Kivágják a magas cét?

/ 2017.07.05., szerda 17:39 /

Hogy a modern politika manapság mit jelent, arról újabb és újabb meghatározásokat olvashatunk. Az elemzések többsége abban egyetért, hogy a „politikai akaratképzés”, mint a pártok egyik funkciója, háttérbe szorul, és teret nyer a választói akarat kielégítése.

A Bundestag minapi döntése, hogy elfogadja a „Házasságot mindenkinek!” kezdeményezést – hogy az ne csak egy nő és egy férfi között legyen lehetséges –, sokakat gondolkodóba ejtett a kereszténydemokrácia jövőjével kapcsolatban. Merthogy a döntés egy olyan országban született, amelynek – bár nagykoalícióban kormányoz – kereszténydemokrata kancellárja van.

Joachim Meisner korábbi kölni katolikus püspök már 2005-ben javasolta, hogy a CDU törölje nevéből a C-t, vagyis a christlich, keresztény jelzőt. Akkoriban az őssejtkutatással kapcsolatos törvényi szabályozás változása indította erre. Nem nehéz elképzelni, hogy a mostani döntésről miképpen vélekedik.

Még mielőtt a reakciókon és a következményeken merengenénk, a tények: a parlament 393 igen, 226 nem szavazattal, négy tartózkodás mellett fogadta el a törvényt, aminek gondolatát a többségben lévő baloldali pártok már régóta dédelgették. A kancellár nemmel szavazott, ugyanakkor pártja és a CSU képviselői közül 75-en támogatták a kezdeményezést, köztük a hétgyerekes védelmi miniszter Ursula von der Leyen, Peter Altmaier kancelláriaminiszter, és a magyar ügyek nagy barátjaként számon tartott bajor Tobias Zech is.

Angela Merkel a voksolás után elmondta: felülvizsgálta korábbi álláspontját, és ma már támogatja, hogy azonos nemű párok is gyerekeket fogadhassanak örökbe, mert az a gyerekeknek jobb, mint az állami gondozás. Ugyanakkor az alkotmány betűjének megfelelően házasságnak továbbra is csak férfi és nő kapcsolatát hajlandó nevezni. Ez jelzi persze, hogy a jelenlegi parlament egyik utolsó döntésével elfogadott törvénnyel még lehetnek alkotmányos problémák, de mire ez kiderül, az őszi választási kampánynak is vége lesz.

A „Házasságot mindenkinek!” kritikusai jogosan beszélnek az utolsó kereszténydemokrata világnézeti bástya elestéről. A kancellár a képviselők lelkiismeretére bízta a döntést. A hithű konzervatív választók haragjától igen, de elpártolásától ugyanakkor nem kell tartania, hiszen a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD) pártot most épp egy leszbikus kapcsolatban két gyereket nevelő asszony vezeti. Mindeközben Merkel tovább tolta pártját a centrum felé, s elugrott egy olyan konfliktushelyzet elől, amire a kampányban biztosan nem lenne szüksége.

Valami ilyesmit – persze más nagyságrendben – láttunk mi már itthon is a vasárnapi nyitva tartás dolgában. Ha igaz, hogy a választók 80 százaléka támogatja a Bundestag döntését, az a bizonyos „c” a párt nevében lehet vita tárgya, de ettől a keresztény egyházaknak inkább kell fájjon a fejük. Erkölcsi iránymutatást pedig eddig sem a pártoktól vártunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.