Az egyoldalú Orbán-képet kritizálja a párizsi szélsőbaloldali hetilap

/ 2012.02.02., csütörtök 14:34 /

A Marianne egyik olvasója majdnem egész oldalas véleménycikkben áll ki Orbán mellett.

A radikális baloldali Marianne című francia hetilapban többször volt téma Orbán Viktor, s bár a magyar miniszterelnök egyes célkitűzései akár még közel is állhatnak a szerkesztőség véleményéhez - amely magát antiglobalistának és kapitalizmus-kritikusnak tartja -, a Magyarországgal foglalkozó cikkeikben ez egyáltalán nem jött át.

A lap egyik olvasója, Géraldine Couget, éppen ezért majdnem egész oldalas véleménycikket írt a lap legfrissebb számába, amelyben kifogásolja „az egyoldalú gondolkodást" Orbán kapcsán.

Cikkének apropója, hogy a radikális hetilap a korábbi számában Paul Gradvohl, Közép-Európa-szakértőt kérdezte Orbánról: az egyetemi tanár számos fórumon nyilatkozott már meg Magyarország kapcsán, s mindenütt az uralkodó kritikus álláspontot fogalmazta meg. Géraldine Couget szerint azonban a Marianne-nak nem lett volna szabad beállnia a sorba. „Amit az Önök sajtótermékében a leginkább becsülök, és amiért évek óta minden héten olvasom, az nem más, mint a politikai korrektség elutasítása és az egyoldalú gondolkodással szembeni elutasításuk", írja a szerkesztőségnek.

Éppen ezért szerinte a Marianne-nak kötelessége lenne „több forrásból" tájékozódnia, és Magyarország kapcsán figyelembe kéne vennie az ország „történelmi nehézségeit". Couget megjegyzi, hogy Orbán Viktort „egy teljesen arányos választási rendszerben" választották meg 52 százalékkal. (Valójában a magyar rendszer nem teljesen arányos, ugyanis többségi elemek is vannak benne, éppen ezért tudott a Fidesz 52 százaléknyi szavazattal parlamenti kétharmados többséghez jutni.)

Couget úgy véli, hogy nem Magyarország kapcsán kéne „kifogásolni" az antidemokratikus lépéseket, hanem „sokkal szigorúbban" kéne ezt a vádat Brüsszel irányába megfogalmazni, „amely Olaszország és Görögország élére a pénzügyi szektor diktátumának elkötelezett vezetőket kényszerít", és amely „bennünket is naponta megfojt".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.