Hívő katolikus volt a meggyilkolt csendőr ezredes

/ 2018.03.27., kedd 13:30 /

A trèbes-i terrortámadás során magát önként túsznak ajánló Arnaud Beltrame-ot gyászolja Franciaország – özvegye szerint tette keresztény hitéből fakadt.  

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szervezésében mécsesgyújtás Arnaud Beltrame, a terroristák által megölt francia csendőr emlékére a budapesti francia nagykövetség előtt március 27-én

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Holnap nemzeti gyásszertartással búcsúzik Franciaország a március 13-án iszlamista terrortámadásban meghalt Arnaud Beltrame csendőrtiszttől. A posztumusz ezredessé előléptetett tisztet Emmanuel Macron államfő búcsúztatja, s az ország napok óta Beltram hősiességéről és önfeláldozásáról beszél.

A nagy szavak használata teljesen indokolt: Beltrame ugyanis feláldozta magát, hogy másokat mentsen meg. Önként jelentkezett túsznak, s a dél-franciaországi kisváros szupermarketjében tomboló terrorista el is engedte áldozatait (utolsóként egy negyven éves pénztárosnőt) Beltrame-ért cserébe.

A csendőr nem élte túl a drámát: a terrorista többször meglőtte, majd megpróbálta elvágni a torkát – az iszlamistával ekkor végeztek vele a szupermarketet megrohamozó különleges erők.  

Virágok a trèbes-i csendőrség előtt

Fotó: Europress/AFP/Eric Cabanis

A többszörösen kitüntetett, korábban ejtőernyősként és az elnöki palota biztonsági csapatában is szolgált csendőrtisztet kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni. Az utolsó kenetet még feladhatta neki Jean-Baptiste atya, aki júniusban adta volna össze menyasszonyával. A hős katonára emlékező vallomásában a katolikus lelkész János apostol szavait idézte : „Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért.”

Özvegye, Marielle pedig azt nyilatkozta a hazája védelmére felesküdött csendőrről: „Arnaud áldozatát nem érthetjük meg, ha elválasztjuk személyes hitétől.” Azt is hozzátette: „különleges reménységgel várom a  húsvétot, hogy vele együtt ünnepelhessek.”

A szekuláris Franciaország pedig megrendülten áll a mai cinikus, nihilista, önmegvalósító környezetben felfoghatatlan bátorság előtt. Alighanem sokak érzését összefoglalta az ismert jobboldali publicista Eric Zemmour, amikor azt mondta: „Beltrame keresztény volt egy kereszténység nélküli világban és régivágású hazafi.” 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.