valasz.hu/vilag/az-ozil-botrany-utorezgesei-focista-a-nagyhatalmi-jatszmaban-129221

http://valasz.hu/vilag/az-ozil-botrany-utorezgesei-focista-a-nagyhatalmi-jatszmaban-129221

Így még soha nem leplezték le Donald Trumpot

/ 2018.04.19., csütörtök 09:35 /
Így még soha nem leplezték le Donald Trumpot

Donald Trump maffiafőnökként működik, amikor teljes lojalitást követel mindenkitől.  Az elnököt zsarolhatják az oroszok. Donald Trump morálisan alkalmatlan az ország vezetésére.

Bár a megállapítások szenzációsan hatnak, de nem a bulvársajtóból jönnek, hanem az FBI volt igazgatójának, James Comey-nak új könyvéből. Az óriási hírverés után kedden kiadott A Higher Loyalty – Truth, Lies, Leadership (Magasabb hűség – Igazság, hazugság, vezetés) című művét interjúk sokasága, teltházas könyvbemutatók kísérik. Comey első televíziós interjúját 10 millióan nézték.

Az érdeklődés nem véletlen. Comey a koronatanúja az orosz beavatkozásnak, Trump különös viselkedésének. 

Comey könyve bestseller lett

Comey könyve bestseller lett

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

2017. május 9-én Donald Trump váratlanul és megalázó módon rúgta ki állásából az FBI igazgatóját. James Comey Los Angelesben a televízióból tudta meg, hogy többé nem vezetője a legnagyobb bűnüldöző szervezetnek. Miért kellett távoznia? Mi volt az FBI igazgatójának szerepe a 2016-os elnökválasztásban?

James Comey nagyívű karrier után került az FBI élére. Volt igazságügy-miniszter helyettes George W. Bush elnöksége idején, előtte pedig New York-i ügyész. 2013-ban Barack Obama jelölte a szövetségi nyomozóiroda élére. A republikánus Comey mindkét párt bizalmát élvezte, szakértelme és feddhetetlen jelleme miatt.

Az igazgató végezte kemény munkáját, de soha nem gondolta volna, hogy akaratlanul is a 2016-os elnökválasztás főszereplőjévé válik. Igaz, az sem fordult elő korábban, hogy mindkét jelölt ellen nyomozást folytat az FBI. A Demokrata párti Hillary Clinton szabálytalanul használta e-mailjeit külügyminiszter korában, államtitkok kerültek személyes e-mailjére. Hivatali ideje után ügyvédjei több ezer e-mailt töröltek le. Hosszas nyomozás után az FBI gondatlanságért elmarasztalta Clintont, de szándékos bűntettet nem állapított meg. Alig pár héttel a választás előtt azonban újabb e-mailek kerültek elő, ezért folytatni kellett a vizsgálatot, de nem találtak további szabálytalanságot.

Hillary Clinton és hívei máig is azt állítják, hogy Comey miatt veszítettek el a választást.

Az FBI már 2016 júliusában tudomást szerzett arról, hogy az oroszok erőteljesen beavatkoztak az elnökválasztási kampányba Trump javára. A nyomozás épp csak elkezdődött, amikor Donald Trump váratlanul megnyerte a választást. 

Az átmeneti időben a hírszerzésnek és az FBI-nak értesíteni kellett a leendő elnököt az orosz beavatkozásról. Trump és tanácsadói tudomásul vették a bejelentést, de nem faggatóztak. Comey megjegyezte, hogy Trump soha egyetlen rossz szót sem ejtett Vlagyimir Putyinról.

Az FBI igazgatójának jutott az a végtelenül kellemetlen feladat, hogy egy másik nyomozásról is beszámoljon Donald Trumpnak. A kampány idején előbb a republikánus ellenfelek, majd Hillary Clinton bízott meg egy volt angol hírszerzőt, hogy Trump után nyomozzon Oroszországban. A hírhedt Steele-dossziét az amerikaiak is átvizsgálták, és nem zárták ki egyes részeinek hitelességét.

James Comey-nak azt kellett közölnie az elnökkel, hogy az oroszok felvételt készíthettek róla, amikor 2013-ban az üzletemberként a Miss Universe szépségversenyen részt vett. A hírszerzés szerint prostituáltak mentek fel Trump szállodai szobájába, s a felvétellel zsarolhatják őt. A könyv egyik legérdekesebb része, amikor Comey leírja vívódását, hogyan közölje ezt négyszemközt Donald Trumppal. Comey azt is elmagyarázta neki, hogy nem hisznek a vádakban, de tudniuk kell, hogy mivel zsarolható az elnök, mi ellen védje meg az FBI.

Az orosz beavatkozás nyomozása tovább folytatódott. James Comey-t többször is hívatta az elnök: hűségesküt kívánt tőle, holott az FBI-nak függetlenül, a törvények szerint kell működnie. Trump négyszemközt azt is kérte, hogy ejtsék a vádakat volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn ellen. Comey a kéréseket visszautasította, mire Trump rövidesen elbocsátotta.

Comey kongresszusi vallomása az orosz beavatkozásról

Comey kongresszusi vallomása az orosz beavatkozásról

Fotó: AFP/Europress/Brendan Smialowski

Ezek után független ügyészt jelölt ki az igazságügy-miniszter helyettes, hogy az orosz beavatkozást és a Trump-kampánystáb esetleges összejátszását kivizsgálja. Számos orosz személy, valamint a Trump-stáb emberei ellen emeltek már bűnvádi eljárást. A nyomozás tovább tart abban a tudatban, hogy az elnök bármikor leállíthatja.

A könyv egy hagyományos konzervatív felfogású személy nézőpontjából íródott, aki hisz a demokratikus intézményekben, a törvények betartásában. Vallja, hogy fontos a jellem, a tisztesség a politikában. Ez alapján állítja, hogy Donald Trump morálisan alkalmatlan az elnökségre. Hazudik kis és nagy dolgokban. Ellenfeleit el akarja lehetetleníteni, őt börtönnel fenyegeti.    

Miközben James Comey könyve bestseller, számos támadásnak van kitéve. Van, aki kisszerű bosszúnak tartja az írást. Sokan állítják, hogy a főnyomozónak mindig is semlegesnek kell lennie, a háttérben kell maradnia. Comey viszont úgy döntött, hogy Donald Trump ügyét a közvélemény ítélőszéke elé tárja.

Igaza van? Ma még nem tudjuk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.