Itt az Egyesült Államok 45. elnöke

/ 2017.01.20., péntek 19:30 /
Itt az Egyesült Államok 45. elnöke

Személy szerint vártam már ezt a napot. Vártam, hogy végre ne egy nyomorult Twitter-fiókra legyen rácsavarodva az egész bolygó, hogy abból próbálja kikövetkeztetni: mit akar a világ legbefolyásosabb vezetője, az Egyesült Államok új elnöke. Mostantól minden élesben megy.

És Donald Trump nem hazudtolta meg önmagát. A kampány alatt már megszokott, nagyjából 100 szavas szókincsét tovább permutálva az alábbi tételmondatokat mondta el a tiszteletére összegyűlt tízezreknek a washingtoni Kapitólium előtt, a National Mallra nézve, miután a Legfelsőbb Bíróság főbírója előtt, kezét a Bibliára téve letette az elnöki esküt.

  • „Elérkezett a cselekvés ideje. (…) Más országokat tettünk gazdaggá. Miközben az Egyesült Államok mások hadseregeit finanszírozta, az országban egyik gyárat zárják be a másik után. Ez már a múlté, új vízió fogja kormányozni az Egyesült Államokat. Az elfelejtettek többé már nem lesznek azok.”
  • „Az amerikai haderő szomorúan leromlott, a városokban bűnbandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt.Az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön, miközben a hazai infrastruktúra leromlott, a középosztály elszegényedett.” De mostantól: Amerika mindenekelőtt.
  • „Amerika nem akarja más országokra ráerőltetni a saját értékrendjét.” Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja a világot a radikális iszlám ellen, de az Egyesült Államokban nincs és nem is lesz helye az előítéletességnek.
  • „Új vízió mentén fogják irányítani az Egyesült Államokat, és ezentúl minden döntés alapja az lesz, hogy az előnyös-e az országnak. Két egyszerű szabály van: mindenki vásároljon amerikai termékeket és alkalmazzon amerikai munkaerőt. Azon fog dolgozni, hogy Amerika újra győztes legyen.”
  • Hivatalba lépésével „nem szokványos hatalomátadás történik, hanem visszaadjuk a hatalmat a népnek, mert a politikusok mostanáig nagyon jól éltek, de közben gyárak zártak be és munkahelyek szűntek meg”.

Utóbbit úgy mondta, hogy a komplett washingtoni politikai elit ült mögötte, akiken ekkor valami kellemetlen melegség futhatott át. Szerencsére esett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.