Benedek pápa egy évvel ezelőtti lemondásának sosem hallott részletei

/ 2014.02.10., hétfő 08:15 /
Benedek pápa egy évvel ezelőtti lemondásának sosem hallott részletei

Egy évvel ezelőtt a Joseph Ratzinger német bíborosból lett 85 éves egyházfő olyat tett, amire hatszáz éve nem volt példa: bejelentette, hogy előrehaladott korára való tekintettel lemond elvileg életre szóló tisztségéről. Most a Corriere della Sera olasz napilap információi segítségével rekonstruáljuk a pápa tavaly hírül adott távozásának hátterét.

Pápamobil érkezik
Benedek pápa, nem sokkal a lemondás bejelentése után

„A guillotine gondolata jutott eszembe: most lezuhan, és téged talál el. Egészen biztos voltam benne, hogy nem erre a szolgálatra vagyok szánva, hanem Isten most, fáradalmas évek után, békével és nyugalommal ajándékoz meg” – XVI. Benedek e szavakkal idézte fel egy 2010-es interjúban, hogy öt évvel korábban, 78 évesen milyen váratlanul érte pápává választásának híre. Amilyen hirtelen meg kellett szoknia az egyházfőség gondolatát, legalább olyan hirtelen kellett a világnak is felfognia 2013-ban: egy pápa is „nyugdíjba vonulhat”.

Az évfordulóra a Corriere della Sera olasz napilap rekonstruálta az eseményeket, lerántva a leplet néhány kulisszatitokról is. Az események 2013. február 11-én délelőtt kezdődtek. XVI. Benedek a Vatikánba összehívott bíborosoknak arról a több száz vértanúról beszélt, akiknek kanonizációjára készült az egyház. A német pápa előre megírt szöveget olvasott fel. Ennek végére érve elővett még két oldalt, és ezt is felolvasta, bejelentve, hogy megfogyatkozott ereje miatt nem képes tovább ellátni a péteri szolgálatot. A latinul tett bejelentést a bíborosok egy része nem is értette meg azonnal hiányos latin tudása miatt – idézte a Corriere della Sera a részletekről később beszámoló Gianfranco Ravasi bíborost a Kultúra Pápai Tanácsa elnökét.

A pápa bejelentésére Angelo Sodano bíboros, egykori szentszéki államtitkár, a bíborosi kollégium dékánja válaszolt szintén előre megírt beszéddel.

A Corriere rekonstrukciója szerint XVI. Benedek egy nappal korábban, február 10-én délután írta meg tervezett lemondásának szövegét. Szokása szerint ceruzával, amit titkárnője, Birgit Wansing írt át számítógépre. A sietség miatt csúszott be a szövegbe három hiba, melyekből XVI. Benedek pápa a bejelentés felolvasásakor egyet ki is javított. A Corriere úgy értesült, a lemondásról tudott Angelo Sodano, Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár és helyettese, Giovanni Angelo Becciu, valamint Georg Gänswein, a pápa személyi titkára.

Georg Gänswein, a pápa személyi titkára

A szöveg a pápa lakosztályából egyenesen a szentszéki államtitkárságra került át, ahol azonnal megkezdték a különböző nyelvekre való lefordítását.

A Corriere della Sera szerint a lemondásnak voltak előjelei. Például 2011. október 27-én, amikor Assisiben I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka meghívta a pápát 2014-ben Jeruzsálembe. XVI. Benedek azt válaszolta, utódja fog elmenni helyette. A 2012 márciusában Kubában tett látogatás nagyon kifárasztotta XVI. Benedeket. A Corriere úgy tudja, ezután beszélt először lemondási szándékáról Bertonénak és Gänsweinnek, akik akkor lebeszélték erről. A világ világossága című, 2010-ben megjelent interjúkötetben azonban XVI. Benedek már utalt az őt kérdező Peter Seewald újságírónak arra, hogy egy pápa lemondhat, ha nem képes többé ellátni feladatát.

A kihívások pedig nem kicsik. Az utóbbi években olyan botrányok rázták meg az egyházat – papok pedofilügye, vatikáni hatalmi harcokról tanúskodó iratok nyilvánosságra kerülése, dokumentumokat kiszivárogtató pápai komornyik pere -, amelyek rendezése fiatalabb embert is megpróbált volna. 

XVI. Benedek a nagyböjt elejére eső február 28-án mondott le, így az új pápát már húsvétra megválasztották. A 2005. április 19-én megválasztott XVI. Benedek az egyház 265. pápájaként 7 év, 10 hónap és 9 napig vezette az egyházat. 

 

 
A sokak által ókonzervatívnak, középkorinak nevezett teológus rácáfolt a megválasztásakor megfogalmazott aggályokra. Elmélyült tudós létére képes volt közvetlen is lenni; engedélyezte a régi, tridenti rítusú misézést, de ő volt, aki pápaként először twitterezett; bár következetesen őrködött a hitigazságok és az erkölcsi tanítás tisztasága felett, befogadta az egyházukból kilépő, nős anglikán lelkészeket a katolikusok közösségébe. A hit és erkölcs dolgában tévedhetetlenül, ex cathedra nyilatkozó pápaként pedig még lemondásakor is merészelt gyarló embernek mutatkozni, mondván: „Testvéreim, a legőszintébben köszönöm nektek mindazt a szeretetet és munkát, amellyel szolgálatomban támogattatok, és bocsánatot kérek hibáimért.”
 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.