nevű újság elektronikus kiadása számolt be helyi forrásokra hivatkozva, majd a szír állami hatóságok is megerősítették a hírt. Fényképeket és egy videófelvételt is nyilvánosságra hoztak, ami igazolja, hogy a régészeti emlék legalább 60%-a elpusztult a légitámadásban.

Ain Dara Erdogan török elnök január 20-án megindított háborújának áldozata lett. A török beavatkozás célja az ország északnyugati sarkában lévő, kurdok lakta Afrin tartomány elfoglalása. Ezt a hegyes-völgyes, nagyjából a Pilisnek megfelelő méretű, 200 ezer ember által lakott területet a szír polgárháború mindeddig teljesen megkímélte, az itt élő kurdok már a konfliktus kezdetén fegyveres harc nélkül kivívták az autonómiájukat. Erdogannak a terror elleni harc ürügyén egy olyan területre sikerült elvinnie a háború összes borzalmát, amely mindeddig békés sziget volt a nagy felfordulás közepette.

Nem tudni, miért lett a magányos dombtetőn található lelőhely török célpont. Állítólag közel s távol nem voltak kurd állások, bár az is lehet, hogy nem kellett különösebb indok: Afrinra most olyan sűrűn hullanak a török bombák, hogy vélhetően Ain Dara csak beleesett a szórásba. A szíriai kulturális minisztérium közleményében azt írta, a törökök gyűlöletből és barbarizmusból cselekedtek, mert tudatosan törekednnek a szír identitás elpusztítására. A szír állam a nemzetközi szervezetekhez fordult a térség kulturális öröksége védelmében - de a törökök megállítására nyilván senkinek nincsenek eszközei.

Az 1982-ben felfedezett, i. e. 1300-tól 740-ig fennálló Ain Dara-i szentélyért igazán nagy kár. A hettita művészet kivételesen jó állapotban emléke volt oroszlánokat és szfinxeket ábrázoló bazaltreliefjeivel. A templomból a falak gazdagon díszített alsó része őrződött meg, valamint a kövezetbe vésett, egy méter hosszú, rejtélyes lábnyomok, amelyekkel az ókori művész talán azt akarta megjeleníteni, ahogy az istenség bevonul a lakhelyéül szolgáló szent házba. Ami Ain Darát igazán különlegessé tette, hogy a világon talán ez az épületmaradvány állt legközelebb a bibliai Salamon király híres jeruzsálemi templomához: az Ószövetségben olvasható leírás számos pontja ráillett az észak-szíriai szentélyre.

Az Iszlám Állam megszűnésével a jelek szerint nem ért véget a térség gazdag kulturális örökségének szétrombolása. A dzsihadisták munkáját a törökök folytatják tovább.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.