Így viselkedik egy igazi feminista – Marine Le Pen

/ 2017.02.21., kedd 18:45 /

Nem vette fel a fejkendőt Libanonban, inkább sarkon fordult. Vajon mit szólnak ehhez a bátor svéd feminista miniszterek?

Libanonba látogatott Marine Le Pen, a bevándorlásellenes francia Nemzeti Front elnöke, aki jelenleg a legnépszerűbb jelölt a tavaszi francia elnökválasztáson, de általános vélekedés szerint a második fordulóban kikap majd egy centrista politikustól.

Le Pen az egyik legvitatottabb, erős érzelmeket kiváltó politikus Európában, aki más radikális pártok vezetőivel ellentétben nem hajlandó mérsékeltebb retorikára váltani, és mozgalmát középre pozícionálni. Libanonban – ami egykor francia gyarmat volt, és ezer szállal kötődik a francia világhoz – a legmagasabb szinten fogadták, találkozott a keresztény államelnökkel, a szunnita muszlim miniszterelnökkel, a maronita pátriárkával, és találkozott volna az ország elsőszámú vallási vezetőjével, Abdel Latif Derian szunnita főmuftival. De csak volna, amikor ugyanis Le Pen megérkezett a sejk bejrúti irodájához, a kapuban ez a jelenet játszódott le:

 Kiderült, hogy csak akkor mehetne be a muftihoz, ha eltakarná a haját egy fejkendővel. Le Pen ezt habozás nélkül visszautasította, sarkon fordult, és faképnél hagyta az ajtóban vitatkozó szervezőembereket.

„A világ legmagasabb rangú szunnita vezetője nem várta ezt el, ezért nincs okom megtenni” – utalt vissza rá, hogy 2015-ben fejkendő nélkül találkozhatott a kairó Al-Azhar nagyimámjával. – De mindegy, tolmácsolják nagyrabecsülésemet a főmuftinak, elfátyolozni nem fogom magam.”

Lehet természetesen azon vitatkozni, hogy udvariatlanságot követett-e el Le Pen, amikor nem alkalmazkodott a helyi szokásokhoz. A jelenetet látva azonban eszünkbe juthat, hogyan viselkedtek a „világ első feminista kormányának” nőtagjai, amikor Anne Linde svéd kereskedelmi miniszter Iránba látogatott. A harciasan feminista skandináv hölgyek, akik nem sokkal korábban bátran gúnyolódtak a macsó, hímsoviniszta Donald Trump elnökön, Teheránban fejükön fejkendővel, engedelmes libasorban vonultak fel a szakállas iráni elnök előtt.

Ha az a kérdés, mit jelent 2017-ben a feminizmus, valahogy Marine Le Pen viselkedésében több tartást és tartalmat lehet felfedezni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogyan lett Katalónia szinte észrevétlenül az iszlamizmus új fellegvára?

Miközben a világ Belgiumra, Franciaországra vagy Angliára figyelt, addig Katalóniában csendben létrejött egy, a fentiekkel vetekedő iszlamista közösség. A csütörtöki Heti Válasz megmutatja a barcelonai merénylet hátterét, azt, hogy a modern európai iszlamista terrorizmus miként tért vissza szülőföldjére.

Maradjon-e Orbán? – Jeszenszky Géza ölre menő vitája fiával, Zsolttal

Kiéleződtek a nemzedéki ellentétek Jeszenszkyéknél: a Trump-rajongó, Orbán-párti Zsolt nyilvánosan bírálta apját, amiért az kritizálja a kormányt. Géza, az egykori külügyminiszter és nagykövet most leült fiával, hogy megvitassák: szentesítheti-e a cél az eszközöket a jobboldali politikában.