new.valasz.hu/vilag/amire-nem-szamitott-ilyen-eredmenyt-hozott-a-legujabb-rakkutatas-108116

http://new.valasz.hu/vilag/amire-nem-szamitott-ilyen-eredmenyt-hozott-a-legujabb-rakkutatas-108116

Íme, a szürke eminenciás, akit még Trumpnál is jobban kell utálni

/ 2016.11.10., csütörtök 17:00 /
Íme, a szürke eminenciás, akit még Trumpnál is jobban kell utálni

Mivel Trump nemigen koptatja templom padjait, szexuáletikai kérdésekben – és talán másban is – alelnöke lehet a szürke eminenciása.

Mivel Donald Trump az Egyesült Államok első olyan vezetője, aki egy perc tapasztalatot sem szerzett az államigazgatásban vagy a hadseregben, minden bizonnyal felértékelődik annak a posztnak a szerepe, amelynek betöltői az eddigi ciklusokban nemigen alkottak maradandót. Az alelnökről van szó, akit 2017 elejétől Mike Pence-nek fognak hívni, és akiről egyre többen gondolják úgy, hogy meghatározó személy lehet a Trump-kormányban.

Indiana állam republikánus kormányzójának személyében az első olyan politikus kerül ebbe a székbe, aki tökéletesen megtestesíti mindazon elveket, amelyeket Amerika evangelizáló keresztények lakta „Biblia-övezetében”, a távirányítójuk első gombját a Pat Robertson-féle Christian Broadcasting Networkre (CBN) programozók közül oly sokan vallanak. (Ellentétben Trumppal, akinek személyes életét és nézeteit, bár papíron presbiteriánus, és jó kapcsolatot ápol az evangelizáló egyházakkal, kevéssé határozza meg a hit.) Pence katolikus családban nevelkedett, majd hamarosan újjászületett keresztény lett; ezután belépett a Grace Evangelical Church nevű felekezetbe, ám itt nem vert gyökeret, hanem hamarosan arról beszélt, hogy „afféle egyházkeresésben” van.

Napjainkban újjászületett evangelizáló katolikusnak vallja magát, és amint két nappal a választások előtt az amerikai keresztény gyülekezeteknek szóló videóüzenetében kijelentette: „Keresztény, konzervatív és republikánus vagyok, ebben a sorrendben.” A felekezetekhez a jelek szerint csak lazán kötődő politikus ezután leszögezte: „Donald Trump elnök olyan bírákat jelöl majd a Legfelsőbb Bíróság tagjainak, akik védelmezik az alkotmányunkat és a meg nem születettek jogait. Donald Trump olyan jogszabályokat fog hozni, amelyek szabad utat engednek a hívők hangjának az egész országban.” A folytatásban arról beszélt, hogy keresztény világnézetéből fakadóan milyen intézkedéseket tervez megvalósítani. Ennek, illetve más források alapján nézzük, milyen világnézeti alapú lépések várhatók tőle.

Egyházak:

Kezdeményezni fogja az egyházak adómentességét fenyegető Johnson-féle adótörvény-kiegészítés eltörlését. Mint mondja, gyülekezetek sorra veszítik el az adómentes státusukat, ha a pulpitusról kiállnak fontos kérdésekben (például a homoszexualitás ügyében) a hitük mellett.

Abortusz és szexuális felvilágosítás:

Ellenzi az abortuszt, és ennek jegyében – ahogy korábbi törvényjavaslata is tanúskodott róla – eltörölné a Planned Parenthood és a hasonló, magzatelhajtásokat végző szervezetek szövetségi támogatását. Már 2002-ben megfogalmazta, hogy szerinte nem az óvszerhasználatra és a fogamzásgátlásra kellene oktatni a fiatalokat az iskolában, hanem arra, hogy ne kezdjék túl korán a nemi életet, ne az egyéjszakás kalandokat, hanem a hosszú távú, felelős elköteleződést becsüljék.

Homoszexuálisok:

Ellenzi a melegjogok kiterjesztését és a „homoszexualitást ünneplő”, következésképp „az AIDS-vírus terjedését elősegítő” LMBT-szervezetek állami támogatását. Ehelyett az úgynevezett helyreállító terápiát támogatná azon homoszexuálisok számára, akik szakítani szeretnének a nemi vonzalmukkal. Nem pártolja, hogy a melegek a hadseregben szolgáljanak, mert szerinte ez „gyengíti az egységek kohézióját”, és 2009-ben ellenezte azt a törvényt, mely a munkahelyeken tiltja a szexuális orientáció alapján történő megkülönböztetést. Hasonlóképpen, tiltakozott a gyűlöletbeszédről szóló jogszabály ellen, mondván, annak örve alatt azokat a lelkészeket is be lehet perelni, akik a homoszexualitást bibliai alapon elítélik.

Nemhiába kongatta meg a vészharangot és nevezte még Trumpnál is borzalmasabb rémálomnak Pence alelnökségét Joel Meares New Yorkban élő ausztrál újságíró. Szerinte a világ hibát követett el, amikor csak Trump nyilatkozatain háborgott, és nem vette észre, hogy az árnyékában megbújik egy ember, aki jóval veszélyesebb, mint az extravagáns milliárdos.

Maradjunk annyiban, hogy azért ez nézőpont kérdése.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.