„Kint van a szellem a palackból” – a skót referendum tanulságai Flandriától Székelyföldig

/ 2014.09.21., vasárnap 08:54 / Hírforrás: Válasz.hu - MTI
„Kint van a szellem a palackból” – a skót referendum tanulságai Flandriától Székelyföldig

A skót függetlenségpártiak úgy vesztettek, hogy közben nyertek a csütörtöki referendummal: rögtön ígéretet kaptak Londonból az autonómiájuk megerősítésére. A győztes nemek aránya elég Nagy-Britannia egyben maradásához, ám annyira nem meggyőző, hogy leszerelje a Flandriától Dél-Tirolig szerveződő nemzeti mozgalmakat. A nyugati sajtó „a demokráciákban hallatlanul magas”, csaknem 85 százalékos részvételi arányt ünnepli. De hogyan látták a népszavazást a Székelyföldről? Nemzetközi lapszemle, a legfontosabb tanulságokkal.

A francia napilapok üdvözölték, hogy Nagy-Britannia egységes marad a skót népszavazást követően, ugyanakkor arra is utaltak, hogy a függetlenségipárti tábor sem vesztett el mindent. A skót választók bölcsessége című szerkesztőségi írásában a baloldali-liberális Le Monde úgy vélte, hogy a referendum nemcsak Londonban okozott fejfájást, hanem Brüsszelben és a legtöbb uniós fővárosban is tartottak egy független Skócia lehetőségétől, amely meggyengítette volna Nagy-Britanniát. Az Európa-párti skótok nélkül a Nagy-Britannia uniós tagságáról 2017-re tervezett referendumon ugyanis nagyon kevés esély lett volna az Európa-párti győzelemre. Ezenkívül Skócia függetlensége megnyitotta volna az utat a 28 uniós tagállamban létező „mikronacionalizmusok” kifejeződésére - hangsúlyozta a lap. A skótok a Le Monde szerint ugyanakkor nem a status quóra szavaztak, a királyság intézményi berendezkedése változni fog, miután a pánikhangulatban mindhárom nagy brit párt nagyobb autonómiát ígért a skótoknak, s arra a walesiek és az írek is igényt fognak tartani.

A Skócia Nagy-Britanniától való elszakadását ellenzők egy kampányrendezvényen vesznek részt a skóciai Edinburghben két nappal az elszakadás előtt

A Skócia Nagy-Britanniától való elszakadását ellenzők egy kampányrendezvényen vesznek részt a skóciai Edinburghben két nappal az elszakadás előtt

Fotó: MTI/AP

A konzervatív orgánumok között felsorolt Le Figaro helyszíni tudósítása azt emelte ki, hogy a függetlenségpártiak hiperaktív kampánya után a csendes többség az urnáknál mondott nemet, majd pénteken az utcákon honoló nyugalom óriási ellentétben állt az elmúlt napok nyüzsgésével. Edinburghban, a Nagy-Britanniához szorosan kötődő pénzügyi és virágzó skót fővárosban a nagy többség, 61 százalék szavazott nemmel, és hasonló volt a helyzet Aberdeenben (59 százalék), Stirlingben, a nacionalizmus történelmi bölcsőjében (60 százalék) és Perthben (60 százalék) is. Csak Glasgowban és Dundee-ben szavaztak szemben a többséggel. A lap szerint David Cameron brit miniszterelnököt példaként fogják a spanyol vezetők emlegetni, akik szeretnének megakadályozni egy hasonló referendumot Katalóniában. A függetlenségpártiak ugyanakkor nem veszítettek el mindent: a mobilizáló kampánnyal sikerült szélesíteni a táborukat és mindenekelőtt elérték, hogy Londonból ígértet kapjanak arra, megerősítik az autonómiájukat - írta a Le Figaro. 

A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kommentárja szerint a skóciai választási eredmény nem veszi vissza az önállóság kivívására törekvő többi európai mozgalom lendületét. Flandriától Dél-Tirolig azzal kell számolni, hogy a mozgalmak kitartanak, „hiszen a skóciai választás üzenete az, hogy akár még vereség esetén is el lehet érni az autonómia jelentős kiterjesztését” - írta a FAZ hírmagyarázója.

A konzervatív Die Welt kommentárja kiemelte a választási részvételi arány jelentőségét, hangsúlyozta, hogy „a demokráciákban hallatlanul magas”, csaknem 85 százalékos arányért „mindegyik oldal gratulálhat magának”. Egyebek között hozzátették, hogy a skóciai folyamatok láncreakciót indíthatnak el, és „még mielőtt választ találnak a skót kérdésre”, napirendre kerülhetnek az angol, a wales-i, és az északír országrész autonómiájára vonatkozó követelések is.  

Alex Salmond skót tartományi miniszterelnök egy támogatójával

Alex Salmond skót tartományi miniszterelnök egy támogatójával

Fotó: MTI/AP

A függetlenség leszavazásával semmi sem változik Skóciában, mégis minden más lesz - írta az EUobserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál. A skót nem a lap szerint elhárította a közvetlen politikai és jogi zűrzavar veszélyét, hogy mi legyen egy olyan tagállammal, amelynek egy része kiválik, és mi legyen a kiváló országrésszel, ám most minden szem katalánok felé fordul, ahol novemberben várható „konzultáció”, véleménynyilvánítás a függetlenségről. „A legkézenfekvőbb tanulság, hogy az államok jól teszik, ha meghallgatják függetlenséggel rokonszenvező régióikat. Ezek figyelmen kívül hagyása, vagy igényeik megtagadása csak haragot szül” - írja az Euobserver.

Végül nézzünk a magyar, pontosabban a székely szempontot: a skót referendumot Erdélyben is szoros figyelemmel kísérték, hiszen annak lehet tanulsága az ott élő magyarságra nézve is. „A biztonság érzete erősebb a szabadságvágynál. Az emberek többsége konzervatív, nem politikai értelemben, hanem a világ általános szemléletét illetően: csak akkor hajlandó változtatni, ha a helyzet tarthatatlanná válik, egyébiránt úgy gondolja, hogy ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani. Hogy ez jó vagy rossz hír Erdély számára, elválik” - írja Papp Attila Zsolt, a Főtér.ro szerzője. Papp szerint a skótok „kiengedték a szellemet a palackból”, és feladták a leckét a hasonló problémákkal küszködő nemzetek számára. „A függetlenségpártiak úgy vesztettek, hogy győztek: Skócia azt üzente az összes központosított nemzetállamnak, hogy az önrendelkezés jogos igény, és ebben csak az érintettek dönthetnek, békésen és demokratikusan. Akár úgy is, hogy maradnak – de ők döntik el, nem mások a fejük felett. Székelyföld számára ez a legfontosabb tanulság” - zárja gondolatait a Főtér.ro szerkesztője.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.