Két nap alatt 100 ezer menekült érkezett az országba

/ 2014.09.22., hétfő 09:55 / Hírforrás: MTI - Válasz.hu

Már százezer kurd menekült el Szíriából a szomszédos Törökországba - közölte hétfőn az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (HCR).

„A török kormány megerősítette a százezres adatot" - mondta Melissa Fleming, a HCR szóvivője.

Az ENSZ-hivatal már az elmúlt hétvégén figyelmeztetett arra, hogy akár emberek százezrei érkezhetnek a határon túlra Szíriából, ahol továbbra is súlyos harcok folynak. 

Szíriai kurd menekültek kelnek át a határon Törökországba

Szíriai kurd menekültek kelnek át a határon Törökországba

Fotó: AFP/Europress

Törökország pénteken megnyitotta határát a szíriai menekültek előtt, akik a múlt héten tömegesen hagyták el Ain-al-Arab, kurd nyelven Kobani határvárost, miután azt az Iszlám Állam szélsőséges szunnita fegyveresei bekerítették. Az AFP hírügynökség friss jelentése szerint a tömeges beáramlás miatt vasárnap lezárták a török határt (hétfőre kilencből két határátkelő maradt nyitva az ENSZ tudomása szerint).

Kobani a harmadik olyan szíriai kurd város, amelyet eddig a harcok többnyire elkerültek. A városban korábban mintegy kétszázezer, a lakhelyéről elüldözött szíriai talált menedékre, de az Iszlám Állam dzsihadista fegyvereseinek előrenyomulása a régióban, továbbá a város elleni támadások arra kényszerítették a lakosok nagy részét (elsősorban a kurdokat), hogy elmeneküljenek.

Kurdok csapnak össze török katonákkal Szíria délkeleti Sanliurfa tartományában, miután a sok tíz ezres menekültáradat után vasárnap lezárták a határt

Szíriai kurdok csapnak össze török katonákkal, miután a sok tíz ezres menekültáradat miatt vasárnap lezárták a határt

Fotó: AFP/Europress

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) hétfőn felhívást intézett a kurdokhoz, hogy szálljanak szembe a szunnita szélsőségesekkel Szíriában. A kurdbarát Firat hírügynökség idézte a törökországi fegyveres mozgalom közleményét, amely szerint „Elérkezett a dicsőség és a becsület napja. Nem lehet semmilyen korlátja az ellenállásnak."

A PKK arra buzdította a törökországi fiatal kurdokat, hogy ütközzenek meg a dzsihadistákkal, és hiúsítsák meg offenzívájukat Kobaninál. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.