valasz.hu/vilag/latta-mar-az-egig-ero-szovjet-templomot-es-a-new-yorkra-borulo-kupolat-118410

http://valasz.hu/vilag/latta-mar-az-egig-ero-szovjet-templomot-es-a-new-yorkra-borulo-kupolat-118410

Hatalmas öngólt lőtt a Facebook

/ 2018.01.22., hétfő 18:50 /

Vannak ezek az ars poeticák a Facebooknál, hogy jobbá akarja tenni a világot, hogy demokratizálja a társadalmakat, és nincs olyan cenzúrázott tartalom, aminek okaként ne a Zuckerbergék által elképzelt ideális világ sejlene fel. De ha a cél a demokrácia propagálása, akkor minek a cenzúra? – kérdezhetnénk, de ilyen piszlicsáré részletekben most ne vesszünk el.

Olyasmi történt ugyanis, ami tökéletesen rávilágít arra, miért nem kellene túllihegni ezt az online körmösosztó-népnevelő attitűdöt: a Facebook beleszaladt Ramzan Kadirovba.

Csecsenföld ura

Csecsenföld ura

Fotó: Europress/AFP/Natalia Kolesnyikova

Csecsenföld – Putyin áldásával – teljhatalmú elnök-hadurát a nagyvilág az eltűnő meleg-aktivistákon kívül egyvalamiről ismerte: az Instagram-profiljáról (a képmegosztó ugyebár Facebook-tulajdon). Több mint 3 millió követő láthatta a nap mint nap megosztott, helyenként bizarr tartalmakat: gyúrás a teremben, kesztyűzés a kötelek között, drukkolás csecsen ketrecharcosoknak, lovasíjászkodás vagy olyan „hagyományos” kontentek, mint kisgyerek- és öregnéni-simogatás, de előszeretettel adott össze fiatal párokat is. (Ha valakit bővebben érdekel a brutális hadúri lét és a cuki tartalmak közti ellentmondás, az nézze meg ezt a rövid dokumentumfilmet.) Röviden: Kadirov az Instagramon kommunikált. Csakhogy december végén életbe léptek új amerikai szankciók olyan orosz vezetők ellen, akik emberi jogsértéseket követhettek el, a Facebook pedig ennek hatására döntött úgy, hogy felfüggeszti Kadirov profiljait, aki erre úgy reagált „blokkolhatják a fiókokat, de Ramzan Kadirovot soha nem fogják tudni blokkolni”.

Úgy néz ki, nem a levegőbe beszélt. A The Guardian moszkvai tudósításában arról ír, hogy – feltehetően az Instagram-saga miatt – Kadirov rászállt az egyetlen, még Csecsenföldön működő emberi jogi szervezetre, a – többi között a melegek elleni brutális fellépés felgöngyölítését segítő – Memorialra: múlt héten egy maszkos támadó gyújtotta fel a szervezetnek a szomszédos Ingusföldön működő irodáját, pár nappal az után, hogy grozniji irodavezetőjüknél, Ojub Tyityijevnél mintegy 170 gramm füvet „találtak”. Ilyen mennyiséggel feketeöves dílerek szoktak szaladgálni, úgyhogy még a Kreml mellett működő Emberi Jogi Konzultatív Tanács sem zárta ki, hogy az esethez talán van némi köze a csecsen hatóságoknak. Főleg, hogy nemrég maga Kadirov mondta azt: az aktivistáknak „se klánjuk, se nemzetük, se vallásuk”, úgyhogy tevékenységük a továbbiakban nem kívánatos.

A Memorial korábbi grozniji rezidense a brit lapnak azt mondta: „Nem igazán zavarta Kadirovot, hogy felkerült a szankciós listára, de az Instagramja elvesztése nagy fájdalmas számára. Kadirov imádta az Instagramját: nemcsak a kedvenc játéka volt, hanem egy nagyon erős propagandaeszköze is.”

Tyityijev őrizetbe vételét az EU és Washington is nehezményezte, de ezzel nem sokat érnek: a Memorial munkája, ahogy a szervezetet vezető Alekszandr Cserkaszov mondta, „megbénult Groznijban”.

A Facebook tehát nagy igyekezetében elérte, hogy Csecsenföldön most már egyetlen olyan szervezet se maradjon, amit Kadirov kegyetlenkedéseinek sértettjei nagy nehezen felkereshetnek, ha mernek.

Dislike.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.