Itália leghosszabb éjszakája

/ 2001.05.18., péntek 07:44 /

Hétfőn hajnali négy órakor lépett ki az utolsó olasz választó a szavazófülkéből, így csak némi késéssel tudta meg a közvélemény a hivatalos hírt: a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció aratott győzelmet.

Fotó: Reuters
Magabiztos mosoly

Rövidesen új "lakója" lesz Róma egyik legszebb terén, a Piazza Colonnán, Marcus Aurelius carrarai márványból faragott diadaloszlopával szemben a Chigi-palotának. VIII. Kelemen pápa Firenzéből az Örök Városba költözött családja, az Aldobrandinik építették, majd 1659-ben tőlük vásárolta meg a palotát a Sienából származó dúsgazdag Chigi família, amely a kor legtekintélyesebb bankárain kívül VII. Sándor pápa emlékét hagyományozta az utókorra.

A május 13-i olasz választások győztese, Silvio Berlusconi elfoglalhatja a mindenkori miniszterelnök korabeli gobelinekkel, frízekkel és stukkóval gazdagon díszített dolgozószobáját, amelynek ékessége a XVI. századi lombard mestereknek tulajdonított hatalmas asztal. A Chigi-palota egyébként az 1870-es évektől az Osztrák-Magyar Monarchia követségének adott helyet.

"Itália leghosszabb éjszakája" végül is nem hozott földcsuszamlásszerű változást az ország politikai életében: a Berlusconi vezette Casa delle Libertŕ, vagyis a Szabadság Háza elnevezésű választási szövetség az előrejelzéseknek megfelelő jelentős fölényt vívott ki az Ulivo, azaz Olajfa koalícióval szemben. Ha el is maradt a kiütéses győzelem, azért nem árt hangsúlyozni, hogy a médiacézár által 1993-ban alapított Forza Italia (Hajrá, Itália) ma a legnagyobb olasz párt, amely az egykori kereszténydemokraták fénykorának teljesítményét alaposan megközelítette. Ugyanakkor a máig is jó néhány hajdani kommunistát tömörítő Democratici di Sinistra (Baloldali Demokraták) pártja, az Olajfa fő ereje alig több mint 16 százalékot ért el, durván feleannyit, mint jobbközép ellenlábasa.

Aligha véletlen, hogy a két nagy rivális: Berlusconi és Francesco Rutelli, a római hagyományokkal szakítva, csak hétfőn késő délután találkozott a sajtó képviselőivel. A vasárnap éjszaka ugyanis alkalmatlan lett volna az első higgadt nyilatkozatokra. "Szégyen, ami itt történik!" - méltatlankodtak a választók, mi-után két-három órát kellett várakozniuk, amíg az urnáknál sorra kerültek. Sokan Ezio Bianco belügyminiszter azonnali lemondását követelték, aztán beérték azzal, hogy hat másik miniszterrel egyetemben nem jutott képviselői mandátumhoz. Történt pedig, hogy 1997-ben - takarékossági okokból - a szavazókörzetek számát egyharmaddal csökkentették. A belügyminisztérium nem számolt azzal, hogy több nagyvárosban - a többi között Rómában, Milánóban, Torinóban - polgármestert is választanak, így a szavazóknak több papírral lesz dolguk, ami amúgy is vontatottá teszi a körülményes procedúrát. Kevésnek bizonyult a fülkék száma is, ezért 22 óra helyett hajnali négy után távozott az utolsó választó. A napilapok főszerkesztői és a televíziók műsorvezetői kínjukban az exit pollokat elemezgették, elúsztak az éjfél körüli lapzárták, lemaradtak az újságok a postavonatokról és a repülőkről. Ilyen bizony a hetvenes-nyolcvanas években nem fordult elő: késő éjszaka már megbízható trendekről számolhatott be a tudósító.

Imponáló többség a parlamentben és a szenátusban: Berlusconi kormánya jó előjelekkel láthat majd munkához. A jobbközép győzelmének van azonban más tanulsága is. Az például, hogy Itália, úgy látszik, szakított a sok apró pártocska politikai palettájával. A hajdanában a mérleg nyelvének szerepére törekvő - s azzal nemegyszer rútul visszaélő - csoportosulásoktól elfordultak a választók. Meglehet, az olaszok a polarizálódás irányába tették meg az első lépést...

Súlyos leckét kapott Umberto Bossi: a kezdetben szakadár szólamokat, utóbb EU-ellenes kirohanásokat idegenellenes demagógiával elegyítő néptribun fenegyerek Északi Ligája épphogy átcsúszott a négyszázalékos küszöbön. Ez talán jobb belátásra bírja, egyszersmind Berlusconi helyzetét is némileg megkönnyíti, a kínos koalíciós partner talán megzabolázható. A másik szélsőség: Bertinotti kommunista pártja, a Rifondazione (Újjáalakítás) meglepetésre némileg erősített pozícióján. Öt százaléka nem lebecsülendő, noha nem tagja az Olajfa koalíciónak.

Végül: igazolódott az olasz balközép választási kampányának tarthatatlansága, amit túlontúl magabiztosan hajtogattak végestelen-végig. Nevezetesen, hogy Berlusconiéknak nincs programjuk, a Cavaliere - így nevezik Itália-szerte: a Lovag - fűt-fát ígér, amiből semmi se lesz. Nos, alkalmam volt a választások előtti péntek este két és fél órán át végighallgatni Berlusconit, aki régióról régióra ismertette, milyen infrastrukturális nagyberuházásokat terveznek, miként akarják visszaszorítani a bűnözést, növelni a legkisebb nyugdíjakat és csökkenteni az adókat. Valószínű, hogy a választók többsége erre bizony "vevőnek" bizonyult, ha egyszer rájuk adta voksát.

Csak remélni lehet, hogy Európában és a tengerentúlon is elcsöndesednek az alantas támadások Itália miniszterelnöke ellen. Romano Prodi már megadta az alaphangot: a volt balközép miniszterelnök, az Európai Unió elnöke szerint az új olasz kormány legitimitása iránt nem lehet kétség, mint ahogy Róma uniós politikájában - lévén az egyik alapító tag - sem várható változás. A The Wall Street Journal Europe azt is megkockáztatta, hogy a Szabadság Háza győzelmével netán fölgyorsulhat az EU keleti bővítésének folyamata. Ennek mi, magyarok is örülhetünk abban az őszinte reményben, hogy Itália 59. kormánya, az évezredes hagyományok nyomdokain haladva, hű szövetségesünk, igaz barátunk lesz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.