heti-valasz.hu/vilag/ilyen-meg-nem-volt-magyar-indul-magyar-ellen-a-szlovakiai-elnokvalasztason-128952

http://heti-valasz.hu/vilag/ilyen-meg-nem-volt-magyar-indul-magyar-ellen-a-szlovakiai-elnokvalasztason-128952

Kik azok a populisták?

/ 2017.02.15., szerda 18:01 /

Kevés kifejezés futott be az utóbbi időben nagyobb karriert, mint napjaink politikai irodalmának kedvenc szava: a populizmus.

Gyakori alkalmazása inkább a megbélyegzést, mint a józan elemzést segíti. A vélt vagy valós populisták így válhatnak a közélet páriáivá, függetlenül attól, hogy érveik milyen hatással vannak a hallgatóságra. Az ilyen stigmatizálás azonban nem más, mint az érdemi vita elkerülése, hisz egy magára kicsit is adó felvilágosult értelmiségi nem süllyedhet odáig, hogy egy populistával szóba álljon. Pedig a „népközeli” érvelés ott tud csak igazán érvényesülni, ahol korábban bizonyos információk nem jutottak el „fentről” a nép egyszerű gyermekeihez, vagyis hiányzik az a tudás, amely az esetleges félrevezetésnek ellenállhatna. Amerikai elemzők egész sora igyekszik mostanság megérteni, hogy Donald Trump győzelme egyáltalán hogyan következhetett be, különösen akkor, amikor az internetes világ, a népszerű közösségi portálok urai többségükben a demokratákkal rokonszenveznek.

Hogy ez a reformáció kezdetének 500. évfordulóján történik, az persze mindenféle összehasonlításra csábít, melyek a legtöbb esetben sántítanak kicsit, de a hangos populistázás közepette talán ez még elfogadható. Amikor ugyanis a reformátorok a Biblia ismeretét a klérus kizárólagos illetékességi köréből kivették, s a szent szöveget az anyanyelvi fordítások és a Gutenbergnek köszönhető könyvnyomtatás által közkinccsé tették, akkor nem volt megállás, a bibliai történetekre hivatkozva ki-ki feltehette kellemetlenkedő kérdéseit a hatalmasoknak. A szellem kiszabadult a palackból, ahová soha többé nem lehetett visszakényszeríteni – ennek minden jó és rossz következményével együtt.

A populizmus, hasonlóan a fél évezreddel ezelőtti reformáció szerepéhez a vallástörténetben, lehet akár korrekciója is a túlzottan elitistává vált demokratikus rendszernek, még ha napjaink népszerű politikusainak megszólalásaiból többnyire hiányzik is a reformátorok hitelessége. Az átmeneti időszak persze számos áldozattal jár. Ahogy annak idején értékes gótikus szobrok sokasága esett áldozatul a radikális protestánsok rombolásának, úgy a mai „paradigmaváltók” szavai is sok mindent tesznek tönkre.

Az amerikai elnök hivatalba lépése óta meghozott döntései sem mind – finoman szólva – a reformátori megfontoltság iskolapéldái. S hogy a választókhoz való közeledés kérdése mennyire foglalkoztatja a Trumpot mielőbb a politika szemétdombján látni akaró elemzőket, szemléletesen jelzi a legnépszerűbb közösségi portál alapító tulajdonosának, Mark Zuckerbergnek lehetséges elnöki ambícióiról szóló találgatás. A Föld lakóinak immár negyedét elérő cégvezetőről, aki a jótékonykodásban is élen jár, joggal feltételezik, hogy úgy beszéli az emberek nyelvét, hogy amit mond, azok számára sem tűnik populizmusnak, akik most előszeretettel populistáznak mindenkit a New York Timestól kicsit is jobbra. Reményeik szerint így jutunk majd el Gutenbergtől Zuckerbergig – ha ma még nem volnánk ott…

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.