Így viselkedik egy igazi feminista – Marine Le Pen

/ 2017.02.21., kedd 18:45 /

Nem vette fel a fejkendőt Libanonban, inkább sarkon fordult. Vajon mit szólnak ehhez a bátor svéd feminista miniszterek?

Libanonba látogatott Marine Le Pen, a bevándorlásellenes francia Nemzeti Front elnöke, aki jelenleg a legnépszerűbb jelölt a tavaszi francia elnökválasztáson, de általános vélekedés szerint a második fordulóban kikap majd egy centrista politikustól.

Le Pen az egyik legvitatottabb, erős érzelmeket kiváltó politikus Európában, aki más radikális pártok vezetőivel ellentétben nem hajlandó mérsékeltebb retorikára váltani, és mozgalmát középre pozícionálni. Libanonban – ami egykor francia gyarmat volt, és ezer szállal kötődik a francia világhoz – a legmagasabb szinten fogadták, találkozott a keresztény államelnökkel, a szunnita muszlim miniszterelnökkel, a maronita pátriárkával, és találkozott volna az ország elsőszámú vallási vezetőjével, Abdel Latif Derian szunnita főmuftival. De csak volna, amikor ugyanis Le Pen megérkezett a sejk bejrúti irodájához, a kapuban ez a jelenet játszódott le:

 Kiderült, hogy csak akkor mehetne be a muftihoz, ha eltakarná a haját egy fejkendővel. Le Pen ezt habozás nélkül visszautasította, sarkon fordult, és faképnél hagyta az ajtóban vitatkozó szervezőembereket.

„A világ legmagasabb rangú szunnita vezetője nem várta ezt el, ezért nincs okom megtenni” – utalt vissza rá, hogy 2015-ben fejkendő nélkül találkozhatott a kairó Al-Azhar nagyimámjával. – De mindegy, tolmácsolják nagyrabecsülésemet a főmuftinak, elfátyolozni nem fogom magam.”

Lehet természetesen azon vitatkozni, hogy udvariatlanságot követett-e el Le Pen, amikor nem alkalmazkodott a helyi szokásokhoz. A jelenetet látva azonban eszünkbe juthat, hogyan viselkedtek a „világ első feminista kormányának” nőtagjai, amikor Anne Linde svéd kereskedelmi miniszter Iránba látogatott. A harciasan feminista skandináv hölgyek, akik nem sokkal korábban bátran gúnyolódtak a macsó, hímsoviniszta Donald Trump elnökön, Teheránban fejükön fejkendővel, engedelmes libasorban vonultak fel a szakállas iráni elnök előtt.

Ha az a kérdés, mit jelent 2017-ben a feminizmus, valahogy Marine Le Pen viselkedésében több tartást és tartalmat lehet felfedezni.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.