valasz.hu/vilag/latta-mar-az-egig-ero-szovjet-templomot-es-a-new-yorkra-borulo-kupolat-118410

http://valasz.hu/vilag/latta-mar-az-egig-ero-szovjet-templomot-es-a-new-yorkra-borulo-kupolat-118410

Kiderült, mit csinál a kormány Oroszországgal

/ 2018.01.22., hétfő 15:50 /

A külügyminiszter a múlt hét elején járt Washingtonban, hogy az évek óta elég fagyos magyar–amerikai politikai kapcsolatokat egyengesse. Kint állt szóba a Politico újságírójával, de az interjú csak napokkal később, a hétvégén jelent meg.

„Trumpot preferáljuk Obamával vagy Európával szemben” – szúrja ki az olvasó szemét a cikk címe, de csak az előbbire derül fény, azt sajnos nem tudjuk meg, hogy mit szeretünk jobban az amerikai elnökben, mint az EU-ban. Legközelebb ehhez az a szijjártói mondat van, hogy Magyarországnak jók a kapcsolatai az Egyesült Államokkal, legalábbis „jobbak, mint jó néhány európai szomszédjával”. Pontosan nem tudni, kikre gondolt, de nyilvánvaló, hogy leginkább Ukrajna és Románia eshet ebbe a halmazba.

Szijjártó Péter más témában ugyanakkor – szokásához híven – szókimondó volt.

Az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos, készülő jelentéséről:

„Számos jelentést láttunk már Magyarországról az EP-től és mindegyikük nagyon elfogult volt. A nyugat-európai nemzeteknek nagyobb megértéssel kéne lenniük közép-európai partnereik felé.”

A kötelező „Nyugat alkonya” toposz:

„Néhány nyugat-európai ország egy olyan fázisba kíván lépni, amit leginkább a »poszt-keresztény« és a »poszt-nemzeti« kifejezésekkel lehetne körülírni. De mi ezt nem akarjuk. Európának keresztény kontinensnek kéne lennie.”

Miért jobb Trump, mint Obama?

„Volt egy hosszas, kétórás beszélgetésem Wess Mitchellel (európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár – V.Sz.), és ha egy ilyen találkozó három évvel ezelőtt is lett volna, akkor a kétoldalú politikai kapcsolataink teljes másképp állnának, mint most. Politikai értelemben a kapcsolataink eddig nem működtek, mert az előző adminisztráció – akármikor találkoztunk – a magyar belügyekről akart beszélni, a kétoldalú kapcsolatokról meg nem.”

A washingtoni szenátus nemrég kiadott jelentéséről, amelyben Orbán Viktort Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb európai támogatójának nevezik:

„Az elmúlt hét évben minden találkozójukon ott voltam, akik meg a jelentést írták, azok nem voltak ott, legalábbis nem emlékszem, hogy ott lettek volna. Nagyon könnyű az óceánt túlpartjáról megvádolni minket, de meg kell érteni, hogy ha van egy 10 milliós ország párszáz kilométerre Oroszországtól, akitől – az infrastruktúrahiány miatt – a gázának 85 százalékát veszi, akkor muszáj velük párbeszédet fenntartani. Párbeszédet. Pont. Semmi többet. Egy párbeszédet.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.