Kis pekingi kremlinológia

/ 2017.10.18., szerda 17:41 /

Október 18-án kezdődött és várhatóan egy hétig tart a Kínai Kommunista Párt XIX. kongresszusa. Pekingben megállt az élet, a városközpont utcáin több a titkosrendőr, mint a járókelő – pedig ez nagy szó –, a gyárak termelését visszafogták, hogy a küldöttek szép kék ég alatt szelfizhessenek. A világ legnépesebb országában a pártkongresszus a legnagyobb esemény, az X-faktor döntőjét leszámítva, a csinnadrattát tekintve hasonlít a demokratikus államok választásaira – másban persze nem annyira.

A mostani esemény legnagyobb kérdése, hogy feltűnik-e a színen az a politikus, aki 2022-ben Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkár helyébe léphet. A szokásjog szerint az első számú pártvezető két ötéves ciklust tölthet hivatalában, utána vissza kell vonulnia. Hszi az öt évvel ezelőtti kongresszuson került hatalomra, most csont nélkül újra fogják választani, de öt év múlva szépen át kéne adnia pozícióit valaki másnak. Az utódnak viszont most be kellene kerülnie a legfelsőbb vezető testületekbe, hogy legyen ideje felkészülni a nagy feladatra.

A kérdés tehát az, hogy a végső nagy szavazás után felvonul-e a pódiumra elvtársai körében egy olyan ifjú titán (az „ifjú” a kínai politikai kontextusban jelenleg 1960 után születettet jelent), akire egyértelműen a leendő pártfőtitkár-államelnökként tekinthetünk. Vagy netán ezt az ifjú titánt megint Hszi Csin-pingnek fogják hívni? Merthogy vannak olyan találgatások, melyek szerint Hszi annyira megszerette a hatalmat, hogy 2022-ben sem ugorna el a feladat elől, ha megkínálnák a folytatás lehetőségével. Ehhez persze pár konvenciót fel kéne rúgnia, de az ilyen rugdosódás Hszitől amúgy sem áll távol.

Az gyakorlatilag biztos, hogy Hszi most még marad, de az se mindegy, kivel kell együtt kormányoznia a következő öt évben. Az életkori korlátok miatt a Politikai Bizottság Állandó Bizottsága hét tagjából öt várhatóan nyugállományba vonul, csak Hszi és talán miniszterelnöke, Li Ko-csiang marad. Mivel ez a legfőbb döntéshozó testület, nem mindegy, hogy a helyeket fel tudja-e tölteni a saját embereivel, vagy a különböző érdekcsoportoknak sikerül ismét megosztozni a pozíciókon, s Hszinek továbbra is hozott anyagból kell dolgoznia. Arról is zajlik a találgatás, hogy Hszi Csin-ping gondolatait belefoglalják-e a pártalkotmányba – regnáló vezetőként utoljára Mao Ce-tungnak jutott ki hasonló dicsőség, már ha dicsőségnek számít, hogy az ember gondolatait belefoglalják a Kínai Kommunista Párt alapszabályába.

Mivel a fontos dolgok a legnagyobb titokban zajlanak, a megfigyelők a kremlinológia hagyományos eszköztárát vetik be. Komoly emberek elemzik, milyen elrendezésben szerepelnek a csúcsvezetők a csoportképeken, kinek a másodunokaöccsének a volt kollégiumi szobatársa ellen indult nyomozás korrupció miatt Kanszu tartományban, kinek az előző napi tevékenységéről számol be több írásjegyes cikkben a Zsenmin Zsipao, és hány centis képet közöltek róla.

Az egyik – nagyon is reális – forgatókönyv szerint Hszi Csin-ping, aki Mao óta példátlan hatalomkoncentrációt hajtott végre, tovább tudja növelni hatalmát, a testületeket feltölti saját embereivel, s ezzel Kína az egyszemélyi vezetés útjára kanyarodik vissza. Az sincs kizárva, hogy Hszi annyi érdeket megsértett a párt igencsak erőszakos gatyába rázása során, hogy elvtársai összezárnak, s nem engedik tovább erősödni, sőt esetleg visszanyesegetik a befolyását.

Kérdéses, hogy Kínának mi lenne a jobb. Az egyetlen nagy kormányos teljhatalmán alapuló modellt egyszer már kipróbálta, s a kísérlet nem végződött túl jól. Másrészt az országnak a további fejlődés érdekében olyan húsbavágó reformokat kellene végrehajtania, melyeket egy megosztott és hatalmi harcokkal elfoglalt vezetés nem tudna átverni az alacsonyabb szinteken. A kínai fejlemények az egész világra hatással lesznek, érdemes figyelni, mi folyik Pekingben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.