Így néz ki a háború a magasból

/ 2017.08.22., kedd 19:00 /

A háború és a béke két külön világ – ez most már a légifotókon is látszik. Alig néhány méter és mély árkok választják el egymástól a pusztulást és a normális, hétköznapi életet.

Mutatunk egy képet, a Google Maps műholdfelvételét:

A térkép közepén jól látszódik az élő városrészt a polgárháborútól elválsztó árokrendszer vonala Forrás: maps.google.com

Ha közelebbről megnézik, a kép bal oldalán egy modern várost látnak, amely bárhol lehetne a világon. A széles utakat modern tömbházak szegélyezik, az utcaszerkezet láthatóan tervezett, a sugárutak egy körtér formájú csomópontból ágaznak szét, az épületeket fák veszik körül és látni két nagyobb, zöld közparkot is. A házak közül kiemelkednek a közintézmények: kórház, bank, a kép alsó szegélyén egy 30 ezer fős befogadóképessű futballstadion látszik félbevágva, fent egy buszpályaudvar látható. A képbe belenagyítva látszik, hogy az utakon gépkocsik és buszok járnak.

A kép jobb oldala teljesen más világ: szürke rommező rengeteg szétlőtt házzal. A pusztulás mértéke nagyjából olyan lehet, mint a második világháború utáni Berlinben, legalább 50-60 százalékos. Ez is modern városrész volt, látszik a még álló épületeken, és az utcaszerkezet alapján sűrűn lakott negyed lehetett. A romvárosban alig látszik növényzet, az utak üresek, kocsiknak nyoma sincs. 

A két világ annyira közel van egymáshoz, hogy szinte nincs köztük átmenet, egy éles vonallal meg lehetne rajzolni a térképen a határukat, ahogy érintkeznek. Ha ezt a határt szemügyre vesszük, kanyargós fekete vonalakat látunk: egy árok- és töltésrendszer húzódik végig teljes hosszában a két negyed határán, hasonlóan ahhoz, ahogy a középkorban a városok falakkal védték magukat a kívülről érkező támadásoktól.

A műholdkép Damaszkusz egy részletét mutatja, az Abbassiyyin-stadion és a hasonlónevű buszpályaudvar környékét. A bal oldali, élő negyed a kormány ellenőrzése alatt áll, jobbra a romos városrész Jobar, a felkelők egyik legjobban megerősített bázisa. Az itteni frontvonal azért is nyújt annyira döbbenetes látványt, mert legalább öt éve nem mozdult el. Jobar a felkelés kezdetén a lázadók kezére került, akik azóta is kitartanak a kormányerők szinte folyamatos bombázása és támadásai ellenére. A civil lakosság innen már rég elmenekült a fronttól távolabbi területekre, a romok alatt labirintusszerű alagútrendszer rejtőzik.

A háborút itt már régóta főként a föld alatt vívják: a felkelők alagutakat fúrnak a kormányerők állásai felé, és ha eljutnak a front szélén álló épületek alá, alulról felrobbantják őket, hogy rést üssenek a védvonalon. A kormányerők ugyanezt csinálják, csak ők még bombázni is tudnak, mert létezik légierejük. Áttörést hosszú idő óta egyik oldal sem tudott elérni, a kormánycsapatok legutóbbi, két hetig tartó offenzívája körülbelül egy vagy két háztömb elfoglalását eredményezte több száz katona élete árán.

A polgárháború mai állása: rózsaszín a kormány, zöld a felkelők, sárga a kurdok, szürke az Iszlám Állam által ellenőrzött terület.

A polgárháború mai állása: a rózsaszín a kormány, a zöld a felkelők, a sárga a kurdok, a szürke az Iszlám Állam által ellenőrzött terület

Forrás: syria.liveuamap.com

A frontok persze nem mindenhol ennyire statikusak, a szír polgárháború valójában a végéhez – vagy inkább valamilyen nyugalmi állapothoz – közelít, és a nyugatiak által leginkább ismert szereplő, az Iszlám Állam valóban a végóráit éli, miután a kurdok körülzárták, és félig már el is foglalták a fővárosát, Rakkát, a kormányerők pedig visszafoglalták a szír sivatag nagyobb részét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.