Így cenzúrázza a Facebook a jobboldali híreket

/ 2016.05.12., csütörtök 19:30 /
Így cenzúrázza a Facebook a jobboldali híreket

Januárban a saját kárán tapasztalta meg a Heti Válasz, hogy a Facebook nem az a nyílt és demokratikus platform, aminek hiszik. Egy befogott szájú nőt tettünk a címlapra, egyszerre utalva a kölni szilveszterre és a napokig tartó hallgatásra, ami a fősodratú német médiában övezte az esetet. A címlapsztori beharangozóját fizetett hirdetésként akartuk „megtolni” a Facebookon, de a portál azzal az abszurd érveléssel tiltotta le a lapeladás szempontjából kritikus reklámot, hogy a kép sokkoló és sértheti a fiatalok érzékenységét.

Akkor a fél internet kinevette lapunkat, amiért feltételezni merte, hogy a Facebook bármilyen tartalmat önkényesen szűr. A héten azonban kitört a portál történetének talán legsúlyosabb cenzúrabotránya. Volt Facebook-szerkesztők arról számoltak be a Gizmodónak, hogy rendszeresen kiszórták a konzervatív tartalmakat az oldal – csak Amerikában elérhető – Trending szekciójából, ahol pedig elvileg – már csak a nevéből fakadóan is – az lett volna az egyetlen szempont, hogy mi pörög igazán a felhasználók körében. A Facebook tagadta a vádakat, de kényelmetlen helyzetben van, republikánus szenátorok is rájuk szálltak.

De tényleg cenzúrázza-e a jobboldali híreket és véleményeket a Facebook? Ha részletesen áttanulmányozzuk a Gizmodo cikkeit, kiderül: nem olyan durván, ahogy a felületes híradásokból kiderül, de objektívnak sem igazán nevezhető a rendszer.

A portálnak nyilatkozó „hírkurátorok” nem a Facebook alkalmazottjai voltak, hanem egy beszállító szerződéses munkatársaiként dolgoztak 2014 közepétől 2015 végéig egy New York-i pincében. Egyedül a Facebookról szóló cikkeket nem tehették be a hírfolyamba, arra viszont nem kaptak központi utasítást, hogy szűrjék ki a jobboldali portálok, például a Breitbart vagy a Drudge Report cikkeit. Mégis megtették, de csak önszorgalomból, sőt tudat alatt. A szerkesztők zömmel keleti parti elit egyetemeken végzett, huszonéves liberálisok voltak, akik maguk is liberális-fősodratú médiumoknál dolgoztak korábban (New Yorker, MSNBC, Guardian, Bloomberg stb.). Torzító szerkesztési gyakorlatuk úgy derült ki, hogy egy fehér hollónak számító konzervatív szerkesztőnek feltűnt: az előző műszakban fontos cikkek nem kerültek ki Ted Cruzról, Mitt Romney-ról vagy Glenn Beckről.

Persze eleve problémás, hogy egy Trending címet viselő szekciót pontosan úgy szerkesztenek, mint bármilyen médiumot. Viszont nem sokáig, mert a kurátorok arról is beszámoltak, hogy csak idő kérdése, és az emberektől végleg megszabadulnak. Szerepük csak az volt, hogy „megtanítsák” a Facebook algoritmusainak, hogyan kell szerkeszteni a hírfolyamot.

Bár sok felhasználó nincs vele tisztában, a Facebookon az algoritmusok az urak. Nem látunk minden tartalmat, amit az ismerőseink és az általunk követett oldalak posztolnak, ez ugyanis napi több ezer posztot jelentene, csupán egy válogatást, amit lájkjaink, kommentjeink, megosztásaink alapján próbál belőni a Facebook. Ha nincs is Mark Zuckerberg által irányított összeesküvés a konzervatív vélemények elhallgattatására, az sem szép jövő, hogy senkinek sem felelős algoritmusok határozzák meg, milyen hírek jutnak el az egyszeri hírfogyasztóhoz.

A hírfogyasztásunkat márpedig egyre inkább monopolizálja a Facebook. A világ legnagyobb hírgyűjtője lett, több látogató érkezik innen a hírportálokra, mint a Google-ról, a millenniumi nemzedék számára a Facebook az első számú hírforrás. Zuckerberg nemrég el is ismerte: azt szeretné, ha weboldala lenne „az emberek elsődleges hírélménye”, és tavaly elindította az Instant Articles nevű funkciót, amelynek keretében már nem is a hírportálokra irányítja az olvasót, hanem eleve a Facebook rendszerébe töltik fel a cikkeket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.