Amerikai magyarok tiltakoznak a Helsinki Bizottságnál

/ 2013.11.26., kedd 20:06 /
Amerikai magyarok tiltakoznak a Helsinki Bizottságnál

A legnagyobb amerikai-magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség levélben sürgeti Benjamin Cardin marylandi szenátort, az amerikai Helsinki Bizottság elnökét, hogy ítélje el Románia legutóbbi magyarellenes megnyilvánulását, ami súlyosan sérti az emberi jogokat is.

Tőkés László 1989-ben, Temesváron

Mint ismeretes, a román kormány visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga kitüntetést, amelyet az 1989-es, Ceaușescu-ellenes forradalomban betöltött szerepéért kapott. Tőkés nem tett mást, mint gyakorolta az alkotmányban biztosított jogát, és felemelte szavát a magyar kisebbségekért. A visszavonást azonnal hatálytalanítani kellene - mutat rá az Amerikai Magyar Szövetség.

A kitüntetés visszavonása nemzetközi felháborodást vont maga után. Lee Edwards, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány elnöke nyílt levélben jegyezte meg, hogy a Tőkés püspök elleni vádak jogtalanok és alaptalanok. A román alkotmány biztosítja a szólásszabadságot, és lehetőséget ad arra, hogy kényes kérdésekben is állást lehessen foglalni. A nyílt vita egy működőképes demokrácia jele.

Goren Linblad, az Európai Emlékezés és Lelkiismeret Platform elnöke Victor Ponta román miniszterelnökhöz küldött levelében arra mutatott rá, hogy „elfogadhatatlan a jogi vagy bármifajta meghurcolása egy állampolgárnak, egy európai parlamenti képviselőnek azért, mert él a véleménynyilvánítás szabadságával".

Az Amerikai Magyar Szövetség emlékeztet arra, hogy március 19-én, amikor a Helsinki Bizottság Magyarország ügyében tartott meghallgatást Washingtonban, Cardin szenátor megjegyezte, hogy a kisebbségi jogok elleni vétségek egyértelműen jelzik egy demokrácia problémáit. A demokrácia és a kisebbségi jogok együtt élnek vagy buknak el - mondta akkor Magyarországra vonatkoztatva.

Az Amerikai Magyar Szövetség éppen ezért sürgeti Cardint, hogy nyilvánosan szólítsa fel Romániát az emberi jogok -beleértve a szólásszabadságot - tiszteletben tartásra. „A Helsinki Bizottságnak hallatnia kell szavát: az alapvető emberi jogok megsértése, a kisebbségellenes politika, a tolerancia- és demokráciaellenes intézkedések elfogadhatatlanok. Attól tartunk, hogy a hallgatás félreérthető, és hozzájárulhat olyan további erőszakos cselekedetekhez, amelyek ellen a Helsinki Bizottság alapításától kezdve harcol" - figyelmeztet Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség elnöke.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.