heti-valasz.hu/vilag/a-filmet-szivvel-kell-nezni-mert-az-ertelem-sokszor-csak-zavaro-62482/?page=1305

http://heti-valasz.hu/vilag/a-filmet-szivvel-kell-nezni-mert-az-ertelem-sokszor-csak-zavaro-62482/?page=1305

Kiakadtak a svédek: tömeges molesztálást hallgatott el a rendőrség

/ 2016.01.12., kedd 08:00 /
Kiakadtak a svédek: tömeges molesztálást hallgatott el a rendőrség

Hogy Svédországban se megy zökkenőmentesen az integrálás, azt a helyszínen látta kollégánk, aki meg is írta tapasztalatait: a 24 ezres Rosengård Skandinávia első számú muszlim gettója. Szomáliak, irakiak, törökök, bosnyákok – van itt mindenki, csak svéd nincs. És munka sem sok.

A svédek azonban úgy tesznek, mintha Rosengård nem is lenne, becsukják a szemüket, nem beszélnek róla, mert a probléma, amiről nincs szó, az nincs is.

Csak hát de, és erre most fájdalmasan döbbent rá Svédország. Kiderült ugyanis, hogy ott is előfordult fiatal lányok csoportos szexuális zaklatása, de a rendőrség elhallgatta az ügyet, és emiatt hétfőn vizsgálat indult - jelentették be az illetékes hatóságok Stockholmban.

Az eset a tavaly augusztusi "We are Sthlm" zenei fesztiválon történt, de már 2014-ben is voltak ilyen tapasztalatok. A dologról a Dagens Nyheter, a legnagyobb svéd napilap szerzett tudomást belső használatra szánt rendőrségi jelentésekből, és a hétfői számában nyilvánosságra hozta ezeket. Az ügy azután került nyilvánosságra, hogy hangos felzúdulást keltett, hogy a németországi Köln rendőrsége lassan tette közzé, mekkora mértéket öltöttek a szilveszter éjszaka a városban nőket ért szexuális támadások. 

A svéd média a Dagens Nyheter által közölt jelentések nyomán kiderítette, hogy mintegy 50 gyanúsított hajtott végre szervezett támadásokat a szórakozó tizenéves, vagy még fiatalabb lányok ellen. A támadások általában kimerültek "dörgölőzésben és fogdosásban".

A rendőrség a fesztivál öt napja alatt több száz különféle rendbontót zárt ki a szórakozók közül, és tizenöt esetben feljelentés is született, de a lap szerint a vádemelés végül elmaradt. Az elkövetők többségükben bevándorló fiatalok voltak.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök felháborodott hangvételű nyilatkozatban reagált a hírre, és az áldozatul esett lányok kettős elárulásáról beszélt. "Dühös vagyok, mert ezek a fiatalok nem mehettek el a fesztiválra megszégyenítés nélkül. Ez komoly gond az érintettek és az ország számára is. Egy tapodtat sem hátrálhatunk meg, és nem nézhetünk félre.... Először azzal árulták el őket, hogy nem úgy kezelték az ügyet, ahogy azt megkívánnánk. Másodszor azzal, hogy a rendőrség nem adott tájékoztatást erről a problémáról" - mondta.

A helyi rendőrség a fesztivál után azt hangsúlyozta egy nyilatkozatban, hogy viszonylag kevés bűncselekmény történt a résztvevők számához viszonyítva, de a zaklatásról nem tett említést. Hétfőn egy rendőrségi szóvivő elismerte, hogy ilyen incidensek történtek, és sajnálkozását fejezte ki a tájékoztatás elmaradása miatt. Az országos rendőrfőkapitány alapos vizsgálatot ígért.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.