Moszkvai ingatlanmutyi: Már az oroszoknak is büdös az ügy

/ 2012.02.22., szerda 22:16 /
Moszkvai ingatlanmutyi: Már az oroszoknak is büdös az ügy

Viktor Vekszelberg nagyvállalkozón kívül mindenki veszített a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet adásvételén.

 

A magyar állam a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint áron alul szabadult meg az orosz főváros központi helyén lévő ingatlanától, míg az orosz hivatalosságok most azt feszegetik: ők viszont bőven érték felett fizettek az épületért. Legalábbis ez derül ki a keddi moszkvai sajtóból. Az MTI híradása szerint a Vedomosztyi című napilap kedden azt közölte, csalásra gyanakszik az orosz belügyminisztérium az ingatlan adásvétele ügyében.

A regionális fejlesztési tárca vezetői, illetve az épületet 2008-ban közvetítőn keresztül megvásárló Viktor Vekszelberg-féle cég, a Renova közötti ügyletet vizsgálva a belügyi tárca korrupcióellenes főigazgatósága bűncselekményre utaló jeleket talált. A hírügynökség tudósítása idézi az orosz lap cikkét, mely szerint belügyi vizsgálat állásáról Szergej Petrov parlamenti képviselő érdeklődött. A válasz másolatát pedig Alekszej Navalnij, a korrupciós ügyek feltárásáról híres ügyvéd, ellenzéki blogger közölte internetes oldalán.

Emlékezetes, a magyar állam 3,5 milliárd forintért (akkori árfolyamon körülbelül 21 millió dollárért) adta el az ingatlant 2005-ben. Lapunk 2009 őszi cikkében egy orosz értékbecslés alapján állította, hogy az ingatlanra nyolc és 13,5 milliárd forintnak megfelelő ajánlatok érkeztek; a dokumentumot postáztuk az ügyészségnek. Az akkori kormányzati illetékesek viszont állították: a magyar állam által kapott ár reális volt. A Vekszelberghez köthető Renova elnevezésű cég azonban 2009-ben - minden érdemi fejlesztés nélkül - 116 millió dollárért adta tovább a kereskedelmi képviseletet az orosz regionális fejlesztési tárcának. Az összeg a különösen drágának számító moszkvai piaci viszonyok között is kirívóan magasnak számít. Navalnij blogjában dokumentumokra támaszkodva állítja, az épület valódi piaci értéke körülbelül 50 millió dollár volt, ami alátámasztja a Heti Válaszban 2009-ben megjelent orosz dokumentumot.

Az ügyben Magyarországon meggyanúsították Horváthné Fekszi Márta egykori külügyi államtitkárt, Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet, valamint Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezetőjét. Őket tavaly év elején különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt hallgatták ki, majd kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban szabadlábra helyezte őket, az ügyészség fellebbezését a Fővárosi Bíróság megalapozatlannak találta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.