Helyedre, magyar! Íme, a csúcsszolidáris Macron

/ 2017.06.23., péntek 10:30 /

Csúnya kelet-európai bevándorlók, azok veszik el szegény franciák munkáját. Ezt is megtudtuk a francia elnöktől, két mondattal azután, hogy európai sorsközösségről delirált. Gratulálunk.

Szerelem dalára elindult Emmanuel, mit elindult, rögtön győzött is, s ha már elnök lett belőle Frankhonban, annak rendje és módja szerint nyilatkozni kezdett.

Ilyeneket:

„Egyes kelet-európai politikusok cinikus módon közelítenek az EU-hoz: az EU csak a pénzosztáshoz kell, anélkül, hogy az értékeit tiszteletben tartanák. Európa nem szupermarket, Európa sorsközösség.” 

Mint egyszeri kiábrándult jobbikosé, amikor Orbán Viktor a kedvéért Horthyt dicsőíti, úgy indult be a szerelmetes liberálisok nyálelválasztása Macron mondatára. Az eredménnyel körbe is nyalják a hőst rögtön, mert végre kimondta! Igen, igen, igaza van!

Fotó: AFP/Europress/Emmanuel Dunand

Az ilyen érzelmekre ható, mozgósító blablákkal, amilyen Horthy kiemelkedő államférfisége vagy Marcronnál a sorsközösség, szolidaritás, kettő a baj: hogy sértő egyrészt, másrészt meg – és ez a nagyobb –, hogy nem igaz.

Hogy utóbbi mennyire nem, azt Oettinger német EU-biztos már elmondta nemrég. Németországnak érdeke, hogy áramoljanak ide az EU-pénzek, hiszen azok szépen visszaáramolnak a német gazdaságba. Tiszta beszéd. Oettinger legalább nem tesz úgy, mintha jófejségből könyöradományt kapnánk EU-pénzek formájában. Nem azt kapunk. A Nyugat termékei korlátlanul és olcsón juthatnak el hozzánk, megvesszük, szóval legalábbis win-win a helyzet. Egy biztos: hazugság, hogy a nyugatiak kizárólag emberbaráti szeretetből és önfeláldozásból adnának nekünk támogatásokat.

S miközben a magyar kormány cinizmusához nem férhet kétség egy sor területen, ahogy az egészségtelen mértékű pártállami terjeszkedését is rossz nézni, mégis mi a fő kérdés, amelyben mi, a csúnya közép-európaiak letértünk az „európai értékek” fényes ösvényéről?

Természetesen a migránskérdés, a kvótaügy, amelyben friss kötelezettségszegési eljárás is van ellenünk.

Macron szerint tehát nyilván be kellene fogadnunk migránsokat, mert az lenne az európai.

Eddig csak a szokásos blabla, említést sem érdemelne a dolog.

Csakhogy Macron hozzátesz még valamit. Ugyanabban az interjúban mondja, csak ezt már nem posztolgatják annyian: „Továbbá fontos a szociális dömping visszaszorítása Franciaországban, ugyanis a Brexit is annak volt köszönhető, hogy a kelet-európai munkások elvették a brit állásokat.”

Az európai szolidaritás tehát azt jelenti Franciaországból nézve, hogy EU-s állampolgárokkal nem vagyunk szolidárisak, még annyira sem, hogy a hosszú tárgyalások, megfelelések és lemondások árán elnyert, megszavazott, kodifikált munkavállalási jogukat természetesnek ismerjük el, a nem EU-s állampolgárokkal meg, akikkel szemben egyébként semmilyen kötelezettségünk nincs, nagyon szolidárisak vagyunk, őket be kell fogadni, át kell venni, segélyezni kell.

Aha.

Jó.

Ezen a ponton sajnos nekem is beindult a nyálelválasztásom...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.