Kitüntetést kapott a magyar diplomata

/ 2014.07.31., csütörtök 12:50 / Hírforrás: Válasz.hu

Hóvári János ankarai magyar nagykövetet az albán köztársasági elnök állami kitüntetésben részesítette. A diplomatát a Külgazdasági- és Külügyminisztérium új struktúrája szerint augusztus 15-ével hazarendelték.

Bujar Nishani köztársasági elnök kedden állami kitüntetésben részesítette Hóvári János ankarai magyar nagykövetet – értesült a Válasz.hu. Az elismerés odaítélésének indokolása során az albán államfő méltatta Hóvári János nagykövet szerepét abban a magyar kezdeményezésben, melynek eredményeképpen az ENSZ Közgyűlése 2012. december 17-én elfogadta, hogy a Jótékonyság Nemzetközi Világnapja minden évben szeptember 5.-e legyen. E nap egybeesik az albán származású kalkuttai Teréz anya halálának évfordulójával. 

Az albán államfő az ünnepélyes díjátadón hangsúlyozta: az albán fél nagyra becsüli a magyar diplomácia szerepét a Teréz anya, és rajta keresztül Albánia megbecsülését szolgáló kezdeményezésben. 

Hóvári János nagykövet válaszában köszönetet mondott az albán köztársasági elnöknek az elismerés odaítéléséért. Hangsúlyozta: a kitüntetés egyszerre szól a magyar és az albán nép barátságának, kiváló kapcsolatainknak illetve a jótékonyság és Teréz anya munkássága előtti tisztelgésnek. 

A magyar diplomatával az Albán Daily News is készített interjút, amelyben Hóvári János egyebek mellett arról beszél, hogy Albániát és Magyarországot évszázados kapocs fűzi össze, ő maga többször is járt már a Balkán-félszigeten fekvő államban, és hogy Teréz anya volt szerinte a legjelentősebb keresztény gondolkozó. Az interjúban arról is szó esik, hogy Magyarország támogatja Albániát, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz. 

Hóvári János ankarai nagykövetként a magyar-török kapcsolatokról is beszél az albán lap hasábjain, s állítja, a két ország viszonya kiváló, Törökország Magyarország kiemelt kereskedelmi partnere a régióban. A kapcsolatrendszer nem csak a gazdaságra terjed ki, hanem az oktatási-, kulturális együttműködésre is. Magyarország támogatja Törökországot is, hogy az EU tagjává váljon.Nagykövetként azon dolgozom, hogy kapcsolatot teremtsek a két ország üzletemberei, egyetemi és kultúrája között – mondja. 

A diplomata 1992 óta dolgozik a Külügyminisztériumban, 2012. augusztus 1-jén foglalta el helyét az ankarai magyar nagykövetségen, értesüléseink szerint azonban a diplomatát a Külgazdasági- és Külügyminisztérium új struktúrája szerint augusztus 15-ével hazarendelték.

A Különleges Civil Érdemekért elnevezésű albán állami kitüntetést ezt megelőzően két magyar személyiség, Apponyi Geraldine albán királyné és Mádl Ferenc köztársasági elnök vehette át. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.