valasz.hu/vilag/a-liberalis-sajto-retteg-jon-a-feher-felsobbrenduseg-amerikaban-121685

http://valasz.hu/vilag/a-liberalis-sajto-retteg-jon-a-feher-felsobbrenduseg-amerikaban-121685

Katolikus belviszályt szült Ferenc pápa merész döntése az elvált hívőkről

/ 2017.12.07., csütörtök 15:05 /

Ókovács Szilveszter mostantól még nyugodtabb lelkiismerettel áldozhat. De mi lesz így a házasság felbonthatatlanságával?

A katolikus tanítás szerint a házasság szentség, ezért az egyház nem ismeri a válást. Azon pároknak, akiknek frigye zátonyra futott, egyetlen eszközt kínál fel, hogy rendezzék állapotukat. Ha a vonatkozó feltételek fennállnak, akkor a megfelelő kánonjogi eljárás megállapítja, hogy a házasság – például mert nem szabad akaratból kötetett, valamelyik fél eleve kizárta a gyermekáldást, vagy pszichikai terheltség állt fenn – létre sem jött.

Azok a hívők, akiknek kapcsolatát ily módon nem semmisíti meg az egyház, és (nyilván már csak polgárilag) újraházasodnak, mivel úgymond folyamatos házasságtörést követnek el, nem járulhatnak szentáldozáshoz. Kivéve azon ritka eseteket, amikor a felek „József-házasságban”, szexuális kapcsolat nélkül, kvázi testvérként élnek, ahogy a teológia szerint Jézus földi szülei is tették. Mondani sem kell, hogy manapság hány és hány katolikust érint érzékenyen a tiltás.

Amely rendelkezést azért eddig sem minden hívő és lelkipásztor tekintette megfellebbezhetetlennek. A Válasz.hu-n már felidéztük Ókovács Szilveszternek, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának vallomását, aki Kit ad Isten? című interjúkötetünkben elmondta: lelki atyjával egyetértésben második házasságában élve annak ellenére áldozik, hogy nem ment végig a semmisségi eljáráson.

Éspedig tette ezt az úgynevezett belső fórum segítségével. A családokról szóló 2015-ös püspöki szinódus után a vatikáni tanács főrelátora (koordinálója) Erdő Péter bíboros így beszélt erről a Magyar Kurír katolikus hírügynökségnek: „Lehetnek olyan esetei egy házasság érvénytelenségének, amelyek külső fórumon, tehát még a mai egyszerű perrendtartás szerint sem bizonyíthatók. Ilyenkor nagyon komoly lelkivezetésre van szükség, nagyon őszinte önmagunkba tekintésre, hiszen Istent, aki mindent tud, nem lehet megtéveszteni. Ezért rendkívüli felelősséggel jár az ilyen fajta lelkivezetés, és egy másik kérdés, hogy egy ilyen belső fórumon nyert felismerésnek vagy bizonyosságnak lehet-e közösségi vonatkozást tulajdonítani.”

A kérdés egyáltalán azért maradhatott kérdés, mert a szinódus Amoris Laetitia című záródokumentumába bekerült egy passzus, mely szerint meg kell vizsgálni, hogy mi gátolja az elvált és újraházasodott hívők „teljesebb részvételét” az egyház életében; erre a kérdésre a szöveg szerint a lelkipásztorral a „belső fórumon” – a lelki élet jogi bizonyítékokkal nem igazolható, intim világában – folytatott beszélgetés adhatja meg a választ. És ahogy az ebből kialakult vitában a The Tablet című katolikus lap egyik szerzője korábban emlékeztetett, sok hívő gyakorlata már korábban is felülírta az elméletet: „A valóságban a nyugati világ számos egyházmegyéjében a papok már most alkalmazzák a belső fórum megoldást”, vagyis a kérdést a lelkiismeret mérlegére helyezve az arra méltó feleket bátorították az áldozásra.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar elnökének a 2015-ös szinódus utáni nyilatkozata ugyanakkor jelzi, hogy e kérdésben messze nincs egység az egyházban: „Az elvált és polgári jogilag újra házasságot kötött párok esetében az Eucharisztiához való járuláshoz változatlanul ezután sincs mód” – nyilatkozta anno Veres András a Magyar Kurírnak.

Ami azt illeti, a legfrissebb fejlemények nem éppen ezt igazolják. A héten ugyanis napvilágra került az a leirat, amelyet Ferenc pápa még júniusban küldött Pietro Parolin bíborosnak, a Szentszék államtitkárának. Ebben az egyházfő a hiteles tanítóhivatali megnyilatkozás rangjára emelte azt a magánlevelét, amelyet 2016 szeptemberében az argentin püspöki kar Buenos Aires-i régiója küldöttének írt, illetve utóbbi terület főpapjainak instrukcióját az Amoris Laetitia értelmezéséről.

Ezek szerint bizonyos körülmények között, ha a felek hiteles keresztény életet élnek, és az új kapcsolat megkívánja, akkor az arra méltó híveknek semmiségi eljárás nélkül is engedélyezni lehet a szentáldozást. Ugyanezt erősítette meg az év elején, majd a napokban ismét egy nemzetközi katolikus hírügynökségnek nyilatkozva Francesco Coccopalmerio bíboros, mondván, noha a levelekben nincs új tanítás hitről és erkölcsről, a két dokumentum híven tükrözi, és kellő nyomatékkal képviseli a világegyház vezetőjének álláspontját a kérdésben.

A pápa tevékenységét amúgy is árgus szemekkel figyelő hívők, püspökök most azt hangoztatják: Ferenc ezzel a házasság szentségének egyik zárókövét billentette ki a helyéről, és utat enged a felbonthatatlanságról szóló tanítás leértékeléséhez. Az egyházfő, illetve a szándékait híven tolmácsoló hírmagyarázók szerint ugyanakkor nem történt más, mint az eddig is létező gyakorlat hivatalos rangra emelése, amely nem veszélyezteti a házasság szentségét. Ellenben tágabb teret enged egy legalább olyan fontos tényező érvényesülésének: az irgalmasság megnyilvánulásának olyan esetekben, amikor a külső törvények helyett a – természetesen kellően karban tartott – lelkiismeret élvez elsőbbséget.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.