valasz.hu/vilag/gerillak-arvalanyhajas-kovbojkalapban-126275

http://valasz.hu/vilag/gerillak-arvalanyhajas-kovbojkalapban-126275

Hillary Clinton vallomása: ezért lett elnök Trumpból

/ 2017.09.13., szerda 08:13 /
Hillary Clinton vallomása: ezért lett elnök Trumpból

Leginkább belső riválisára, Bernie Sandersre és az FBI-igazgató James Comey-ra haragszik Hillary Clinton tavalyi választási veresége miatt. Meg persze saját magára, mert rá kellett jönnie: milliók utálják. Mindez új könyvéből derül ki.

Kedden jelent meg Amerikában Hillary Clinton 2016-os elnökválasztásról szóló What Happened? (Mi történt?) című könyve. A szerző ismét az érdeklődés középpontjában: interjúkat ad, országos könyvbemutatóra indul. Hívei örülnek, de a Demokrata Párt egyáltalán nem lelkes, hiszen tudják, hogyaddig képtelenek megújulni, ameddig nem szabadulnak meg Clintonéktól. Bill és Hillary minden erényük ellenére is terhet jelentenek saját pártjuknak.

De nem biztos, hogy a demokraták vágya teljesül. Hillary ígéri, hogy többé nem indul választáson, de nem adja fel közéleti tevékenységét.

Emberileg érthető, hogy Hillary Clinton nem tudja magát túltenni a tavalyi vereségen. Végig vezetett a kampányban, mindenki az ő győzelmét jósolta a tapasztalatlan botrányhős üzletember ellenében. Így 2016. november 8-a, Donald Trump győzelme az amerikai politikai élet egyik legnagyobb sokkja lett. A hírek szerint azon az éjjelen Hillary Clinton teljesen összeroppant, tört-zúzott. Csak másnap reggelre szedte magát össze annyira, hogy kamerák előtt elismerje vereségét és támogatásáról biztosítsa az új elnököt.

Hillary Clintont tapsolja férje, Bill Clinton volt amerikai elnök egy New York-i szállodában tartott rendezvényen november 9-én, az elnökválasztás másnapján, amikor Clinton nyilvánosan elismerte a vereségét, és együttműködést ajánlott Donald Trumpnak

Fotó: AFP/Europress/Jewel Samad

Hillary Clinton eltűnt a közéletből, sokáig semmit sem lehetett róla hallani. De a jelek szerint nem tétlenkedett. Mérleget készített tavalyi vereségéről.

Új könyvében egyaránt hibáztatja önmagát, stratégiáját, Donald Trumpot, Barack Obamát, Joe Bident, Bernie Sanderst, az FBI-igazgató James Comey-t, Vlagyimir Putyint, a médiát.

Donald Trumpot hamisnak, kegyetlennek, felkészületlennek, szexistának, gyűlölködőnek tartja, de elismeri, hogy izgalmas jelenség, akiről nehéz levenni a szemünket.

Clinton idézi George W. Busht is, aki „furcsa szarnak” ('some weird shit') nevezte Trump beiktató ünnepségét.

Hillary hibáztatja Barack Obamát, amiért bátortalanul járt el az orosz beavatkozás ügyében. Szerinte ki kellett volna állnia az amerikai nép elé és bejelenteni, hogy az oroszok veszélyeztetik a demokráciát.

Nem tetszett neki az sem, hogy az alelnök, Joe Biden elhibázott jelöltnek nevezte Clintont.

A legélesebb támadás azonban baloldali kihívót, a fiatalok bálványát, Bernie Sanders-t érte. Clinton képmutatóként jellemzi Sanderst, aki megígérte, hogy nem megy bele személyes támadásokba, aztán mégis a Wall Street korrupt bábjaként emlegette Clintont. Később Trump Bernie Sanders fordulatait használta fel Clinton ellen.

A könyv azt is megemlíti, hogy a vad Sanders-hívők valóságos „irtóhadjáratot” indítottak ellene az interneten.

Clinton máig nem bocsátja meg, hogy az FBI igazgatója, James Comey felmentette ugyan az e-mailek helytelen kezelése miatt, de súlyosan elítélte hanyagságát. Alig egy héttel a választás előtt újraindította az eljárást. Clinton szerint mindezzel politikai síkra terelt egy szakmai vizsgálatot. „Ha az FBI igazgatója nem avatkozik be drámaian az utolsó napokban, megnyertük volna a választást” – írja. Hillary Clinton és Vlagyimir Putyin között régi az ellenségeskedés. Az orosz elnök Hillaryt vádolta a 2010-es orosz tüntetések szításával. Clinton pedig magát Putyint teszi felelőssé az orosz beavatkozásért. „Soha nem gondoltam volna, hogy lesz bátorsága arra, hogy titkos akciót indítson a szemünk láttára demokráciánk ellen. És ezt meg is ússza” – jegyzi meg Clinton.

De a média is megkapja a magáét. „ A politikai médiának szembe kell néznie a maga felelősségével, azzal, hogy Trumpnak korlátlan ingyenes televíziós szereplési lehetőséget adtak, és azzal is, hogy többet foglalkoztak az én e-mail ügyemmel, mint bármi mással.”

Clinton a Women in the World nőjogi konferencián a New York-i Lincoln Centerben 2017. április 6-án

Fotó: AFP/Europress/Angela Weiss

 

Hillary Clinton ostobának nevezi magát, amiért nem hivatalos, hanem magán e-mailekről intézte külügyminiszteri tevékenységét. Ezerszer megbánta, hogy „egy kosár siralmas embernek” nevezte a Trump-támogatókat. Clinton elijesztette a munkásokat, amikor a bányák bezárását helyezte kilátásba. Túl sokat foglalkozott Trump alkalmatlanságával és kevesebbet saját céljainak ismertetésével.

Azt is be kell látnia, hogy leáldozóban az a centrista politizálás, amit férje, Bill Clinton a 90-es években sikeresen folytatott. Mind a bal- mind a jobboldalon radikalizálódás ment végbe, Trumpot „tökéletes vihar” fújta be a Fehér Házba.

A felkészült, professzionális Clinton nem találja a hangot az egyszerű választóval. Minden mozdulatában a számító politikust látják, akinek nincs egy emberi megnyilvánulása.

Rá kellett jönnöm arra a tényre, hogy milliók és milliók nem szeretnek. Képzeljék el, hogy micsoda érzés ez” – sóhajt fel Hillary Clinton.

Azonban nem tanul hibáiból. What Happened című könyve is ugyanazt az óvatosságot, kiszámítottságot, mesterkéltséget tükrözi, amit eddig is láttunk tőle.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.