Hatalmas öngólt lőtt a Facebook

/ 2018.01.22., hétfő 18:50 /

Vannak ezek az ars poeticák a Facebooknál, hogy jobbá akarja tenni a világot, hogy demokratizálja a társadalmakat, és nincs olyan cenzúrázott tartalom, aminek okaként ne a Zuckerbergék által elképzelt ideális világ sejlene fel. De ha a cél a demokrácia propagálása, akkor minek a cenzúra? – kérdezhetnénk, de ilyen piszlicsáré részletekben most ne vesszünk el.

Olyasmi történt ugyanis, ami tökéletesen rávilágít arra, miért nem kellene túllihegni ezt az online körmösosztó-népnevelő attitűdöt: a Facebook beleszaladt Ramzan Kadirovba.

Csecsenföld ura

Csecsenföld ura

Fotó: Europress/AFP/Natalia Kolesnyikova

Csecsenföld – Putyin áldásával – teljhatalmú elnök-hadurát a nagyvilág az eltűnő meleg-aktivistákon kívül egyvalamiről ismerte: az Instagram-profiljáról (a képmegosztó ugyebár Facebook-tulajdon). Több mint 3 millió követő láthatta a nap mint nap megosztott, helyenként bizarr tartalmakat: gyúrás a teremben, kesztyűzés a kötelek között, drukkolás csecsen ketrecharcosoknak, lovasíjászkodás vagy olyan „hagyományos” kontentek, mint kisgyerek- és öregnéni-simogatás, de előszeretettel adott össze fiatal párokat is. (Ha valakit bővebben érdekel a brutális hadúri lét és a cuki tartalmak közti ellentmondás, az nézze meg ezt a rövid dokumentumfilmet.) Röviden: Kadirov az Instagramon kommunikált. Csakhogy december végén életbe léptek új amerikai szankciók olyan orosz vezetők ellen, akik emberi jogsértéseket követhettek el, a Facebook pedig ennek hatására döntött úgy, hogy felfüggeszti Kadirov profiljait, aki erre úgy reagált „blokkolhatják a fiókokat, de Ramzan Kadirovot soha nem fogják tudni blokkolni”.

Úgy néz ki, nem a levegőbe beszélt. A The Guardian moszkvai tudósításában arról ír, hogy – feltehetően az Instagram-saga miatt – Kadirov rászállt az egyetlen, még Csecsenföldön működő emberi jogi szervezetre, a – többi között a melegek elleni brutális fellépés felgöngyölítését segítő – Memorialra: múlt héten egy maszkos támadó gyújtotta fel a szervezetnek a szomszédos Ingusföldön működő irodáját, pár nappal az után, hogy grozniji irodavezetőjüknél, Ojub Tyityijevnél mintegy 170 gramm füvet „találtak”. Ilyen mennyiséggel feketeöves dílerek szoktak szaladgálni, úgyhogy még a Kreml mellett működő Emberi Jogi Konzultatív Tanács sem zárta ki, hogy az esethez talán van némi köze a csecsen hatóságoknak. Főleg, hogy nemrég maga Kadirov mondta azt: az aktivistáknak „se klánjuk, se nemzetük, se vallásuk”, úgyhogy tevékenységük a továbbiakban nem kívánatos.

A Memorial korábbi grozniji rezidense a brit lapnak azt mondta: „Nem igazán zavarta Kadirovot, hogy felkerült a szankciós listára, de az Instagramja elvesztése nagy fájdalmas számára. Kadirov imádta az Instagramját: nemcsak a kedvenc játéka volt, hanem egy nagyon erős propagandaeszköze is.”

Tyityijev őrizetbe vételét az EU és Washington is nehezményezte, de ezzel nem sokat érnek: a Memorial munkája, ahogy a szervezetet vezető Alekszandr Cserkaszov mondta, „megbénult Groznijban”.

A Facebook tehát nagy igyekezetében elérte, hogy Csecsenföldön most már egyetlen olyan szervezet se maradjon, amit Kadirov kegyetlenkedéseinek sértettjei nagy nehezen felkereshetnek, ha mernek.

Dislike.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.