Itt az egyetlen téma, amely miatt nem felhőtlen a magyar–orosz viszony

/ 2016.05.25., szerda 07:53 /
Itt az egyetlen téma, amely miatt nem felhőtlen a magyar–orosz viszony

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mai budapesti látogatásának tervezett témái között szerepel egy kényes kérdés: az ISD Dunaferr konszolidálása – értesült a Heti Válasz.

A jónak mondott magyar–orosz kapcsolatokat alaposan megterheli a dunaújvárosi vas- és acélmű évek óta tartó katasztrofális anyagi helyzete. A közvetve orosz tulajdonban álló cég a magyar nehézipar utolsó végvára. A 2013 őszén még hétezer embert foglalkoztató gyár mára több, mint ezer munkavállalójától vált meg, jelenleg kevesebb mint hatezer embert foglalkoztat. A cég 2014-es beszámolójában az eredmény rovatban 21 milliárd forintos hiány mutatkozik. Ennél is beszédesebb, hogy a Dunaferr a 2008-ban még 138 milliárd forintos saját tőkéje 2014 év végére négymilliárd forintra csökkent, miközben rövid lejáratú (éven belüli) kötelezettségei (tartozásai) 222 milliárd forint fölé nőttek.

Egy Magyarországon működő külföldi céggel kapcsolatban az is elvárás, hogy munkát adjon magyar beszállítóknak és alvállalkozóknak. Dunaújvárosban viszont ezzel is komoly gond van. A Dunaferr például 2013 óta jogi háborút folytat egyik korábbi magyar stratégiai beszállítójával. Pedig az adott cég másfél évtizeden át megbízható partner volt, részt vett a III-as kokszolóblokk rekonstrukciójában, és a fokozott biztonsági kockázatú benzoltornyok bontását is levezényelte. Az érintett vállalkozás szerint a 2012 nyarán hivatalba lépett új vezetés a legkülönbözőbb indokokkal bontott szerződést velük, s csak azokat a munkákat fizette ki, amelyekre az előző menedzsment adta ki a teljesítésigazolást. A Hungaro Invest Kft. öt beruházás ellenértékét követeli jogi úton, összesítve milliárdos nagyságrendben.

 

Részletes háttér a május 26-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.