valasz.hu/vilag/az-ozil-botrany-utorezgesei-focista-a-nagyhatalmi-jatszmaban-129221

http://valasz.hu/vilag/az-ozil-botrany-utorezgesei-focista-a-nagyhatalmi-jatszmaban-129221

Kiderült: ezek a rendszerhibák okozták a Germanwings-tragédiát

/ 2015.04.01., szerda 18:20 /
Kiderült: ezek a rendszerhibák okozták a Germanwings-tragédiát

Több súlyos rendszerhiba okozhatta a Germanwings-gép tragédiáját. Hogyan maradhatott titokban a pilóta betegsége a legszigorúbb alkalmassági vizsga során? Hogyan okozhatott súlyos katasztrófát egy ismerősei által tökéletesen átlagosnak tartott ember? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A történtek azért is rázhatták meg a közvéleményt, mert Európa minta-légitársaságával, a Lufthansa-csoporttal történt az eset, a repülőt a hegynek vezető másodpilóta pedig olyan ember volt, akire legtöbb ismerőse az átlagos jelzőt használja. Noha a tragédia óta mindenki Andreas Lubitz betegségéről ír, életében barátai egészségesnek látták, még az extrém hosszú triatlonversenyek terhelését is bírta, betegségét pedig gondosan titkolta.

De hogyan lehetséges ez, hiszen a valószínűsíthető öngyilkosságával 149 ember életét kioltó másodpilóta megfelelt a civil foglalkozások közül a legszigorúbb alkalmassági vizsgának. A repülési engedélyt 2009-es betegségét követően minden alkalommal megkaphatta. Saját munkáltatója is utólag értesült arról, hogy a német hatóságok szerint súlyos egészségügyi problémái voltak. Párhuzamosan ugyanis kétféle, egymástól független orvosi tevékenység zajlott, a hiperszigorú alkalmassági vizsgák mellett a düsseldorfi egyetemi klinikán átlagemberként, „civilként” kezelték, s a német adatvédelmi törvény értelmében orvosa nem adhatta ki az állapotáról szóló adatokat másnak, akkor sem, ha veszélyes foglalkozása volt. A német törvények alapján egyedül a másodpilóta hozhatta munkáltatója tudomására saját egészségügyi állapotát. Ha táppénzre kellett mennie, maga dönthetett, megteszi-e.

 

A tragédiához két másik fontos rendszerhiba is hozzájárult; ezekről részleteket a Heti Válasz április 2-i számában olvashatnak. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.