Hillary Clinton vallomása: ezért lett elnök Trumpból

/ 2017.09.13., szerda 08:13 /
Hillary Clinton vallomása: ezért lett elnök Trumpból

Leginkább belső riválisára, Bernie Sandersre és az FBI-igazgató James Comey-ra haragszik Hillary Clinton tavalyi választási veresége miatt. Meg persze saját magára, mert rá kellett jönnie: milliók utálják. Mindez új könyvéből derül ki.

Kedden jelent meg Amerikában Hillary Clinton 2016-os elnökválasztásról szóló What Happened? (Mi történt?) című könyve. A szerző ismét az érdeklődés középpontjában: interjúkat ad, országos könyvbemutatóra indul. Hívei örülnek, de a Demokrata Párt egyáltalán nem lelkes, hiszen tudják, hogyaddig képtelenek megújulni, ameddig nem szabadulnak meg Clintonéktól. Bill és Hillary minden erényük ellenére is terhet jelentenek saját pártjuknak.

De nem biztos, hogy a demokraták vágya teljesül. Hillary ígéri, hogy többé nem indul választáson, de nem adja fel közéleti tevékenységét.

Emberileg érthető, hogy Hillary Clinton nem tudja magát túltenni a tavalyi vereségen. Végig vezetett a kampányban, mindenki az ő győzelmét jósolta a tapasztalatlan botrányhős üzletember ellenében. Így 2016. november 8-a, Donald Trump győzelme az amerikai politikai élet egyik legnagyobb sokkja lett. A hírek szerint azon az éjjelen Hillary Clinton teljesen összeroppant, tört-zúzott. Csak másnap reggelre szedte magát össze annyira, hogy kamerák előtt elismerje vereségét és támogatásáról biztosítsa az új elnököt.

Hillary Clintont tapsolja férje, Bill Clinton volt amerikai elnök egy New York-i szállodában tartott rendezvényen november 9-én, az elnökválasztás másnapján, amikor Clinton nyilvánosan elismerte a vereségét, és együttműködést ajánlott Donald Trumpnak

Fotó: AFP/Europress/Jewel Samad

Hillary Clinton eltűnt a közéletből, sokáig semmit sem lehetett róla hallani. De a jelek szerint nem tétlenkedett. Mérleget készített tavalyi vereségéről.

Új könyvében egyaránt hibáztatja önmagát, stratégiáját, Donald Trumpot, Barack Obamát, Joe Bident, Bernie Sanderst, az FBI-igazgató James Comey-t, Vlagyimir Putyint, a médiát.

Donald Trumpot hamisnak, kegyetlennek, felkészületlennek, szexistának, gyűlölködőnek tartja, de elismeri, hogy izgalmas jelenség, akiről nehéz levenni a szemünket.

Clinton idézi George W. Busht is, aki „furcsa szarnak” ('some weird shit') nevezte Trump beiktató ünnepségét.

Hillary hibáztatja Barack Obamát, amiért bátortalanul járt el az orosz beavatkozás ügyében. Szerinte ki kellett volna állnia az amerikai nép elé és bejelenteni, hogy az oroszok veszélyeztetik a demokráciát.

Nem tetszett neki az sem, hogy az alelnök, Joe Biden elhibázott jelöltnek nevezte Clintont.

A legélesebb támadás azonban baloldali kihívót, a fiatalok bálványát, Bernie Sanders-t érte. Clinton képmutatóként jellemzi Sanderst, aki megígérte, hogy nem megy bele személyes támadásokba, aztán mégis a Wall Street korrupt bábjaként emlegette Clintont. Később Trump Bernie Sanders fordulatait használta fel Clinton ellen.

A könyv azt is megemlíti, hogy a vad Sanders-hívők valóságos „irtóhadjáratot” indítottak ellene az interneten.

Clinton máig nem bocsátja meg, hogy az FBI igazgatója, James Comey felmentette ugyan az e-mailek helytelen kezelése miatt, de súlyosan elítélte hanyagságát. Alig egy héttel a választás előtt újraindította az eljárást. Clinton szerint mindezzel politikai síkra terelt egy szakmai vizsgálatot. „Ha az FBI igazgatója nem avatkozik be drámaian az utolsó napokban, megnyertük volna a választást” – írja. Hillary Clinton és Vlagyimir Putyin között régi az ellenségeskedés. Az orosz elnök Hillaryt vádolta a 2010-es orosz tüntetések szításával. Clinton pedig magát Putyint teszi felelőssé az orosz beavatkozásért. „Soha nem gondoltam volna, hogy lesz bátorsága arra, hogy titkos akciót indítson a szemünk láttára demokráciánk ellen. És ezt meg is ússza” – jegyzi meg Clinton.

De a média is megkapja a magáét. „ A politikai médiának szembe kell néznie a maga felelősségével, azzal, hogy Trumpnak korlátlan ingyenes televíziós szereplési lehetőséget adtak, és azzal is, hogy többet foglalkoztak az én e-mail ügyemmel, mint bármi mással.”

Clinton a Women in the World nőjogi konferencián a New York-i Lincoln Centerben 2017. április 6-án

Fotó: AFP/Europress/Angela Weiss

 

Hillary Clinton ostobának nevezi magát, amiért nem hivatalos, hanem magán e-mailekről intézte külügyminiszteri tevékenységét. Ezerszer megbánta, hogy „egy kosár siralmas embernek” nevezte a Trump-támogatókat. Clinton elijesztette a munkásokat, amikor a bányák bezárását helyezte kilátásba. Túl sokat foglalkozott Trump alkalmatlanságával és kevesebbet saját céljainak ismertetésével.

Azt is be kell látnia, hogy leáldozóban az a centrista politizálás, amit férje, Bill Clinton a 90-es években sikeresen folytatott. Mind a bal- mind a jobboldalon radikalizálódás ment végbe, Trumpot „tökéletes vihar” fújta be a Fehér Házba.

A felkészült, professzionális Clinton nem találja a hangot az egyszerű választóval. Minden mozdulatában a számító politikust látják, akinek nincs egy emberi megnyilvánulása.

Rá kellett jönnöm arra a tényre, hogy milliók és milliók nem szeretnek. Képzeljék el, hogy micsoda érzés ez” – sóhajt fel Hillary Clinton.

Azonban nem tanul hibáiból. What Happened című könyve is ugyanazt az óvatosságot, kiszámítottságot, mesterkéltséget tükrözi, amit eddig is láttunk tőle.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.