Mol–INA-ügy: magyar tanú szerint nem a Mol fizetett kenőpénzt Sanadernek

/ 2012.05.17., csütörtök 17:45 /

Nem Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek, hanem az ellene folyó korrupciós per koronatanújának szánták, és nem is a Moltól származik az az 5 millió euró, amely a horvát ügyészség szerint az INA menedzsmentjogainak megszerzését szolgálta volna – mondta a Sanader elleni perben a védelem tanújaként csütörtökön Zágrábban Fazakas Imre, a ciprusi Hangarn Oil Products igazgatója, akiről viszont az ügyész azt állította, nem mond igazat.

A Jutarnji List napilap internetes oldalának beszámolója szerint Fazakas Imre a bíróságon kifejtette, hogy a koronatanúként szereplő Robert Jezic – egykor Sanader barátja – vallomásával szemben az ötmillió eurót nem azért utalta Jezic svájci Xenoplast nevű cégének bankszámlájára, hogy az a volt miniszterelnöké legyen.

A pénz nem is a Moltól származott, hanem a Fazakas és orosz olajmágnás üzlettársa, Mihail Gucerijev tulajdonában lévő Hangarn Oil Products és Ceroma Holding nevű ciprusi cégektől. Az átutalt összeg a Jezic kezében lévő Dioki Holding Krk-szigeti földterületének remélt megvásárlására, illetve arra szolgált, hogy a horvát üzletember politikai kapcsolatait kihasználva üzleti lehetőségekhez jussanak.

A tanú azt is elmondta, hogy a Russneft nevében a Xenoplasttal kötött szerződést végül felbontották, mert elvárásaik nem teljesültek. A pénzt azonban már hiába kérték vissza az addigra előzetes letartóztatásba került Jezictől, aki arra hivatkozott, hogy a cége már nem is létezik, beolvadt a Diokiba.

Vanja Marusic ügyész szerint Fazakas nem mondott igazat, és állította, hogy az átutalt ötmillió euró csak az első fele volt a tízmilliós kenőpénznek, amit a Mol fizetett Sanadernek az INA menedzsmentjogainak megszerzéséért. Fazakas Imre azonban megismételte, hogy a pénzt nem Sanadernek szánták, és az összegnek semmi köze nem volt a Molhoz.

A Heti Válasz még 2011. december 1-jei számában megírta: a Hangarnt és a Ceromát a valóságban olyan, szintén ciprusi bejegyzésű cégek irányítják, amelyek jelenleg az orosz Gazprom leányvállalati listáján szerepelnek. A moszkvai energiamamut hivatalosan csak tavaly ősszel ismerte el sajátjának a Hangarnt és a Ceromát ellenőrző Atlas Alpha Services Limitedet, illetve Potassa Holdings Limitedet – de utóbbiak akkor is orosz oligarchák bizniszeit segítették, amikor formálisan még egy offshore-közvetítő iroda nevén voltak. A Jutarnji List cikkünk megjelenése után két héttel tovább árnyalta a történetet azzal, hogy nemcsak a Hangarnt és a Ceromát irányító (igazgató) cégeknél mutat ki orosz kapcsolatot, hanem megnevezi azt az orosz oligarchát, aki a Molnak tulajdonított 2009-es „vesztegetés” mögött állt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.