Karácsony a mecset árnyékában – ahonnan papokat küldenek Hollandiába

/ 2017.12.23., szombat 08:00 /
Karácsony a mecset árnyékában – ahonnan papokat küldenek Hollandiába

Keresztényüldözés a Közel-Keleten, üres templomok Európában, a radikális iszlám térhódítása a világban. Ám ritkán esik szó Indonéziáról, a világ legnépesebb muszlim többségű országáról, amely büszke vallási toleranciájára. Részletes háttér a Heti Válasz karácsonyi dupla számában.

A Béke útja – így nevezik Jakarta központjában azt az átkelőt, amely összeköti az egymással szemben lévő római katolikus katedrálist és a főváros legnagyobb mecsetét. „Amikor magas rangú külföldi delegáció érkezik, országunk vallási toleranciájának példájaként mutatják be a két szomszédos épületet” – magyarázza Adi atya, a Szent Szűz mennybemeneteléről elnevezett katedrális plébánosa. „Nem is volt még itt összetűzés, sőt, amikor karácsonykor, húsvétkor nagyobb tömeg érkezik misére, a mecset átengedi parkolóhelyeit, és mi is így teszünk a Ramadánt lezáró, a böjt megtörésének ünnepén.”

A délkelet-ázsiai ország büszke vallási toleranciájára: 1945-ös megalapításakor az államot alkotó öt vezérelv (Pancasila) egyike az istenhit lett. Vagyis Indonézia nem szekuláris ország, de nincs államvallás sem. Az alaptörvény szerint a muszlim, a keresztény, a hindu, a buddhista és a konfuciánus felekezet egyenértékű.

Hogy sikerül így az országot békében egyben tartani?

 

Mindez kiderül a december 21-i Heti Válaszból, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.