Joschka Fischer megmenekült az eljárástól

/ 2001.05.04., péntek 07:41 /

A frankfurti ügyészség a múlt héten megszüntette az eljárást Joschka Fischer német külügyminiszter ellen, mert az ügyészség döntése szerint a politikus nem állított valótlant a Carlos-csoporthoz tartozó Hans-Joachim Klein volt terrorista perében. Az sem bizonyosodott be, hogy a német diplomácia vezetője hazudott volna, amikor a Margit Schillerrel, a Vörös Hadsereg Frakció terrorszervezet volt tagjával kapcsolatos viszonyról szólt a bíróság előtt.

Joschka Fischer a hetvenes években erőszakos, szélsőbaloldali szervezetekkel rokonszevezett, radikális aktivista volt, lakásfoglalásokban, utcai tüntetéseken vett részt. Az ellenzéki pártok élesen bírálták és felszólították, mondjon le a külügyminiszteri posztról, mert szélsőbalos múltja miatt nem alkalmas a külügyi tárca vezetésére. A német Stern magazin még januárban egy archív fotót közölt, melyen Joschka Fischer és társai egy tüntetés során - 1973-ban - bántalmaztak egy rendőrt. A német főkülügyér fiatal korában Frankfurtban tagja volt egy Amerika-ellenes csoportnak, amely a fennálló rend megdöntésére törekedett. A hetvenes évek végén szakított a szélsőbaloldallal, majd a Zöld Pártban folytatta politikai pályafutását, melynek jelenleg társelnöke.

Amikor 1998-ban a Gerhard Schröder vezette Szociáldemokrata Párt (SPD) megnyerte a parlamenti választást, s a zöldekkel kötött koalíciót, Joschka Fischer került a külügyminiszteri bársonyszékbe. A magyarországi sváb gyökerű Fischert idén januárban a frankfurti bíróság tanúként idézte be Hans-Joachim Klein ügyében, aki 1975-ben Bécsben részt vett az olajexportáló országok szervezete (OPEC) elleni terrortámadásban. Kleint a bíróság kilencévi börtönbüntetésre ítélte. A német politikus tanúvallomásában azt állította, hogy nem élt együtt 1973-ban Margit Schillerrel, aki később terrorista lett. Egy televíziós interjúban viszont az ellenkezőjét mondta, majd azzal magyarázkodott, hogy már nem emlékszik pontosan a történtekre.

A dolog pikantériája, hogy a januári perben a bíró még figyelmeztette is Fischert, nem köteles válaszolni a kényes kérdésre. Február 16-án a frankfurti ügyészség végül eljárást indított a külügyminiszter ellen azzal a váddal, hogy januári vallomásában nem mondott igazat. Az eljárás megszüntetésének feltehetően nagy visszhangja lesz Németországban, az ügyészségi döntés ugyanakkor megerősítheti a német külügyminiszter kormányon belüli pozícióját.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.