valasz.hu/vilag/diplomaciai-botrany-kinos-ugyek-derultek-ki-junckerrol-121922

http://valasz.hu/vilag/diplomaciai-botrany-kinos-ugyek-derultek-ki-junckerrol-121922

Így néz ki a háború a magasból

/ 2017.08.22., kedd 19:00 /

A háború és a béke két külön világ – ez most már a légifotókon is látszik. Alig néhány méter és mély árkok választják el egymástól a pusztulást és a normális, hétköznapi életet.

Mutatunk egy képet, a Google Maps műholdfelvételét:

A térkép közepén jól látszódik az élő városrészt a polgárháborútól elválsztó árokrendszer vonala Forrás: maps.google.com

Ha közelebbről megnézik, a kép bal oldalán egy modern várost látnak, amely bárhol lehetne a világon. A széles utakat modern tömbházak szegélyezik, az utcaszerkezet láthatóan tervezett, a sugárutak egy körtér formájú csomópontból ágaznak szét, az épületeket fák veszik körül és látni két nagyobb, zöld közparkot is. A házak közül kiemelkednek a közintézmények: kórház, bank, a kép alsó szegélyén egy 30 ezer fős befogadóképessű futballstadion látszik félbevágva, fent egy buszpályaudvar látható. A képbe belenagyítva látszik, hogy az utakon gépkocsik és buszok járnak.

A kép jobb oldala teljesen más világ: szürke rommező rengeteg szétlőtt házzal. A pusztulás mértéke nagyjából olyan lehet, mint a második világháború utáni Berlinben, legalább 50-60 százalékos. Ez is modern városrész volt, látszik a még álló épületeken, és az utcaszerkezet alapján sűrűn lakott negyed lehetett. A romvárosban alig látszik növényzet, az utak üresek, kocsiknak nyoma sincs. 

A két világ annyira közel van egymáshoz, hogy szinte nincs köztük átmenet, egy éles vonallal meg lehetne rajzolni a térképen a határukat, ahogy érintkeznek. Ha ezt a határt szemügyre vesszük, kanyargós fekete vonalakat látunk: egy árok- és töltésrendszer húzódik végig teljes hosszában a két negyed határán, hasonlóan ahhoz, ahogy a középkorban a városok falakkal védték magukat a kívülről érkező támadásoktól.

A műholdkép Damaszkusz egy részletét mutatja, az Abbassiyyin-stadion és a hasonlónevű buszpályaudvar környékét. A bal oldali, élő negyed a kormány ellenőrzése alatt áll, jobbra a romos városrész Jobar, a felkelők egyik legjobban megerősített bázisa. Az itteni frontvonal azért is nyújt annyira döbbenetes látványt, mert legalább öt éve nem mozdult el. Jobar a felkelés kezdetén a lázadók kezére került, akik azóta is kitartanak a kormányerők szinte folyamatos bombázása és támadásai ellenére. A civil lakosság innen már rég elmenekült a fronttól távolabbi területekre, a romok alatt labirintusszerű alagútrendszer rejtőzik.

A háborút itt már régóta főként a föld alatt vívják: a felkelők alagutakat fúrnak a kormányerők állásai felé, és ha eljutnak a front szélén álló épületek alá, alulról felrobbantják őket, hogy rést üssenek a védvonalon. A kormányerők ugyanezt csinálják, csak ők még bombázni is tudnak, mert létezik légierejük. Áttörést hosszú idő óta egyik oldal sem tudott elérni, a kormánycsapatok legutóbbi, két hetig tartó offenzívája körülbelül egy vagy két háztömb elfoglalását eredményezte több száz katona élete árán.

A polgárháború mai állása: rózsaszín a kormány, zöld a felkelők, sárga a kurdok, szürke az Iszlám Állam által ellenőrzött terület.

A polgárháború mai állása: a rózsaszín a kormány, a zöld a felkelők, a sárga a kurdok, a szürke az Iszlám Állam által ellenőrzött terület

Forrás: syria.liveuamap.com

A frontok persze nem mindenhol ennyire statikusak, a szír polgárháború valójában a végéhez – vagy inkább valamilyen nyugalmi állapothoz – közelít, és a nyugatiak által leginkább ismert szereplő, az Iszlám Állam valóban a végóráit éli, miután a kurdok körülzárták, és félig már el is foglalták a fővárosát, Rakkát, a kormányerők pedig visszafoglalták a szír sivatag nagyobb részét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.