Hollywood megint az álszent arcát mutatja

/ 2018.05.10., csütörtök 10:35 /
Hollywood megint az álszent arcát mutatja

Kizárták az amerikai filmakadémiából Roman Polanski Oscar-díjas filmrendezőt, amiért 1977-ben egy tizenhárom éves lánnyal szexuális kapcsolatot folytatott. A rendező magyarázatot követel, és perre kíván menni.

Polanskit a nemrég sorozatos molesztálásért elítélt színes bőrű komikus-színésszel, Bill Cosbyval együtt távolították el a testületből. Korábban hasonló eljárásban részesült Harvey Weinstein producer. 

A rendező ügyvédje szerint legalább meghallgathatták volna azt a Polanskit, akit 2003-ban vastappsal ünnepelt az akadémia A zongorista című filmjének Oscar-díjáért. „Mindenki tudott bűnéről, amikor átadták a kitüntetést. Nem volt titok. Most hirtelen ellene fordulnak, és meghallgatás nélkül kirúgják?” – teszi fel a kérdést, majd hozzáfűzi, nyilván azt gondolták, hogy egy 84 éves ember úgysem fog harcolni ellenük.

A Newsweek lengyelországi kiadásának adott nyilatkozatában Polanski a szexuális zaklatások botrányaival kapcsolatban megjegyezte, hogy a tömeghisztéria időről időre felbukkant a társadalomban – néha nagyon drámaian, mint a francia forradalom idején, néha kevésbé véresen, mint a McCarthy-érában az Egyesült Államokban. „Mindenki próbálja támogatni a #MeToo mozgalmat, de leginkább félelemből. Teljes képmutatás az egész” – véli a rendező. 

Roman Polanski olyan nagysikerű alkotásokkal írta be nevét a filmtörténetbe, mint a Kés a vízben, Zsákutca, Rosemary gyermeke, Macbeth, Kínai negyed, Tess, Őrület, A halál és a lányka, A kilencedik kapu, A zongorista, Twist Oliver.

A lengyel származású rendező 1969-ben telepedett le az Egyesült Államokban, és alig egy évtizeddel később szökevényként távozott. A közbeeső időszak nagy filmeket és még nagyobb személyes tragédiákat hozott. 1969-ben nyolchónapos állapotos filmszínésznő feleségét, Sharon Tate-et a házban tartózkodó négy másik vendéggel együtt Charles Manson sátánista bandája lemészárolta. A jövendő gyermeke életéért könyörgő Sharon Tate-tel többszöri késszúrás végzett, majd vérével az ajtóra írták: „Disznók”. Polanski a gyilkosság idején Londonban tartózkodott, hazatérése után nemcsak a rendőrség zaklatta, de a paparazzók is mindenhová követték.

Sharon Tate és Roman Polanski esküvőjükön 1968. január 20-án

A tragédia a legrosszabbat hozta ki belőle: depresszió, vad éjszakai élet, Tate-hez hasonló hölgyek, majd egyre fiatalabb kislányok. A 15 éves Polanski-felfedezett, Nastassja Kinski és a rendező romantikus kapcsolata lebeghetett annak a Los Angeles-i anyának a szeme előtt, aki filmsztárt akart gyermekéből, és aki maga vitte házhoz 13 éves lányát, hogy fotók készüljenek róla. A lányt Polanski leitatta, majd szexuálisan zaklatta. A rendőrség eljárást indított ellene, de nem kívánták börtönre ítélni, mert a kiskorú áldozat családja megrémült a nyilvánosságtól, így nem engedték, hogy az áldozat tanúvallomást tegyen. A rendezőt viszont pszichiátriai kezelésre akarták küldeni, de a teljesen kikészült Polanski megszökött az igazságszolgáltatás elől. Párizsban telepedett le, és ismét családot alapított. Francia filmszínésznő feleségével, Emmanuelle Seignerrel és két gyermekével azóta botrányok nélkül él.

Az Egyesült Államokba nem térhet vissza, mert letartóztatnák. Egykori áldozata, Samantha Geimer már régen megbocsátott neki. Többször kérte nyilvánosan, hogy ejtsék a vádakat Polanski ellen, mert a rendező sokszorosan megfizetett bűnéért. Polanski kizárását a filmakadémiából mocskos, kegyetlen dolognak tartja, ami csak kirakatcélokat szolgál. „A mai Hollywood szexuális kultúráján nem segítenek azzal, hogy sajátjaikat pusztítják el a túlélésért. A filmakadémia nem tisztességes. Mindez csak pr a részükről” – mondta Geimer a Vanity Fairnek.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.

A Nemzeti nagy dobása: Csíksomlyóra készül a Csíksomlyói passió

Berettyán Nándor és Sándor a Nemzeti Színház ifjú tehetségeiként mélyebb vízben tanultak meg úszni, mint legtöbb pályatársuk. Hívőként alakítanak Jézust és tanítványt Pesten – és augusztus 18-án a csíksomlyói nyeregben. De hogy jön ide a Metallica? Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Gluténmentes termékeket fejleszt a SPAR

Hosszú távra tervezi az együttműködését a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete (LÉOE) és a SPAR: hazai előállítású, megbízható és ellenőrzött gluténmentes termékekkel bővül a SPAR saját márkás kínálata.