Így viselkedik egy igazi feminista – Marine Le Pen

/ 2017.02.21., kedd 18:45 /

Nem vette fel a fejkendőt Libanonban, inkább sarkon fordult. Vajon mit szólnak ehhez a bátor svéd feminista miniszterek?

Libanonba látogatott Marine Le Pen, a bevándorlásellenes francia Nemzeti Front elnöke, aki jelenleg a legnépszerűbb jelölt a tavaszi francia elnökválasztáson, de általános vélekedés szerint a második fordulóban kikap majd egy centrista politikustól.

Le Pen az egyik legvitatottabb, erős érzelmeket kiváltó politikus Európában, aki más radikális pártok vezetőivel ellentétben nem hajlandó mérsékeltebb retorikára váltani, és mozgalmát középre pozícionálni. Libanonban – ami egykor francia gyarmat volt, és ezer szállal kötődik a francia világhoz – a legmagasabb szinten fogadták, találkozott a keresztény államelnökkel, a szunnita muszlim miniszterelnökkel, a maronita pátriárkával, és találkozott volna az ország elsőszámú vallási vezetőjével, Abdel Latif Derian szunnita főmuftival. De csak volna, amikor ugyanis Le Pen megérkezett a sejk bejrúti irodájához, a kapuban ez a jelenet játszódott le:

 Kiderült, hogy csak akkor mehetne be a muftihoz, ha eltakarná a haját egy fejkendővel. Le Pen ezt habozás nélkül visszautasította, sarkon fordult, és faképnél hagyta az ajtóban vitatkozó szervezőembereket.

„A világ legmagasabb rangú szunnita vezetője nem várta ezt el, ezért nincs okom megtenni” – utalt vissza rá, hogy 2015-ben fejkendő nélkül találkozhatott a kairó Al-Azhar nagyimámjával. – De mindegy, tolmácsolják nagyrabecsülésemet a főmuftinak, elfátyolozni nem fogom magam.”

Lehet természetesen azon vitatkozni, hogy udvariatlanságot követett-e el Le Pen, amikor nem alkalmazkodott a helyi szokásokhoz. A jelenetet látva azonban eszünkbe juthat, hogyan viselkedtek a „világ első feminista kormányának” nőtagjai, amikor Anne Linde svéd kereskedelmi miniszter Iránba látogatott. A harciasan feminista skandináv hölgyek, akik nem sokkal korábban bátran gúnyolódtak a macsó, hímsoviniszta Donald Trump elnökön, Teheránban fejükön fejkendővel, engedelmes libasorban vonultak fel a szakállas iráni elnök előtt.

Ha az a kérdés, mit jelent 2017-ben a feminizmus, valahogy Marine Le Pen viselkedésében több tartást és tartalmat lehet felfedezni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.