Kiderült, mit csinál a kormány Oroszországgal

/ 2018.01.22., hétfő 15:50 /

A külügyminiszter a múlt hét elején járt Washingtonban, hogy az évek óta elég fagyos magyar–amerikai politikai kapcsolatokat egyengesse. Kint állt szóba a Politico újságírójával, de az interjú csak napokkal később, a hétvégén jelent meg.

„Trumpot preferáljuk Obamával vagy Európával szemben” – szúrja ki az olvasó szemét a cikk címe, de csak az előbbire derül fény, azt sajnos nem tudjuk meg, hogy mit szeretünk jobban az amerikai elnökben, mint az EU-ban. Legközelebb ehhez az a szijjártói mondat van, hogy Magyarországnak jók a kapcsolatai az Egyesült Államokkal, legalábbis „jobbak, mint jó néhány európai szomszédjával”. Pontosan nem tudni, kikre gondolt, de nyilvánvaló, hogy leginkább Ukrajna és Románia eshet ebbe a halmazba.

Szijjártó Péter más témában ugyanakkor – szokásához híven – szókimondó volt.

Az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos, készülő jelentéséről:

„Számos jelentést láttunk már Magyarországról az EP-től és mindegyikük nagyon elfogult volt. A nyugat-európai nemzeteknek nagyobb megértéssel kéne lenniük közép-európai partnereik felé.”

A kötelező „Nyugat alkonya” toposz:

„Néhány nyugat-európai ország egy olyan fázisba kíván lépni, amit leginkább a »poszt-keresztény« és a »poszt-nemzeti« kifejezésekkel lehetne körülírni. De mi ezt nem akarjuk. Európának keresztény kontinensnek kéne lennie.”

Miért jobb Trump, mint Obama?

„Volt egy hosszas, kétórás beszélgetésem Wess Mitchellel (európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár – V.Sz.), és ha egy ilyen találkozó három évvel ezelőtt is lett volna, akkor a kétoldalú politikai kapcsolataink teljes másképp állnának, mint most. Politikai értelemben a kapcsolataink eddig nem működtek, mert az előző adminisztráció – akármikor találkoztunk – a magyar belügyekről akart beszélni, a kétoldalú kapcsolatokról meg nem.”

A washingtoni szenátus nemrég kiadott jelentéséről, amelyben Orbán Viktort Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb európai támogatójának nevezik:

„Az elmúlt hét évben minden találkozójukon ott voltam, akik meg a jelentést írták, azok nem voltak ott, legalábbis nem emlékszem, hogy ott lettek volna. Nagyon könnyű az óceánt túlpartjáról megvádolni minket, de meg kell érteni, hogy ha van egy 10 milliós ország párszáz kilométerre Oroszországtól, akitől – az infrastruktúrahiány miatt – a gázának 85 százalékát veszi, akkor muszáj velük párbeszédet fenntartani. Párbeszédet. Pont. Semmi többet. Egy párbeszédet.”

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.