Hogyan lehet az egyik legszegényebb afrikai ország az egyik leggazdagabb fociklub szponzora?

/ 2018.05.30., szerda 08:30 /

Azt tudjuk, hogy Afrikán segíteni kell, nincs nap, hogy ne hallanánk, a migráció kezelését az gyökereknél kell kezelni. Azaz több segélyt Afrikának. Sőt, új Marshall-tervet – talán ez az egy, amiben Orbán és Soros is egyetért. Ami érthető: jól hangzik, és hát valamit mondani kell.  Csakhogy egyrészt Afrikába irdatlan mennyiségű segély ömlött az elmúlt bő fél évszázadban és ennek jó része semmilyen javulást nem eredményezett, másrészt sajnálatos módon a legszegényebb országok életszínvonal-emelkedése rövid távon csak annyit jelent, hogy még több embernek lesz pénze elindulni Európa felé. Olyanoknak, akiknek most még nincs.

Aztán a segélyezés néha egészen bizarr eseteket is fölvet, íme a legfrissebb. Kiderült, hogy a világ egyik leggazdagabb fociklubjának egyik új mezszponzora a még Afrikában is a szegényebb országok közé tartozó Ruanda. Hogy micsoda különbségekről beszélünk: az egy ruandaira jutó GDP kevesebb mint egyhuszada az egy britre jutónak.

Az eddig jobbára csak kézműves népirtásáról ismert afrikai országnak jó tízmilliárd forintjába fog fájni, hogy az ágyúsok három szezonon át viselik majd a vállukon a Visit Ruanda (Látogass el Ruandába) turizmus-ösztönző feliratot. Megint egy szám a helyzet abszurditásának érzékeltetésére: Németország 2017 és 2020 között jó harmincmilliárd forintnyi segéllyel támogatja a ruandai költségvetést.

A történetnek innen két olvasata van: az egyik szerint a szegény afrikaiakon segíteni akaró nyugati adófizetők végül a saját, segítségre egyáltalán nem szoruló milliárdos focistáikat és klubtulajdonosaikat segítik. A másik szerint Ruanda nagyon okosan fektet be a turizmusba, amely majd jövedelmet és munkahelyeket teremt, hogy ne mindig segélyekből kelljen élni.

A helyzetet még tovább árnyalja, hogy nemcsak jobb sorsra érdemes közép-európai országoknak vannak autokráciára hajló, de népszerű futballmániás vezetői, hanem egyes afrikaiaknak is. A Ruandát vaskézzel irányító Paul Kagame például pont ilyen, s meglepetés: éppen az Arsenal szurkolója.

Ruanda turizmus-ösztönző felirata az Arsenal mezen

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.