„Köszönj rá ukránul”

/ 2017.09.13., szerda 16:55 /

„Még a Szovjetunió sem bánt el így a kisebbségekkel” – mondják a magyar kulturális elit Ukrajnában született és felnőtt képviselői.

„Kárpátaljai magyar családban születtem, és azt tanultam az édesapámtól: ha szembejön az utcán egy ukrán ember, köszönj rá ukránul, és meglátod, magyarul köszön vissza neked – mondja Pál István Szalonna muzsikus.– A nyelvtörvény csúnyán aláássa a nemzetiségek egymáshoz fűződő viszonyát. Jómagam háromszor is koncerteztem az elmúlt fél évben Ukrajna legnagyobb koncerttermeiben, és állva tapsoltak még azok is, akik ukrán nemzeti viseletben voltak jelen.”

„Most kellene mindenkinek az utcára mennie. Mindenkinek – nem csak a kockás ingeseknek, de az egész magyar népnek! Autókat kellene felgyújtani az ukrán konzulátus előtt! – mondja keserű indulattal Trill Zsolt, a Nemzeti Színház színművésze.– Az az Ukrajna, amelyik Európába menetel, megengedi magának, hogy ilyen törvényeket hozzon? Ez felfoghatatlan tragédia! Hiszen ha nyelvében él a nemzet, ez az intézkedés olyan, mintha felvágnák az ereinket.”

„Nem értem, nem értem, nem értem – mondja Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház színművésze.– Az az ország, amelyik világéletében harcolt Oroszországgal amiatt, hogy az el akarta tiporni az ukrán nyelvet, most ugyanazt teszi a kisebbségeivel? Trianon után elvették a földünket – most pedig a nyelvünket akarják elvenni, némává akarnak tenni bennünket. És aki néma, az kiszolgáltatott, tehetetlen.”

„A XXI. században az ilyen hozzáállás a kisebbségekhez elfogadhatatlan – de tudja mit? Ettől eltekintve ez várható volt – mondja Pákh Imre műgyűjtő.– Mert ez a lépés szervesen következik a magyarellenes ukrán politikából. Előfordul, hogy magyar utcaneveket változtatnak ukránra, magyar jellegű műemlékeket helyeznek át – csakhogy ez a mi hazánk, ezer éve itt vagyunk.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.