valasz.hu/vilag/latta-mar-az-egig-ero-szovjet-templomot-es-a-new-yorkra-borulo-kupolat-118410

http://valasz.hu/vilag/latta-mar-az-egig-ero-szovjet-templomot-es-a-new-yorkra-borulo-kupolat-118410

Itt van Merkel pálfordulása: Wilkommenskultur helyett Wiedersehenkultur

/ 2017.02.09., csütörtök 15:51 /
Itt van Merkel pálfordulása: Wilkommenskultur helyett Wiedersehenkultur

A németek nem csak kitoloncolnák az illegális migránsokat, de a Földközi-tengeren érkezőket menet közben elkapnák és visszafordítanák.

Miközben idehaza már régóta lecsengett a menekültválság, ezért a korábbinál jóval kevesebb figyelem irányul a jelenségre, Európa, és főként Németország szép lassan kezd bolondot csinálni magából. Mondom a részleteket.

„A migrációs válság kezelésével kapcsolatban a következő hónapokban a legfontosabb a hazatelepítés, a hazatelepítés és a hazatelepítés” – jelentette ki Angela Merkel kancellár, amikor bemutatta az elutasított menedékkérők hazatelepítésének felgyorsítását szolgáló, 16 pontos tervezetét. A kormánypárt-szövetség CDU/CSU szerint ugyanis a menedékjog társadalmi elfogadottságát csak akkor lehet fenntartani, ha Németország kizárólag a védelemre szorulókat fogadja be, és az állam gondoskodik a jogosulatlan kérelmezők – immár közel félmillió fő – távozásáról.

Ezzel még nem is volna különösebb baj; leszámítva persze, hogy korábban a németek nemigen akartak hallani a gazdasági bevándorló és a menekült közti különbségtételről.

Ezután következett az EU múlt heti csúcstalálkozója Máltán. Itt feltűnően kevés szó esett humanitárius katasztrófáról, a menekültek befogadásának erkölcsi parancsáról és az olyan országok kiosztásáról, akik a kezdetektől Európa külső határainak védelmét szorgalmazták. Ezzel szemben a fő napirend a déli migráció feltartóztatása volt, Líbia – mint az emberáradat megállításának kulcsfontosságú állama – stabilizálásával és megerősítésével. Ez, főleg a korábbi nyilatkozatok után, már pikánsabb fejlemény; igaz, van előképe, lásd Merkel és Törökország pénzügyi alkuját az ottani menekültek helyben tartásáról.

Legutóbbi fejleményként pedig a németek olyat léptek, amire még a The Independent című brit laphoz hasonló baloldali, liberális orgánumok is pálfordulást kezdtek emlegetni. A német belügyminisztérium ugyanis arról készített tervezetet, hogy miként lehetne a Földközi-tengerre szálló migránsokat még azelőtt feltartóztatni, hogy elérnék Európa déli partjait. A tárca mindehhez az ausztrál példát ajánlja az EU figyelmébe: a tengeren lefülelt migránsokat egy harmadik országban felállítandó hatalmas menekülttáborban helyeznék el.

„Ha a menekültek nem látnak esélyt arra, hogy elérjék az európai partokat, az elriasztja őket az életveszélyes és költséges utazástól” – nyilatkozta a minisztérium szóvivője az új Wiedersehenkulturról. Akik viszont már útra keltek, azokat a nyílt tengeren lefülelnék, és Tunéziába, Egyiptomba vagy más észak-afrikai országba szállítanák, hogy onnan próbálkozzanak menedékjogot kérni Európába.

Mindez nyilván nem független attól, hogy Németországban idén választásokat tartanak, és a bevándorlásellenes AfD a minapi helyi voksolásokon értékes szavazatokat halászott el a CDU/CSU elől. Merkelt közben a másik oldalról is szorongatják, amennyiben a Balpárt vezetője, Bernd Riexinger kijelentette: a fenti elképzelés teljességgel elfogadhatatlan, sőt „emberi jogi botrány, és újabb lépés a menedékjog felszámolása felé.”

Orbán Viktor egyébként két cukorral és egy kis tejjel issza a kávét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.