Itt az egyetlen téma, amely miatt nem felhőtlen a magyar–orosz viszony

/ 2016.05.25., szerda 07:53 /
Itt az egyetlen téma, amely miatt nem felhőtlen a magyar–orosz viszony

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mai budapesti látogatásának tervezett témái között szerepel egy kényes kérdés: az ISD Dunaferr konszolidálása – értesült a Heti Válasz.

A jónak mondott magyar–orosz kapcsolatokat alaposan megterheli a dunaújvárosi vas- és acélmű évek óta tartó katasztrofális anyagi helyzete. A közvetve orosz tulajdonban álló cég a magyar nehézipar utolsó végvára. A 2013 őszén még hétezer embert foglalkoztató gyár mára több, mint ezer munkavállalójától vált meg, jelenleg kevesebb mint hatezer embert foglalkoztat. A cég 2014-es beszámolójában az eredmény rovatban 21 milliárd forintos hiány mutatkozik. Ennél is beszédesebb, hogy a Dunaferr a 2008-ban még 138 milliárd forintos saját tőkéje 2014 év végére négymilliárd forintra csökkent, miközben rövid lejáratú (éven belüli) kötelezettségei (tartozásai) 222 milliárd forint fölé nőttek.

Egy Magyarországon működő külföldi céggel kapcsolatban az is elvárás, hogy munkát adjon magyar beszállítóknak és alvállalkozóknak. Dunaújvárosban viszont ezzel is komoly gond van. A Dunaferr például 2013 óta jogi háborút folytat egyik korábbi magyar stratégiai beszállítójával. Pedig az adott cég másfél évtizeden át megbízható partner volt, részt vett a III-as kokszolóblokk rekonstrukciójában, és a fokozott biztonsági kockázatú benzoltornyok bontását is levezényelte. Az érintett vállalkozás szerint a 2012 nyarán hivatalba lépett új vezetés a legkülönbözőbb indokokkal bontott szerződést velük, s csak azokat a munkákat fizette ki, amelyekre az előző menedzsment adta ki a teljesítésigazolást. A Hungaro Invest Kft. öt beruházás ellenértékét követeli jogi úton, összesítve milliárdos nagyságrendben.

 

Részletes háttér a május 26-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.