valasz.hu/vilag/catherine-deneuve-nem-megfelelo-velemenyt-kepviselt-vezekelnie-kell-126990

http://valasz.hu/vilag/catherine-deneuve-nem-megfelelo-velemenyt-kepviselt-vezekelnie-kell-126990

Itt az egyetlen téma, amely miatt nem felhőtlen a magyar–orosz viszony

/ 2016.05.25., szerda 07:53 /
Itt az egyetlen téma, amely miatt nem felhőtlen a magyar–orosz viszony

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mai budapesti látogatásának tervezett témái között szerepel egy kényes kérdés: az ISD Dunaferr konszolidálása – értesült a Heti Válasz.

A jónak mondott magyar–orosz kapcsolatokat alaposan megterheli a dunaújvárosi vas- és acélmű évek óta tartó katasztrofális anyagi helyzete. A közvetve orosz tulajdonban álló cég a magyar nehézipar utolsó végvára. A 2013 őszén még hétezer embert foglalkoztató gyár mára több, mint ezer munkavállalójától vált meg, jelenleg kevesebb mint hatezer embert foglalkoztat. A cég 2014-es beszámolójában az eredmény rovatban 21 milliárd forintos hiány mutatkozik. Ennél is beszédesebb, hogy a Dunaferr a 2008-ban még 138 milliárd forintos saját tőkéje 2014 év végére négymilliárd forintra csökkent, miközben rövid lejáratú (éven belüli) kötelezettségei (tartozásai) 222 milliárd forint fölé nőttek.

Egy Magyarországon működő külföldi céggel kapcsolatban az is elvárás, hogy munkát adjon magyar beszállítóknak és alvállalkozóknak. Dunaújvárosban viszont ezzel is komoly gond van. A Dunaferr például 2013 óta jogi háborút folytat egyik korábbi magyar stratégiai beszállítójával. Pedig az adott cég másfél évtizeden át megbízható partner volt, részt vett a III-as kokszolóblokk rekonstrukciójában, és a fokozott biztonsági kockázatú benzoltornyok bontását is levezényelte. Az érintett vállalkozás szerint a 2012 nyarán hivatalba lépett új vezetés a legkülönbözőbb indokokkal bontott szerződést velük, s csak azokat a munkákat fizette ki, amelyekre az előző menedzsment adta ki a teljesítésigazolást. A Hungaro Invest Kft. öt beruházás ellenértékét követeli jogi úton, összesítve milliárdos nagyságrendben.

 

Részletes háttér a május 26-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.