Koreai tilitoli

/ 2011.08.03., szerda 15:49 /

Az elmúlt hetekben több hír is megjelent Észak-Koreával kapcsolatban a világsajtóban.

Az egyik szerint a remetekirályságban tartott helyhatósági választásokon az állampárt jelöltjei 99,7 százalékos részvétel mellett 100 százalékot szereztek - ez nem meglepő, tekintve, hogy mindenhol csak egy jelöltre lehetett voksolni. Egy másik hír arról szólt, hogy az ország egyes területein újra éhínség pusztít. Ez sem újdonság, attól a fejleménytől eltekintve, hogy Dél-Korea egy év után először engedélyezte segélyszervezeteinek néhány teherautónyi liszt északra szállítását.

Mindeközben folynak a diplomáciai játszmák: egy nemzetközi konferencia árnyékában Bali szigetén megbeszélést folytattak egymással a két Korea atomügyi illetékesei, majd egy vezető északi diplomata az Egyesült Államokba is meghívást kapott. Végül a napokban szivárgott ki, hogy Észak-Korea nagyszabású hadgyakorlatra készül, melyben szárazföldi csapatai, légiereje és haditengerészete is részt vesz - állítólag a partra szállást fogják gyakorolni.

Mindebben tulajdonképpen semmi újdonság nincs. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) hosszú ideje kombinálja a katonai - sőt nukleáris - fenyegetést, a diplomáciai tárgyalások időszakos megújítását, majd leállítását, a segélyek kizsarolását az éhínségekre hivatkozva, vagyis egyidejűleg alkalmazza az ígérgetés, a fenyegetés és a könyörgés eszközeit. Persze a Koreai-félsziget pillanatnyi helyzetét nem csak Phenjan szeszélyei határozzák meg. A mindenkori dél-koreai kormány is hol bekeményít, hol engedékenyebb hangnemet üt meg, a választók vélt vagy valós elvárásaihoz igazodva. A kapcsolatokat az utóbbi néhány évben a „napfénypolitikát", vagyis a két Korea közeledését hirdető korábbi kormány leváltása is megterhelte. Azt, hogy épp lőnek vagy nem lőnek, befolyásolják a japán törekvések, a pekingi külügyi vezetésben uralkodó erőviszonyok, és az is, hogy Amerikát mennyire kötik le a világ egyéb válságrégiói.

A következő évek koreai fejleményeit elsősorban az fogja meghatározni, hogy mennyire simán zajlik az utódlás Phenjanban. Az egyre betegesebb, sokak szerint alkoholista Kim Dzsongil kisebbik fiát, Kim Dzsongunt szemelte ki örökösének, de nem biztos, hogy a tapasztalatlan, fiatal Kim fennakadás nélkül elfoglalhatja apja helyét. A hadsereg könnyen önjáróvá válhat, s az utóbbi évek cikcakkjai azt mutatják, hogy a KNDK vezetésén belül sincs teljes egyetértés a követendő politikáról. A lakosság viselkedése is kiszámíthatatlan: már koránt sincs mind a húszmillió észak-koreai teljesen elzárva a külvilágtól. A vezetés ugyanis kénytelen szemet hunyni a feketepiacok léte felett (ahol nem a helyi pénz, hanem a kínai jüan és az amerikai dollár a legáltalánosabb fizetőeszköz), e piacokon pedig igencsak kelendők a Kínából becsempészett DVD-k - elsősorban a dél-koreai szappanoperák. Ezek révén pedig sokan értesülnek arról, hogy a hivatalos propagandával ellentétben mégsem a KNDK a világ legjobb helye. A kínai határon kiterjedt csempészbandák tevékenykednek, a kínai oldalon több százezres koreai menekültkolónia él, mely így vagy úgy tartja a kapcsolatot az otthoniakkal. Márpedig ha az emberek széles tömegei számára világossá válik, hogy másképp is lehet élni, akkor a hatalomváltással járó bizonytalanság akár robbanáshoz is vezethet.

Ezt pedig mindenki szeretné elkerülni. Az észak-koreai káosz Dél-Koreának sem érdeke, a menekülttömeggel a déli gazdaság nem tudna mit kezdeni, nem is beszélve az atomfegyverek bizonytalan sorsáról egy ilyen helyzetben. Kínának és Oroszországnak pedig szüksége van Észak-Koreára mint ütközőállamra. Ha országegyesítésre kerülne sor és az Egyesült Államokkal szövetséges Szöul átvenné a hatalmat a félsziget északi része felett, amerikai bázisok létesülhetnének Oroszország közvetlen szomszédságában. Japánt az északi összeomlás biztonsági szempontból, az egyesült Korea pedig gazdasági vetélytársként fenyegethetné. Az a furcsa helyzet áll fenn tehát, hogy az északi lakosságon kívül mindenkinek érdeke az észak-koreai rezsim fennmaradása. Amire törekedhetnek, az a phenjani rendszer felpuhítása. Nem csoda, hogy Kim Dzsongilt, aki az elmúlt bő egy évben háromszor is ellátogatott Kínába, vendéglátói elsősorban gyárakba, ipari parkokba, kereskedelmi központokba vitték el, hogy megmutassák neki a piaci reformok előnyeit. Kérdés persze, hogy egy olyan merev rendszer, mint a Kimeké, felpuhítható-e a gyors összeomlás kockázata nélkül.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.