heti-valasz.hu/vilag/karanten-az-ebola-miatt-tomegkozlekedessel-is-utazott-a-gyerek-105840

http://heti-valasz.hu/vilag/karanten-az-ebola-miatt-tomegkozlekedessel-is-utazott-a-gyerek-105840

A magyar múltat végképp eltörölni?

/ 2012.11.12., hétfő 08:45 /
A magyar múltat végképp eltörölni?

A kassai városvezetés úgy akarja Európa kulturális fővárosává tenni jövőre a települést, hogy annak történelméről egy szót sem szól. Még azt is elfelejtette közölni, hogy a város szülötte, Márai Sándor magyar volt.

A 2013-as kassai kulturális rendezvénysorozat egyik kampányjelenete

Fotókiállítás nyílt a minap Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, „Kosice 2013, Európa kulturális fővárosa" címmel. A tárlatnak az a célja, hogy bemutassa, hogyan készült fel a felvidéki város a rangos programsorozatra. Jövőre Kassa és Marseille lesz a kontinens kulturális központja.

A kassai városvezetés azonban különös módját választotta a program összeállításának. Úgy csinál, mintha Kassának nem lenne múltja, hagyománya, kulturális öröksége. A történelmet egyszerűen figyelmen kívül hagyja, helyette az egész programot multikulti háttérbe ágyazza.  Avantgárd színházi előadás, fényjáték, az acélgyártás fontossága az iparban szerepel a programban. Igaz, hogy a város nagy szülöttjéről, Márai Sándorról sok szó esik majd a rendezvényeken, csak éppen elfelejtették közölni az írófejedelem nemzetiségét.

Mint ahogy arról sem esik szó, hogy itt van eltemetve II. Rákóczi Ferenc fejedelem.  Marek Maďarič kulturális miniszter ismertetőjében az infrastruktúra fejlesztéséről beszélt, mely hosszú távú befektetés a jelenlegi gazdasági krízisben. Az angol és szlovák nyelven kiadott programfüzet is azt sugallja: a magyar turistákkal nem különösebben számolnak. Miskolc ugyan testvérvárosa Kassának, a júniusban tartott programismertetőre a magyar város képviselőit mégsem hívták meg.  

Több felvidéki magyar értelmiségi októberben levélben tiltakozott Kassa polgármesterénél a város múltjának teljes negligálása miatt. „Úgy érezzük, hogy II. Rákóczi Ferencet, vagy akár Márai Sándort úgy a szlovákok, mint a magyarok saját szabadságharcosuknak és írójuknak érezhetik. Ezért arra kérjük önt, hogy vegye tekintetbe a más nemzetiségű polgárok óhaját is, és tegye lehetővé, hogy a számbeli kisebbségben élő nemzeti közösségek anyanyelvükön is magukénak érezhessék az európai kulturális főváros adta kitüntetést.”

Válaszra sem méltatták őket.  Kassa a XIV. század óta magyar szabad királyi város volt, és olyan magyar államférfiak neve kötődik hozzá, mint Bocskai István, Bethlen Gábor, valamint olyan magyar szellemi óriásoké, mint Tinódi Lantos Sebestyén, Szenci Molnár Albert, Kazinczy Ferenc, Jókai Mór. Kassa számos magyar örökséggel rendelkezik. Itt jelent meg 1788-ban az első magyar nyelvű kulturális folyóirat, a Magyar Museum. A település központjában van az Andrássy-palota, 1906-ban épült meg Rákóczi rodostói házának másolata, a fejedelmet is ekkor temették el a Szent Erzsébet dóm kriptájába.  

Kassa ma Szlovákia második legnagyobb városa, negyedmilliós lakossággal. Az 1910-es népszámlálás szerint Kassa 44 ezer lakójából csak minden negyedik volt nem magyar nemzetiségű. Ma mindössze hatezer magyar él a városban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.