J.K. Rowling szerint élve kéne elégnie a Trump-barát újságírónak

/ 2017.02.14., kedd 19:24 /

A tolerancia jegyében a Harry Potter-könyvek szerzője elhallgattatná, aki Trumpról jót mond.

Éles Twitter-csatába bonyolódott egymással J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője és Piers Morgan, a Daily Mail publicistája, aki Donald Trump elnök legismertebb híve az angol nyelvű sajtóban.

Trump megválasztása óta az amerikai (és a brit) közéletet olyan politikai hisztéria kezdi eluralni, ami még edzett kelet-európaiként is meglepő. Azt állítani, hogy Donald Trump esetleg nem Hitler és a Patás Ördög szerelemgyereke, mértékadó körökben a holokauszttagadással egyenértékű botrány. Jellemző példája a minden racionalitást félrehajító szemléletnek Rowling és Morgan szóváltása. Az ügy úgy kezdődött, hogy Morgant meghívták egy tévéműsorba, ahol természetesen Trumpról vitatkoztak ismert emberek. A beutazási tilalomról volt szó, amit a műsorvezető muszlimtilalomnak nevezett. Morgan teljesen higgadtan megjegyezte, hogy ez tévedés: Trump nem a muszlimokat tiltotta ki Amerikából, hanem hét terrorizmussal sújtott ország összes állampolgárát, vallásuktól függetlenül, miközben a világ muszlimjainak 80% továbbra is gond nélkül beutazhat az Egyesült Államokba.

Ez tényszerűen így van, de persze elszabadult a pokol, és egy másik vendég üvöltözni kezdett, hogy Morgan menjen a p*csába. Erre az incidensre reagált a világhírű írónő Twitteren: „Élő adásban látni, ahogy Piers Morgant elküldik a p*csába ’pontosan’ olyan élvezet, mint ahogy képzeltem.”

Szó szót követett, Morgan válaszolt Rowlingnak, elhangzottak kölcsönösen újabb sértések, és az újságíró még azt a szentségtörést is megengedte magának, hogy kiírja, egy darab Harry Potter-regényt sem olvasott, és ezt nem is bánja, mert felnőtt ember számára a varázslók és a muglik nem túl izgalmasak. Mire minden idők egyik legsikeresebb írónője így reagált:

„Ha olvastál volna Harry Pottert, tudnád, hogy a suliban azért nem érdemes törleszkedni a legnagyobb kötekedőhöz, mert a végén élve elégsz.”

Ami azért, lássuk be, elég meredek. Hogyan jut el egy gyermekregényeket író, történeteivel milliók szeretetét kiérdemlő nő odáig, hogy – ha csak képletesen is – élve elégéssel fenyegessen valakit, mert Donald Trump híve? (Rowling, ha minden igaz, erre a sztorijára utalt.) Ami történik, az angol nyelvű nyilvánosságban eddig egyáltalán nem volt mindennapos – az indulatok elszabadulása és a színvonal romlása aggasztóbb, mint bármi, amit Trump eddig elnökként csinált.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.