Hogyan lehet az egyik legszegényebb afrikai ország az egyik leggazdagabb fociklub szponzora?

/ 2018.05.30., szerda 08:30 /

Azt tudjuk, hogy Afrikán segíteni kell, nincs nap, hogy ne hallanánk, a migráció kezelését az gyökereknél kell kezelni. Azaz több segélyt Afrikának. Sőt, új Marshall-tervet – talán ez az egy, amiben Orbán és Soros is egyetért. Ami érthető: jól hangzik, és hát valamit mondani kell.  Csakhogy egyrészt Afrikába irdatlan mennyiségű segély ömlött az elmúlt bő fél évszázadban és ennek jó része semmilyen javulást nem eredményezett, másrészt sajnálatos módon a legszegényebb országok életszínvonal-emelkedése rövid távon csak annyit jelent, hogy még több embernek lesz pénze elindulni Európa felé. Olyanoknak, akiknek most még nincs.

Aztán a segélyezés néha egészen bizarr eseteket is fölvet, íme a legfrissebb. Kiderült, hogy a világ egyik leggazdagabb fociklubjának egyik új mezszponzora a még Afrikában is a szegényebb országok közé tartozó Ruanda. Hogy micsoda különbségekről beszélünk: az egy ruandaira jutó GDP kevesebb mint egyhuszada az egy britre jutónak.

Az eddig jobbára csak kézműves népirtásáról ismert afrikai országnak jó tízmilliárd forintjába fog fájni, hogy az ágyúsok három szezonon át viselik majd a vállukon a Visit Ruanda (Látogass el Ruandába) turizmus-ösztönző feliratot. Megint egy szám a helyzet abszurditásának érzékeltetésére: Németország 2017 és 2020 között jó harmincmilliárd forintnyi segéllyel támogatja a ruandai költségvetést.

A történetnek innen két olvasata van: az egyik szerint a szegény afrikaiakon segíteni akaró nyugati adófizetők végül a saját, segítségre egyáltalán nem szoruló milliárdos focistáikat és klubtulajdonosaikat segítik. A másik szerint Ruanda nagyon okosan fektet be a turizmusba, amely majd jövedelmet és munkahelyeket teremt, hogy ne mindig segélyekből kelljen élni.

A helyzetet még tovább árnyalja, hogy nemcsak jobb sorsra érdemes közép-európai országoknak vannak autokráciára hajló, de népszerű futballmániás vezetői, hanem egyes afrikaiaknak is. A Ruandát vaskézzel irányító Paul Kagame például pont ilyen, s meglepetés: éppen az Arsenal szurkolója.

Ruanda turizmus-ösztönző felirata az Arsenal mezen

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Az Akadémia a soros

Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát, szögezi le az alaptörvény X. cikke. Azt viszont már nem teszi hozzá, hogy ez a védelem fojtogató öleléssé alakulhat. Az MTA az egyik legrégebbi, folyamatosan működő nemzeti intézmény, s 1825-től kezdve – a kommunista diktatúra idejét leszámítva – mindvégig az autonómiáját megőrizve tudta szolgálni a magyar nyelvű tudományosság ügyét.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.