Közel száz orvost és nővért pusztított el az ebola

/ 2014.08.21., csütörtök 18:02 /
Közel száz orvost és nővért pusztított el az ebola

Új vírusváltozat okozza minden idők legsúlyosabb ebolajárványát. Nemcsak a kórokozó szerkezete változott meg, hanem a tünetei is. A nagy kérdés most az: Európában is képes lesz-e továbbterjedni? Exkluzív részletek a friss Heti Válaszban.

A tudósok idén áprilisban észlelték, hogy valami megváltozott Afrikában. Az ebola eddig is az egyik leghalálosabb fertőzés volt, amely a fekete kontinenst sújtotta, ám mostanáig csak elszigetelten, egy-egy távoli településben pusztított, mindig sikerült meggátolni a továbbterjedését.

Az ebola csalóka vírus, nem úgy fertőz, ahogy az influenza (vagyis nem cseppfertőzéssel) és nem is úgy, mint az AIDS. Elég, ha a beteg testnedvei egy másik ember bőrével érintkeznek, s még bőrsérülés sem kell a vírus átadásához. Az új kórokozó az ebola eddigi legveszélyesebb alváltozatának, a zairének a módosulása. Bár vérzéses láznak hívják, az új változat az esetek 80 százalékában egyáltalán nem jár sem külső, sem belső vérzéssel, ezért is tévesztett meg ennyi embert.

Mégis hogyan lehetséges az, hogy a járvány áldozatai közül augusztus elejéig minden hatodik egészségügyi dolgozó volt, és a hónap közepén már 80 halott orvosnál, nővérnél tartottak? S ha a vírust valóban elpusztítja a szappanos kézmosás, hogyan fordulhat elő, hogy az amerikai járványügyi szakemberek olyan szkafanderekben szállítják a fertőzötteket, amelyben némi túlzással a Holdra is leszállhatnának?

További részletek a fertőzés Európára átterjedésének veszélyéről, a kísérleti gyógyszer hiánya miatti afrikai feszültségről a Heti Válasz augusztus 21-i számában. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.