Hatalmas öngólt lőtt a Facebook

/ 2018.01.22., hétfő 18:50 /

Vannak ezek az ars poeticák a Facebooknál, hogy jobbá akarja tenni a világot, hogy demokratizálja a társadalmakat, és nincs olyan cenzúrázott tartalom, aminek okaként ne a Zuckerbergék által elképzelt ideális világ sejlene fel. De ha a cél a demokrácia propagálása, akkor minek a cenzúra? – kérdezhetnénk, de ilyen piszlicsáré részletekben most ne vesszünk el.

Olyasmi történt ugyanis, ami tökéletesen rávilágít arra, miért nem kellene túllihegni ezt az online körmösosztó-népnevelő attitűdöt: a Facebook beleszaladt Ramzan Kadirovba.

Csecsenföld ura

Csecsenföld ura

Fotó: Europress/AFP/Natalia Kolesnyikova

Csecsenföld – Putyin áldásával – teljhatalmú elnök-hadurát a nagyvilág az eltűnő meleg-aktivistákon kívül egyvalamiről ismerte: az Instagram-profiljáról (a képmegosztó ugyebár Facebook-tulajdon). Több mint 3 millió követő láthatta a nap mint nap megosztott, helyenként bizarr tartalmakat: gyúrás a teremben, kesztyűzés a kötelek között, drukkolás csecsen ketrecharcosoknak, lovasíjászkodás vagy olyan „hagyományos” kontentek, mint kisgyerek- és öregnéni-simogatás, de előszeretettel adott össze fiatal párokat is. (Ha valakit bővebben érdekel a brutális hadúri lét és a cuki tartalmak közti ellentmondás, az nézze meg ezt a rövid dokumentumfilmet.) Röviden: Kadirov az Instagramon kommunikált. Csakhogy december végén életbe léptek új amerikai szankciók olyan orosz vezetők ellen, akik emberi jogsértéseket követhettek el, a Facebook pedig ennek hatására döntött úgy, hogy felfüggeszti Kadirov profiljait, aki erre úgy reagált „blokkolhatják a fiókokat, de Ramzan Kadirovot soha nem fogják tudni blokkolni”.

Úgy néz ki, nem a levegőbe beszélt. A The Guardian moszkvai tudósításában arról ír, hogy – feltehetően az Instagram-saga miatt – Kadirov rászállt az egyetlen, még Csecsenföldön működő emberi jogi szervezetre, a – többi között a melegek elleni brutális fellépés felgöngyölítését segítő – Memorialra: múlt héten egy maszkos támadó gyújtotta fel a szervezetnek a szomszédos Ingusföldön működő irodáját, pár nappal az után, hogy grozniji irodavezetőjüknél, Ojub Tyityijevnél mintegy 170 gramm füvet „találtak”. Ilyen mennyiséggel feketeöves dílerek szoktak szaladgálni, úgyhogy még a Kreml mellett működő Emberi Jogi Konzultatív Tanács sem zárta ki, hogy az esethez talán van némi köze a csecsen hatóságoknak. Főleg, hogy nemrég maga Kadirov mondta azt: az aktivistáknak „se klánjuk, se nemzetük, se vallásuk”, úgyhogy tevékenységük a továbbiakban nem kívánatos.

A Memorial korábbi grozniji rezidense a brit lapnak azt mondta: „Nem igazán zavarta Kadirovot, hogy felkerült a szankciós listára, de az Instagramja elvesztése nagy fájdalmas számára. Kadirov imádta az Instagramját: nemcsak a kedvenc játéka volt, hanem egy nagyon erős propagandaeszköze is.”

Tyityijev őrizetbe vételét az EU és Washington is nehezményezte, de ezzel nem sokat érnek: a Memorial munkája, ahogy a szervezetet vezető Alekszandr Cserkaszov mondta, „megbénult Groznijban”.

A Facebook tehát nagy igyekezetében elérte, hogy Csecsenföldön most már egyetlen olyan szervezet se maradjon, amit Kadirov kegyetlenkedéseinek sértettjei nagy nehezen felkereshetnek, ha mernek.

Dislike.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.