Hatalmas meglepetés a brit választáson: Orbán kezdhet aggódni?

/ 2017.06.09., péntek 08:50 /

Bő egy hónapja mindent elsöprő győzelmet jósoltak a saját maga kezdeményezte előrehozott választással taktikázó Theresa May brit miniszterelnöknek és pártjának, de az exit poll-adatok birtokában már látható, hogy a konzervatívok elvesztették parlamenti többségüket a tegnapi választásokon, miközben a Munkáspárt feljött.

Külföldi voksolások persze minket, magyarokat ritkán hoznak lázba. Erre jó okunk is van. Sosem voltak gyarmataink, nem érezzük magunkénak a világot, ahogy a britek érzik ösztönösen, birodalmuk összeomlása után majd' száz évvel is. Nekünk egy-két stratégát és politikarajongót leszámítva nem igazán fontos, ami a Kárpát-medencén kívül történik. Ugyan az Egyesült Királyság uralkodója vérrokonunk, hiszen II. Erzsébetnek Árpád vére (is) csörgedez az ereiben, ez még mindig kevés ahhoz, hogy valóban foglalkoztasson minket, kire és miért szavaztak a királynő alattvalói tegnap.

Hacsak...

Hacsak nem szolgál magyarra is fordítható tanulságokkal az ottani választás. Most márpedig szolgál. Na jó: szolgálgat.

1. Nincs lefutott meccs a politikában. Annak idején a szocialista Kovács László is megfogalmazta, hogy nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást, és igaza volt, nyertek is 2002-ben az esélyesnek látszó Fidesszel szemben. 2006-ban ugyanez történt – Gyurcsány megverte az abszolút esélyesnek látszó Orbánt. Most a briteknél ez még szembeötlőbb: Theresa May konzervatív miniszterelnök azért kezdeményezett előrehozott választást, mert pártja épp nagyon jól állt a kutatásokban, 25 százalékkal is vezetett a Munkáspárt előtt. Aztán tessék. Most még eddigi szűk, de meglévő többségüket is elvesztették, ha jók az előzetes adatok.

2. Aki a választási rendszerre mutogat és nyivákol, hogy amiatt megverhetetlen a kormánypárt, csak saját bénaságáról akarja elterelni a figyelmet. A brit választási rendszer a világ legaránytalanabbja, a magyarnál sokkal, sokkal aránytalanabb. S még ott is előáll a koalíciókényszer, ott is kijöhet, hogy egyedül nem szerez parlamenti többséget egyik nagy párt sem.

3. A keménykedés nem mindig segít. Theresa May a londoni terrortámadásokra a kampány véghajrájában úgy reagált: hajlandó lenne felfüggeszteni bizonyos szabadságjogokat, hogy a britek nagyobb biztonságban legyenek cserébe. Nem vált be. A franciáknál is volt terror, ott sem a bevándorlásellenes, szigorpárti Le Pen nyert.

4. Ha összevissza beszélsz, annak még a modern politikában is lehet következménye. Érdemes megnézni ezt a májusi interjút: Theresa May csetlik-botlik, nagyon gyengén bizonygatja, hogy az igen valójában nemet jelent és fordítva. Igaz, addigra már egy számjegyű volt az előnye, de ez aztán tovább olvadt.

*

Szóval akkor a Fidesz is simán elveszítheti jövőre a választást? Elvileg igen, aminek a választási rendszer sincs útjában, de simán azért nem. Itthon ugyanis néhány feltétel hiányzik Orbán leváltásához. A briteknél volt kihívó a munkáspárti Jeremy Corbyn személyében, itthon meg nincs. Botka, ugye, vicc. A briteknek ráadásul nincs Gyurcsányuk. Nekünk van, az ellenzék bénasága és Gyurcsány pedig bőven a Fidesz malmára hajtják a vizet.

A keménykedés persze önmagában itthon sem segít, a tavalyi kvótanépszavazáson hasonlót láttunk, mint amit most May művelt. Hetven százalékos támogatottságról indulva akart diadalt aratni a Fidesz, aztán lett belőle egy érvénytelen, oppardon, politikailag érvényes népszavazás.

De van még valamijük a briteknek, ami nekünk nincs. Valódi közmédiájuk. Olyan kérdezővel, amilyen Andrew Neil, aki nem engedi mellébeszélni a miniszterelnököt sem. És persze olyan miniszterelnökük, aki belemegy egy ilyen interjúszituációba, tudva, hogy nem propagandaadás készül.

Ilyenünk nekünk nincs.

Úgyhogy a Fidesz nyugodtan aludhat. Egyelőre esélye sem látszik a jövő évi meglepetésnek.

Persze a meglepetés azért meglepetés, mert nem látszik előre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.