Hungarian blues

/ 2013.02.07., csütörtök 14:30 /

A múlt héten Memphisben megrendezett Nemzetközi Bluespárbaj szóló/ duó kategória első díját és a legjobb gitárosnak járó elismerést az Egyesült Államokban élő hazánkfia, Little G. Weevil, alias Szűcs Gábor nyerte.


Mennyire rangos a memphisi elismerés?


Nem Grammy-díj, de lehet ugródeszka a Grammyhez. A Blues Foundation 29. alkalommal rendezte meg professzionális zenészek számára a nemzetközi versenyt azzal a céllal, hogy a műfajt ápolják, új tehetségeket fedezzenek fel. Idén 17 országból 250 szólista és zenekar versenyzett. Az amerikaiak számára selejtező is van, hiszen a helyi bluesszervezetek versenyét kell megnyerni ahhoz, hogy valaki eljusson Memphisbe. Én a lakóhelyem szerinti atlantai mezőnyben lettem első.

Hogyan zajlik a nemzetközi párbaj?

Az élő zenéről ismert memphisi Beale Street bárjaiban, termeiben volt a verseny. A szakma legjavából álló zsűri az eredetiséget, a műfaj hiteles megszólaltatását, a színpadi szereplést értékelte, miután meghallgatta a húszperces előadásokat.

Miként alakíthatja pályáját a memphisi kettős győzelem?

Ezen a versenyen mindenki ott volt, aki a bluesban számít, zenészek, ügynökök, koncertszervezők, lemezgyártók, kritikusok. Felfigyeltek rám, máris sok koncertlehetőséget kaptam, s egy új album sincs kizárva. A következő hónapok döntik el, miként tudok élni a nagy lehetőséggel.

A díjakat miért nem Szűcs Gáborként, hanem Little G. Weevilként vette át?

A zenészszakmában nem ritka a művésznév, mindenki olyat keres, amit könnyű megjegyezni. Elég, ha a bluesban Little Richardra, B. B. Kingre gondolunk. Az én nevemet nemhogy megjegyezni, de kiejteni sem tudták külföldön. Egyik barátom ajánlotta, hogy alacsony termetem miatt legyek Little, a G a Gábort jelzi, a Weevil pedig örökös nyüzsgésemre utal.

Úgy tudni, a zenei nyüzsgést Magyarországon kezdte.

Gyerekkorom óta doboltam. Az igazi zenész a családban azonban László bátyám volt, aki gitározott. Néha elloptam a gitárját, és azon gyakoroltam. Vele zenéltem több zenekarban is, de első magyarországi sikeremet a Pure Blues együttessel értem el.

Miért éppen Amerikában telepedett le?

A blues hazájában kívántam tanulmányozni az afrikai-amerikai népzenét. Zenei példaképeimet órákig tudnám sorolni. Formanyelvem kialakításánál egyaránt merítettem az ősi mississippi bluesból, a memphisi ritmusból. Ezt ötvözöm sajátos narrációval, amikor olyan hétköznapi történeteket mondok el, melyek sokakat megragadhatnak. Második nagylemezem, a The Teaser közönség- és kritikai sikere legalábbis ezt jelezte. A neves Mojo szaklap az év legjobb tíz bluesalbuma közé válogatta 2011-ben. Amikor vasárnap az Orpheum Színház színpadán vettem át a díjakat, eszembe jutott, hogy alig egy utcával onnan egy étteremben mosogatóként kezdtem amerikai életemet. Ma sem vagyok gazdag, a blueszenészek nem milliomos szupersztárok, de el tudom tartani a családomat.

Magyarországra mikor látogat el?

Minden évben hazamegyek, koncertet is adok. Büszke vagyok a magyarságomra. Úgy gondolom, hogy kulturális gyökereim, a magyar népzene szeretete a karrieremet is meghatározta.

 

 Szűcs Gábor

1977-ben született Budapesten. Általános és szakközépiskolai tanulmányait Rákoskeresztúron végezte. 1998-ban alapította első zenekarát, a Pure Bluest. 2004-ben költözött Amerikába, először Memphisben telepedett le, majd Atlantába költözött, ahol jelenleg is él családjával. Nagylemezei: Southern Experience (2008), The Teaser (2011).

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.