valasz.hu/vilag/a-rolling-stones-pragaban-mutatjuk-az-el-nem-mulo-siker-receptjet-129085

http://valasz.hu/vilag/a-rolling-stones-pragaban-mutatjuk-az-el-nem-mulo-siker-receptjet-129085

Itt az egyetlen téma, amely miatt nem felhőtlen a magyar–orosz viszony

/ 2016.05.25., szerda 07:53 /
Itt az egyetlen téma, amely miatt nem felhőtlen a magyar–orosz viszony

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mai budapesti látogatásának tervezett témái között szerepel egy kényes kérdés: az ISD Dunaferr konszolidálása – értesült a Heti Válasz.

A jónak mondott magyar–orosz kapcsolatokat alaposan megterheli a dunaújvárosi vas- és acélmű évek óta tartó katasztrofális anyagi helyzete. A közvetve orosz tulajdonban álló cég a magyar nehézipar utolsó végvára. A 2013 őszén még hétezer embert foglalkoztató gyár mára több, mint ezer munkavállalójától vált meg, jelenleg kevesebb mint hatezer embert foglalkoztat. A cég 2014-es beszámolójában az eredmény rovatban 21 milliárd forintos hiány mutatkozik. Ennél is beszédesebb, hogy a Dunaferr a 2008-ban még 138 milliárd forintos saját tőkéje 2014 év végére négymilliárd forintra csökkent, miközben rövid lejáratú (éven belüli) kötelezettségei (tartozásai) 222 milliárd forint fölé nőttek.

Egy Magyarországon működő külföldi céggel kapcsolatban az is elvárás, hogy munkát adjon magyar beszállítóknak és alvállalkozóknak. Dunaújvárosban viszont ezzel is komoly gond van. A Dunaferr például 2013 óta jogi háborút folytat egyik korábbi magyar stratégiai beszállítójával. Pedig az adott cég másfél évtizeden át megbízható partner volt, részt vett a III-as kokszolóblokk rekonstrukciójában, és a fokozott biztonsági kockázatú benzoltornyok bontását is levezényelte. Az érintett vállalkozás szerint a 2012 nyarán hivatalba lépett új vezetés a legkülönbözőbb indokokkal bontott szerződést velük, s csak azokat a munkákat fizette ki, amelyekre az előző menedzsment adta ki a teljesítésigazolást. A Hungaro Invest Kft. öt beruházás ellenértékét követeli jogi úton, összesítve milliárdos nagyságrendben.

 

Részletes háttér a május 26-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Magyarország kétharmada alkalmas lakóhely lehet a medvéknek

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló medvék, a Bükkben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha hiúzokról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének, vagy inkább féljünk tőlük?