Ilyen dermesztő hideg van az USA-ban

/ 2018.01.08., hétfő 20:00 /
Ilyen dermesztő hideg van az USA-ban

Míg hazánkban melegrekordok dőlnek meg az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb időjárásban, addig az Egyesült Államok északkeleti partvidékén mintegy százmillió ember életét keseríti meg az ítéletidő. A hóviharoknak és a sarkvidéki hidegnek mintegy húsz halálos áldozata volt az elmúlt napokban, a légi közlekedés pedig időlegesen megbénult.

A sűrű hóesésben gyalogol egy férfi a New Jersey állambeli Atlantic Cityben

Fotó: MTI/AP/Matt Rourke

Szombaton New Hampshire havas hegycsúcsain a sajtójelentések szerint a hideg a mínusz 40 Celsius-fokot is elérte, péntek éjszaka pedig a hidegérzet mínusz 70 fokos volt.

Jeges szélviharok sújtották Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Pennsylvania és Maryland államokat, ahol az országos meteorológiai szolgálat határozottan felhívta a lakosság figyelmét a meleg öltözködés fontosságára, valamint arra, hogy a megfagyást elkerülendő senki ne tartózkodjon 10-20 percnél többet szabad levegőn.

Jégpáncél borít egy hullámtörőt az Erie-tó partján, a háttérben az ohiói Cleveland látképe

Fotó: MTI/AP/Tony Dejak

A New York-i JFK repülőteret csütörtökön érte hatalmas erejű hóvihar, ami teljesen megbénította a légi közlekedést. Ezen a hétvégén fokozatosan próbálják helyreállítani az alaposan megcsappant forgalmat, de felhívják a figyelmet, hogy a következő napokban is csak korlátozott számú légi járatot indíthatnak vagy fogadhatnak e légi kikötőben.

Ebben a városban egyébként az elmúlt napokban rendkívüli állapotot rendeltek el az ítéletidő miatt, az iskolák a hét közepén zárva maradtak, a Central Park is néptelenné vált, ahol szombaton mínusz 8 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet, a hidegérzet pedig elérte a mínusz 20 Celsius-fokot.

Járókelők New York központjában a dermesztő hidegben

Fotó: Europress/AFP/Jewel Samad

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás a jövő hét első napjaira sem. A meteorológiai előrejelzések szerint további sűrű havazás várható, hétfőre virradóra viharos szelekre lehet számítani, elsősorban Chicagóban, Clevelandben, New Yorkban és Atlantában. Viszonylagos javulás a hét közepe felé várható.

Elakadt járművéből kimentett férfit vontat gumicsónakkal egy tűzoltó a jeges vízzel elárasztott utcák egyikén a massachusettsi Bostonban január 4-én

Fotó: MTI/EPA/John Cetrino

A zajló Ohio folyó jégtáblái között, a pittsburghi West End híd alatt egy tolóhajó

Fotó: MTI/AP/Pittsburgh Post-Gazette/Haley Nelson

Jégpáncél borítja a köveket New York Brooklyn városrészében

Fotó: Europress/AFP/Angela Weiss

Fotó: MTI/EPA/Alba Vigaray

Hó és jégpáncél borítja a növényzetet, a sziklákat és a megfigyelő állomást a Niagara-vízesésnél a kanadai Ontario államban

Az előző este kigyulladt bostoni épület oltásához használt és hajnalra megfagyott tűzgátló anyag borítja be teljesen a lakóházat január 7-én

Fotó: MTI/EPA/John Cetrino

Hókotró által betemetett autójukat ássák ki az emberek a massachusettsi Bostonban

Fotó: MTI/AP/Charles Krupa

Havas bundájú mókus egy kerítésen a New York-i Battery Parkban

Fotó: MTI/EPA/Alba Vigaray

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.