valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

Kirúgták a népszerű rádióst, mert kritizálta a médiatörvényt

/ 2011.01.30., vasárnap 10:00 /
Kirúgták a népszerű rádióst, mert kritizálta a médiatörvényt

Elítélte a francia közszolgálati rádiót a párizsi munkaügyi bíróság, amiért "valós és komoly okok nélkül” elbocsátotta Stéphane Guillon humoristát, akinek politikailag inkorrekt és a közéleti személyiségekkel szembeni vitriolos jegyzeteit több mint 2 millióan hallgatták minden reggel az egyik legnépszerűbb közéleti rádióműsorban.

A Le Monde című napilap beszámolója szerint a humorista 2003 április óta tartó határozott idejű szerződéseit határozatlan idejűvé minősítette a bíróság, s annak értelmében az „indokolatlan elbocsátásért" 150 ezer euró kártérítés (40,8 millió forint) megfizetésére kötelezte a Radio France-ot. Ezenkívül a volt rádióst 42 ezer eurós (11 millió forintos) végkielégítés is megilleti.

Guillon júniusban a Le Monde-ból, Jean-Luc Heesszel, a Radio France elnökével készült interjúból értesült eltávolításáról. A humorista és a rádióelnök között akkor már hónapok óta köztudottan feszült volt a viszony, miután a reggeli humoros jegyzetek heves vitákat váltottak ki.

Guillon jegyzeteiben Nicolas Sarkozy államfő mellett bal- és jobboldali politikusokat, valamint a rádió vezetőjét is gyakran támadta azért, mert az új médiatörvény értelmében őt közvetlenül a köztársasági elnök nevezte ki.

„Ha a humor sértegetésekre korlátozódik, nem tűrhetem. Egyetlen vállaltvezető sem fogadná el szó nélkül, hogy az egyik beosztottja sértegesse" - hangsúlyozta ennek kapcsán a Le Monde-nak júniusban a rádióelnök. Az Eric Besson volt bevándorlásügyi miniszter külsejéről szóló jegyzetet követően a rádióelnök nyilvánosan, a közszolgálati rádió nevében kért elnézést a tárcavezetőtől.

Jean-Luc Hees

Korábban pedig Nicolas Sarkozy személyesen kifogásolta, hogy a nőcsábász hírnevében álló Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutalap vezetőjének elképzelt nőügyeiről írt jegyzetet, vagy Martin Aubrynak, az ellenzéki Szocialista Párt főtitkárának teltkarcsú alkatát gúnyolta a humorista.

Guillon legutolsó jegyzetében már utalt műsora megszűnésére: „Innen-onnan hallottam, hogy a távozásom politikai döntés lenne. Ha politikai, akkor ostobaság: akár maradok, akár megyek, az elnök úgyis zuhan (a felmérések szerint)" - mondta Guillon, akit a stúdióban tartózkodó kollegái hangos tapssal búcsúztattak az élő reggeli adásban.

Néhány nappal később a közösségi portálokon közzétett szakszervezeti felhívásra a Radio France párizsi székháza előtt mintegy kétezren tiltakoztak a humorista eltávolítása miatt. Guillont a franciák továbbra is rendszeresen hallhatják, ugyanis a Canal+ kereskedelmi televízió egyik szórakoztató műsorában nyolc éve szerepel, valamint Szabadság nagy felügyelettel című politikai estjével turnézik országszerte.

A politikusokat élesen bíráló one man show műfaja egyébként nagyon népszerű Franciaországban, számos humorista műveli a médiában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.