heti-valasz.hu/vilag/ilyen-meg-nem-volt-magyar-indul-magyar-ellen-a-szlovakiai-elnokvalasztason-128952

http://heti-valasz.hu/vilag/ilyen-meg-nem-volt-magyar-indul-magyar-ellen-a-szlovakiai-elnokvalasztason-128952

Ingatag Marx

/ 2018.05.16., szerda 17:42 /

„Az Európai Unió nem elhibázott konstrukció, de ingatag építmény, a többi között azért, mert a szociális dimenzió máig az európai integráció mostohagyermeke. Ezen változtatni kell.”

E sommás megállapítással zárta sokat vitatott beszédét Karl Marx születése napján Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, kereszténydemokrata politikus, aki korábban 18 éven át volt Luxemburg miniszterelnöke, s e minőségében lett – nyilván a földrajzi közelség okán – a filozófus szülővárosának, Triernek díszpolgára. A szöveget és magát a gesztust sokan bírálták már, kiemelve az elnök ideológiai érzéketlenségét, tapintatlanságát.

Amint arról Juncker beszámolt, számtalan tiltakozó levelet kapott, miután kiderült, hogy a 200. évfordulón szónokolni fog. Feltételezem, hogy a levelek jó része az egykori NDK-ból érkezett, ahol annak idején Marxot szentként kellett tisztelni, hiszen – a nagy Szovjetunió iránti feltétlen hűség mellett – általa lehetett büszkén bizonyítani, hogy az egyetlen igaz ideológia szülőhazája azért mégiscsak Németország. Ahogy egyébként a Szovjetunióban is gondolták, ameddig Lenin kultusza egyre inkább el nem foglalta Marx helyét.

Míg Juncker Trierben, én Odesszában jártam. A német származású városalapító, Nagy Katalin cárnő szobra a rendszerváltozás után visszakerült eredeti helyére, de a városi múzeumban egy 1920-as fényképen az új bolsevik hatalom által a cárnő délceg alakjára helyezett gigantikus Marx-fej látható. Az egyik ünnepelt német helyett egy másik, mondhatnánk, de a hatalomváltás köztudottan nem állt meg a jelképes gesztusoknál. Tízezreket végeztek ki a kommunizmus jegyében minden ok nélkül, többek közt a helyi német evangélikus közösség lelkészét és kántorát. Ez utóbbi, Teofil Richter, Szvjatoszlav Richter világhírű zongoraművész édesapja volt. Már csak emiatt sem kellett volna Junckernek Trierben beszélnie, pláne nem az evangélikus templomban.

Nem gondolom, hogy a Nyugat úgy általában hanyatlana, de a baloldali ideológiák okozta bűnökkel kapcsolatos furcsa nagyvonalúság komoly defektusra enged következtetni. Hogy Marx kapcsán ez a jelenség még az egyházban és kereszténydemokrata körökben is a szintén idén kerek évfordulót ülő ’68-as nemzedék rovására írandó, elég valószínű. De hogy Juncker miként tudott gondolati hidat verni Marx életműve és az EU szociális dimenziója közé, az talány. Hiszen maga is átélhette, hogy a marxista rendszer miként omlott össze, a Ludwig Erhard-féle szociális piacgazdaság viszont tartós egyensúlyt tudott teremteni a gazdasági prosperitás és a szociális gondoskodás között.

Lehet, hogy a Kína által ajándékozott szobor varázsolta el, és még sosem járt az odesszai múzeumban. Ott ugyanis elmondják, hogy a papírmasé Marx-fejet a vöröskatonák éjjel-nappal kötelekkel tartották. Ennek hallatán tán még Juncker sem hihetné, hogy az unió Marx gondolataitól lehetne kevésbé ingatag.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.