Hongkong első asszonya

/ 2017.04.05., szerda 17:05 /

Hongkong utoljára akkor szerepelt a hírekben, amikor 2014-ben diákok foglalták el a város néhány közlekedési csomópontját.

A paprikaspray elleni védelemként használt praktikus divatkellék után „esernyős forradalomnak” nevezett megmozdulás idején a nyugati sajtó vérmesebb képviselői már azt találgatták, hogy a hongkongi paraplék csapásai alatt mikor omlik össze a Kínai Kommunista Párt (KKP) uralma az 1,4 milliárdos Kína felett. De aztán semmi ilyesmi nem történt, a diákok sok-sok élménnyel és egy kisebb náthával gazdagodva hazamentek, a hongkongi törvényhozás viszont elutasította a Peking által javasolt választási törvénymódosítást. Ez ironikus módon azt jelentette: a rendszer sokkal antidemokratikusabb maradt, mint ahogy az a KKP eredeti javaslatában szerepelt, annak alapján ugyanis az előzetesen jóváhagyott jelöltek közül a polgárok választottak volna maguknak kormányzót, így viszont a posztról való döntés joga egy 1200 fős elektori testület kezében maradt. Ez a testület gyűlt össze két hete, hogy az igencsak szűk étlapról kiválassza a város új vezetőjét.

Meglepetés nem született, az új kormányzó Carrie Lam lett, aki az eddigi ciklusban lényegében Hongkong második embere volt – most pedig ő az első női vezető Hongkong történetében. Az új kormányzó asszonyt Peking emberének tartják, győzelmét pedig a KKP akarata érvényesülésének – ez azonban igényel némi pontosítást. Lam fő riválisa is Peking-párti politikus volt, aki eddig a város pénzügyminisztereként vitézkedett – ez a világ egyik legfontosabb pénzügyi központjában olyan pozíció, amelyet a kínai vezetés támogatása nélkül nemigen lehetett volna betölteni tíz éven keresztül. A „pándemokratáknak” nevezett tábor, amely szemben áll a KKP térfoglalási törekvéseivel, nem is indított saját jelöltet, hanem kisebbik rossz alapon beállt Lam ellenfele mögé. Ám ettől még az illető nem lett a hongkongi bázisdemokratikus törekvések zászlóvivője, akit a csúnya kínaiak elnyomtak. Hanem csak egy kormánytag, aki magasabbra tört, de elbukott.

A problémásabb jelöltek eleve nem tudtak elindulni. Az ázsiai helyzet bonyolultságát jelzi, hogy a legkeményebb Peking-ellenes jelölt az a Hosszú Haj mozgalmi nevű aktivista volt, aki ifjú trockistaként annak idején megalapította a Forradalmi Marxista Ligát, s aki azóta is farmerben, Che Guevara-pólóban küzd a kínai kommunisták befolyásszerzése ellen az amúgy überkapitalista Hongkongban, immár öregecskedő törvényhozási képviselőként. Nos, az ilyen figurákat a pekingi hatalmasságok tényleg nem szeretik, de nem kellett közbeavatkozniuk, mert Hosszú Haj nem tudta összeszedni az indulásához szükséges 37 ezer aláírást a hétmilliós városban.

Egyes hírek szerint a KKP se volt egységes abban, hogy a hongkongi politikusok közül kit támogassanak. Carrie Lamról azt mondják, hogy ő Csiang Cö-minnek, a kettővel ezelőtti pártfőtitkár-államelnöknek az embere, aki annak idején bivalyerős üzleti-politikai pozíciókat épített ki magának a volt brit gyarmaton, s akit mostani utódja, Hszi Csin-ping nem tud innen kifüstölni.

Akárhogy is történt, Carrie Lam ugyanabban a klasszikus szendvicshelyzetben van, mint elődei: felülről Peking nyomja, hogy a városnak úgy kéne táncolnia, ahogy ő fütyül, alulról pedig a hongkongi társadalom, amely viszont inkább saját nótát választana. Lamnak – aki egyébként vallását gyakorló katolikus, ami a kínai környezetben nem túlságosan gyakori – ezenkívül még kezelnie kell egy sor belső problémát, mint az ingatlanárak elszaladása, az egészségügy és az oktatás gondjai, ezek ugye azok, amelyeket még soha egyetlen országnak sem sikerült megoldania, legfeljebb túlélnie. Ez utóbbira talán Lamnak is van esélye, ha sem a pekingi vezetés, sem a hongkongi társadalom nem követel olyat, ami a másik számára elfogadhatatlan.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.