valasz.hu/vilag/kiderult-mit-csinal-a-kormany-oroszorszaggal-127096

http://valasz.hu/vilag/kiderult-mit-csinal-a-kormany-oroszorszaggal-127096

Így viselkedik egy igazi feminista – Marine Le Pen

/ 2017.02.21., kedd 18:45 /

Nem vette fel a fejkendőt Libanonban, inkább sarkon fordult. Vajon mit szólnak ehhez a bátor svéd feminista miniszterek?

Libanonba látogatott Marine Le Pen, a bevándorlásellenes francia Nemzeti Front elnöke, aki jelenleg a legnépszerűbb jelölt a tavaszi francia elnökválasztáson, de általános vélekedés szerint a második fordulóban kikap majd egy centrista politikustól.

Le Pen az egyik legvitatottabb, erős érzelmeket kiváltó politikus Európában, aki más radikális pártok vezetőivel ellentétben nem hajlandó mérsékeltebb retorikára váltani, és mozgalmát középre pozícionálni. Libanonban – ami egykor francia gyarmat volt, és ezer szállal kötődik a francia világhoz – a legmagasabb szinten fogadták, találkozott a keresztény államelnökkel, a szunnita muszlim miniszterelnökkel, a maronita pátriárkával, és találkozott volna az ország elsőszámú vallási vezetőjével, Abdel Latif Derian szunnita főmuftival. De csak volna, amikor ugyanis Le Pen megérkezett a sejk bejrúti irodájához, a kapuban ez a jelenet játszódott le:

 Kiderült, hogy csak akkor mehetne be a muftihoz, ha eltakarná a haját egy fejkendővel. Le Pen ezt habozás nélkül visszautasította, sarkon fordult, és faképnél hagyta az ajtóban vitatkozó szervezőembereket.

„A világ legmagasabb rangú szunnita vezetője nem várta ezt el, ezért nincs okom megtenni” – utalt vissza rá, hogy 2015-ben fejkendő nélkül találkozhatott a kairó Al-Azhar nagyimámjával. – De mindegy, tolmácsolják nagyrabecsülésemet a főmuftinak, elfátyolozni nem fogom magam.”

Lehet természetesen azon vitatkozni, hogy udvariatlanságot követett-e el Le Pen, amikor nem alkalmazkodott a helyi szokásokhoz. A jelenetet látva azonban eszünkbe juthat, hogyan viselkedtek a „világ első feminista kormányának” nőtagjai, amikor Anne Linde svéd kereskedelmi miniszter Iránba látogatott. A harciasan feminista skandináv hölgyek, akik nem sokkal korábban bátran gúnyolódtak a macsó, hímsoviniszta Donald Trump elnökön, Teheránban fejükön fejkendővel, engedelmes libasorban vonultak fel a szakállas iráni elnök előtt.

Ha az a kérdés, mit jelent 2017-ben a feminizmus, valahogy Marine Le Pen viselkedésében több tartást és tartalmat lehet felfedezni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.