valasz.hu/vilag/putyin-vilagbajnoksaga-felemasra-sikerult-az-orszagimazs-epites-az-oroszoknal-129123

http://valasz.hu/vilag/putyin-vilagbajnoksaga-felemasra-sikerult-az-orszagimazs-epites-az-oroszoknal-129123

Innen támadják az amerikaiak Szíriát

Válasz.hu / 2018.05.14., hétfő 11:35 /
Innen támadják az amerikaiak Szíriát

Egy év gyakorlatozás után ismét háborúba küldték az amerikai haditengerészet Magányos Harcosnak becézett repülőgép-hordozóját.

A USS Harry S. Truman az egyik legmodernebb nukleáris repülőgép-hordozó. A világ egyik legnagyobb, 333 méter hosszú hadihajója majdnem olyan hosszú, mint amilyen magas az Empire State Building. Áprilisban a virginiai Norfolkbók hajózott ki, hogy az Iszlám Állam elleni harcokban nyújtson segítséget a már a térségben szolgáló csapatoknak. Ennek apropóján járt John Hadoulis, a Francia AFP hírügynökség tudósítója a Truman fedélzetén.

A Truman repülőgép-hordozó jelenleg a Földközi-tenger keleti medencéjében teljesít szolgálatot, a róla felszálló harci gépek több száz kilométerre, Szíriában folytatnak háborút.

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

„Öröm nézni, hogy egy év gyakorlatozás végre akcióban ölt testet” – jegyzi meg Gene Black ellentengernagy, a hajó parancsnoka, miközben katonái halálos csapásokra készülnek.

Az óramű pontossággal működő technikai személyzet segítségével nappal 40, éjjel 60 másodpercenként szállhat fel két gép a hajóról.

Egy F18-as Hornet vár felszállásra

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

A fedélzet alatt egy kisvárosnyi, 5500 fős alakulat dolgozik, közülük sokaknak ez az első külföldi küldetése. 

„Szegény családból származom, látni akartam a világot… embereket megismerni, ingyenes oktatásban részt venni” - ismeri el a clevelandi háromgyermekes, 25 éves anyuka, Caitlin Schumacher, az ejtőernyős kiszolgáló egységek katonája, hogy miért is jelentkezett a hadseregbe.

A technikai személyzet egyik tagja a fedélzeten.

Háttérben a pirost viselő katonák a rakétákat ellenőrzik.

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

A harci stressz levezetésére különböző szórakozási lehetőségek állnak a tengerészek rendelkezéseére: karaoke esteket rendeznek, fitnessz órát tartanak, legóznak, hetente pedig műsort készítenek Truman Show néven, melyben gyakorlatilag a friss híreket fűszerezik paródiával.

A katonák gyomrára is odafigyel a hadsereg, az anyahajón 17 ezer, változatos ételt szolgálnak fel naponta, a szülinaposokat pedig különleges menüvel kényeztetik az adott hónapban.

Konyhai dolgozók a Trumanon

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

John Hadoulis újságíró drónokkal és szíriai civil áldozatokkal kapcsolatos kérdéseire azonban a tengerészek nem adhattak választ, a hajó sajtósa válaszolt helyettük röviden: „Azt hiszem, öö, ez nem az ő szakterületük."

Egy tengerész edz a hajón

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Felszállás éjjel

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Felszállás nappal

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.