Kitálal a bíboros: liberális puccsal került székébe Ferenc pápa?

/ 2015.10.07., szerda 10:00 /
Kitálal a bíboros: liberális puccsal került székébe Ferenc pápa?

Liberális puccs emelte hivatalába Ferenc pápát! – kongatták meg többen a vészharangot egy belga bíboros minapi nyilatkozata után. Amint a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, az egyházfő legitimitása a jelek szerint nem sérült, néhány tanulsággal azonban így is gazdagabbak lettünk.

Miközben a fél világ rajong Ferenc pápa gesztusaiért, tradicionalista, konzervatív katolikus körökben többen fenntartásokkal kezelik az egyházfő tevékenységét. E csoportosulások gyanakvását csak táplálta egy múlt heti hír. Eszerint Godfried Danneels nyugalmazott brüsszeli érsek a róla szóló friss életrajzi kötetben arról beszél: 1996-tól liberálisként elkönyvelt bíborostársaival – „Maffia” néven – zárt körben terveket szőtt arra, hogy II. János Pál után miként lehetne reformistább pápát választani, lehetőleg Jorge Mario Bergoglio személyében.

Szavai azért szóltak nagyot, mert ő az első főpap, aki elismeri, hogy a bíborosok a pápaválasztást nem csupán a Szentlélek működésére bízzák. Ezzel szemben korábban minden hírbe hozott érintett tagadta, hogy bárkiért kampányolt volna – miközben a mostani pápáról könyvet író Austen Ivereigh egyenesen „Bergoglio-csapatként” nevesítette azt a harminc bíborost, akik szerinte Joseph Ratzinger ellenében fogalmazták meg magukat, és a későbbi Ferenc megválasztását szorgalmazták. A hárításra minden okuk megvolt, hiszen a korteskedést pápai dekrétum tiltja, leszögezve: kiközösítés alá esik, aki bármilyen paktum részeseként elkötelezi magát egy-egy jelölt támogatására.

 

Arról, hogy, ez a fejlemény illegitimmé teszi-e Ferenc pápa megválasztását, és az egyházfő miként zavarja össze azokat, akik a konzervatív-liberális felosztás szerint gondolkodnak róla, részletek az október 8-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.