valasz.hu/vilag/az-elnok-biztositotta-partneret-a-kerest-a-leheto-leggyorsabban-fogjak-megvizsgalni-36810

http://valasz.hu/vilag/az-elnok-biztositotta-partneret-a-kerest-a-leheto-leggyorsabban-fogjak-megvizsgalni-36810

Királyok, hercegek, párttitkárok

/ 2012.11.21., szerda 11:49 /

Egy pohár ciános pezsgővel kezdődött a kínai politikai szezon. Az esetet villámgyors hamvasztás követte, majd az utóbbi húsz év legnagyobb politikai botránya. A folytatás már nem volt ilyen izgalmas, sőt a múlt héten lezárult pártkongresszus kifejezetten álmosra sikeredett. (Részletek a 47. heti lapszámban!)

"A párton belül számtalan súlyos probléma van, amelyet meg kell oldani. Különösen ilyenek a korrupció és a vesztegetési pénzek elfogadása egyes párttagok és káderek részéről, a néppel való kapcsolat elvesztése, a formalitások és a bürokrácia túlhangsúlyozása" - e szavak nem valamely kínai ellenzéki aktivista szájából hangzottak el, hanem az új pártfőtitkáréból. Hszi Csin-ping rögtön a megválasztása utáni sajtótájékoztatón dorgálta meg így párttársait korruptságukért, a közemberektől való eltávolodásukért és az aktatologatás iránti különös vonzalmukért. Ami nem újdonság: a pekingi vezetés évtizedek óta harcot vív az ilyen jelenségek ellen. S persze főleg akkor, amikor nem a családtagok bankszámláiról van szó. A legnagyobb hiba, amelyet külföldi megfigyelők a Kínai Kommunista Párttal (KKP) kapcsolatban el szoktak követni, az, hogy a 83 milliós szervezetet monolit egységként kezelik. Valójában a párt számtalan irányzat, klikk, érdekcsoport, frakció és koalíció folyton változó halmaza, s hogy merre mennek a dolgok Kínában, azt ezek küzdelmének pillanatnyi állása határozza meg. Kifelé persze már-már mániákusan próbálják megőrizni az egység látszatát, de ez különleges helyzetekben nem mindig sikerül. Márpedig annak tudata, hogy az őszi kongresszuson a központi vezetés nagy részét le fogják cserélni, egész évben különleges helyzetet eredményezett, csúnya ügyekkel.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.