Így kell jó hírét kelteni Magyarországnak

/ 2018.03.27., kedd 10:45 /

Végéhez közeledik az indulatokkal teli magyar választási kampány. Arra is felkészülhetünk, hogy a külföldi sajtó sem a legjobb fényben fogja majd feltüntetni hazánkat. Félő azonban, hogy nemcsak a politikusokra, a kampánytanácsadókra, hanem az összmagyarságra is rávetődik a kampány miatti megbélyegzés. 

Ilyen körülmények között még fontosabbnak tartotta Washingtonban az Amerikai Magyar Szövetség, hogy a szabadságszerető magyar nép igazi arculatát mutassa be. Ismertesse meg minél jobban hazánk történelmét, a magyar emberek küzdelmét, hogy ezzel is közelebb hozza a két nép barátságát.

Jó alkalom volt erre, amikor a múlt héten a Szövetség kitüntetett két amerikai törvényhozót, a marylandi republikánus Andy Harrist és az ohiói demokrata Marcy Kapturt, a Kongresszus magyar csoportjának társelnökeit a két ország kapcsolatainak erősítéséért és a közép-európai országok kisebbségi jogaiért tett erőfeszítéseikért. 

Beszédében Koszorús Ferenc, a Szövetség igazgatótanácsának elnöke felidézte Theodore Rooseveltnek a magyar parlamentben 1910-ben elmondott beszédét, amiben az amerikai elnök az egész civilizált világot Magyarország adósának nevezte.  Koszorús arra is emlékeztetett, hogy az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc vezére, Kossuth Lajos szívesen látott vendég volt az Egyesült Államokban. Az ohiói honatyák előtt fektette le a demokrácia alapszabályát: „Mindent a népért, mindent a néppel, semmit sem nélkülük. Ez a demokrácia szabálya.” Mindez tizenegy évvel előbb történt, mint Lincoln híres 1863-as gettysburgi beszéde. A Kossuth-láz végigsöpört Amerikán. Utcákat, tereket neveztek el róla. 1990-ben az Amerikai Magyar Szövetség mellszobrot állított Kossuth Lajosnak a Kongresszus épületében.

Az 1848-as szabadságharcot alig száz évvel később egy csodálatra méltó forradalom követte 1956-ban. Ahogy Albert Camus írta, még ha a szovjet tankok el is tiporták a forradalmat, mégis a magyar nép győzött, mert többet tett a szabadságért és igazságért, mint bárki az elmúlt húsz évben. Sajnálatos, hogy erről a büszke örökségről megfeledkeznek manapság a demokráciáról szóló végeláthatatlan vitákban.

Magyarország kritikusai szerint a demokratikus átmenet nem zajlik elég gyorsan és nem az angolszász normák szerint történik.

Az ország védelmezői arra mutatnak rá, hogy Magyarországon nemzetközileg elismert választások vannak, a gazdaság 4 százalékkal növekedett, a munkanélküliség csökkent, az ország jelentős eredményeket ért el az elmúlt 28 évben.

Bár a magyar demokrácia nem hibátlan, de meg kell jegyezni, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű tekintélyes egyesület erősebbnek ítélte a magyar sajtószabadságot, mint például az izraelit vagy japánt. „Mindkét ország az Egyesült Államok közeli szövetségese – mutat rá Koszorús, majd így folytatja. – Bármilyen is politikai irányultságunk, véleményünk a jelenlegi politikai helyzetről Magyarországon, akármennyire vagyunk kritikusak vagy támogatók, le kell szögeznünk, hogy a szabadság és igazságérzet beleivódott a magyarok lelkébe. A magyarok nagyon jól tudják, hogy jövőjüket ők és csakis ők határozzák meg.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.