valasz.hu/vilag/bekitgessunk-e-diktatorokat-128899

http://valasz.hu/vilag/bekitgessunk-e-diktatorokat-128899

Iszlamista módszer, szélsőjobb köntösben – a charlottesville-i támadás háttere

/ 2017.08.14., hétfő 11:00 /
Iszlamista módszer, szélsőjobb köntösben – a charlottesville-i támadás háttere

Nemcsak a fősodratú média, hanem önmeghatározása szerint is fasiszta szervezettel szimpatizált a Charlottesville-ben a lázongó tömegbe hajtó ohiói fiatalember, James Alex Fields. Két maroknyi szélsőséges csoport összecsapása egész Amerikát megrázta.

Történelmi sebeket tépett fel a szombati Unite the Right (Egyesítsük a jobboldalt!) nevű, a Virgina állambeli egyetemi városban, Charlottesville-ben rendezett fajvédő tüntetés, melyet gázolásos merénylet szakított félbe. Hogyan lehet letörni a szélsőségeket? Lehetséges-e egyáltalán bármiféle egység ebben a radikálisan megosztott országban?  – ezek a legfőbb kérdések a szombati véres zavargások után.

A szélsőjobboldal fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportjai, köztük a Ku Klux Klan néhány mai követője nagyszabású demonstrációt hirdetett a hétvégére Charlottesville-be. Hovatartozásukat nem is leplezték, amikor konföderációs jelképekkel és a neonácik által előszeretettel használt Othila rúnával ékesített zászlókkal vonultak fel. Richard Spencer, az alternatív jobboldal (alt-right) egyik szárnyának – amúgy korábban Budapesten letartóztatott – szellemi vezetője így nyilatkozott: „Az hozott össze bennünket, hogy fehérek vagyunk; mi vagyunk a nép, és pótolhatatlanok vagyunk!” 

Szélsőségesek érkeznek a tiltakozásra - sokan pajzsokkal vonultak

A megmozdulással tiltakozni kívántak az amerikai polgárháború konföderációs szárnyához tartozó Robert E. Lee tábornok szobrának eltávolítása miatt. Lee az elszakadni kívánó, a rabszolgaságot megtartó déli államok parancsnoka volt. A konföderációsok 1865-ben elveszítették a polgárháborút, de szimbólumaik – zászlók, emlékművek szobrok – tovább élnek. Az elmúlt időszakban azonban mozgalom indult eltávolításukra. (Emlékezetes, hogy a 2015-ös dél-Karolinai gyilkosság után, amikor a 21 éves fehér Dylann Roof kilenc imádkozó fekete hívőt ölt meg a templomban, a kormányzó, a Trump-kormány mai ENSZ- nagykövete, Nikki Haley levetette a konföderációs zászlót.)

A szobrok eltávolítása azonban szenvedélyes ellenállásba is ütközik. Egyesek a múlt megtagadását látják benne. Kristin Szakos, Charlottesville egyik vezetője például halálos fenyegetéseket kapott, amikor kijelentette, hogy tárgyalni kellene Edward Lee szobrának eltávolításáról.

A szélsőjobb fordulópontnak vélte a charlottesville-i tüntetést az ország „visszaszerzéséért” vívott harcban. De kitől kellene visszavenni?  A szombati felvonulás azt sugallta, hogy mindenkitől, aki nem fehér. 

Mivel a rendezők szabályos kérvényt nyújtottak be demonstráció megtartására, a hatóságok engedélyezték a megmozdulást. Igaz, megerősített rendőri készenlét várta a résztvevőket. Ellentüntetők is voltak, akik a Black Lives Matterből és más, agresszióra hajlamos balos csoportokból kerültek ki. De ilyenkor mindig feltűnnek a hivatásos provokátorok, anarchisták is, akik államról államra utaznak, ha valamiféle balhét sejtenek. (Ez történt tavaly novemberben a kaliforniai Berkeley Egyetemen, amikor a jobboldali celeb provokátor, Milo Yiannopoulos akart előadást tartani. Egyik oldalról az alt-right kemény magja, másik oldalról baloldali anarchisták csaptak össze, és verték szét a kampuszt. Egyik fél sem tartozott az egyetemhez.)

Charlottesville-ben is háttérben maradtak a helyiek. A verekedést a „hivatásos” szélsőségesek kezdték.  A rendőrség éppen feloszlatta az erőszakba torkolló megmozdulást, amikor egy 20 éves ohiói fiatalember, James Alex Fields az Európában (Nizza, Berlin, London) bevált ISIS-módszerrel autójával belehajtott a tömegbe.

Sebesülteknek nyújtanak elsősegélyt Charlottesville-ben augusztus 12-én

Fotó: AFP/Europress/Paul J. Richards

Rögtön elterjedt a hír, hogy a férfi célpontja a szélsőjobbosok csoportja volt, de ezen a fotón is látható, hogy a jármű az antifasiszták közé csapott be. A 32 éves Heather Heyert megölte, 19 embert megsebesített.

A Fieldsről megjelent első portrék alapján a fiú csonka családban nőtt fel, és már a középiskolában érdekelődést mutatott a szélsőjobboldali mozgalmak iránt. A szombati demonstrációra a Vanguard America csoporttal érkezett, amely saját manifesztumában is fasisztának nevezi magát („Vanguard Manifesto – American Fascism”). A szervezet a gázolásos támadás után megtagadta Fieldset.

James Alex Fields a Vanguard-csoport társaságában

James Alex Fields (a nagyobbik pajzs mögött szemüvegben) a Vanguard-csoport társaságában

A gyűlöletet, a bigottságot és erőszakot minden politikus, köztük Donald Trump elnök is elítélte. De vajon a szavak elegendők-e a felkorbácsolt szenvedélyek közepette?

A helyzet fokozódhat: jövő hétvégére alt-right csoportok a Google ellen szerveznek tüntetéseket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.