valasz.hu/vilag/ha-mi-marslakok-vagyunk-akkor-kik-a-foldonkivuliek-68657

http://valasz.hu/vilag/ha-mi-marslakok-vagyunk-akkor-kik-a-foldonkivuliek-68657

Hogyan lehet az egyik legszegényebb afrikai ország az egyik leggazdagabb fociklub szponzora?

/ 2018.05.30., szerda 08:30 /

Azt tudjuk, hogy Afrikán segíteni kell, nincs nap, hogy ne hallanánk, a migráció kezelését az gyökereknél kell kezelni. Azaz több segélyt Afrikának. Sőt, új Marshall-tervet – talán ez az egy, amiben Orbán és Soros is egyetért. Ami érthető: jól hangzik, és hát valamit mondani kell.  Csakhogy egyrészt Afrikába irdatlan mennyiségű segély ömlött az elmúlt bő fél évszázadban és ennek jó része semmilyen javulást nem eredményezett, másrészt sajnálatos módon a legszegényebb országok életszínvonal-emelkedése rövid távon csak annyit jelent, hogy még több embernek lesz pénze elindulni Európa felé. Olyanoknak, akiknek most még nincs.

Aztán a segélyezés néha egészen bizarr eseteket is fölvet, íme a legfrissebb. Kiderült, hogy a világ egyik leggazdagabb fociklubjának egyik új mezszponzora a még Afrikában is a szegényebb országok közé tartozó Ruanda. Hogy micsoda különbségekről beszélünk: az egy ruandaira jutó GDP kevesebb mint egyhuszada az egy britre jutónak.

Az eddig jobbára csak kézműves népirtásáról ismert afrikai országnak jó tízmilliárd forintjába fog fájni, hogy az ágyúsok három szezonon át viselik majd a vállukon a Visit Ruanda (Látogass el Ruandába) turizmus-ösztönző feliratot. Megint egy szám a helyzet abszurditásának érzékeltetésére: Németország 2017 és 2020 között jó harmincmilliárd forintnyi segéllyel támogatja a ruandai költségvetést.

A történetnek innen két olvasata van: az egyik szerint a szegény afrikaiakon segíteni akaró nyugati adófizetők végül a saját, segítségre egyáltalán nem szoruló milliárdos focistáikat és klubtulajdonosaikat segítik. A másik szerint Ruanda nagyon okosan fektet be a turizmusba, amely majd jövedelmet és munkahelyeket teremt, hogy ne mindig segélyekből kelljen élni.

A helyzetet még tovább árnyalja, hogy nemcsak jobb sorsra érdemes közép-európai országoknak vannak autokráciára hajló, de népszerű futballmániás vezetői, hanem egyes afrikaiaknak is. A Ruandát vaskézzel irányító Paul Kagame például pont ilyen, s meglepetés: éppen az Arsenal szurkolója.

Ruanda turizmus-ösztönző felirata az Arsenal mezen

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.