Látta már Angela Merkel fotóit NDK-s ifjúkorából?

/ 2015.11.26., csütörtök 17:49 /
Látta már Angela Merkel fotóit NDK-s ifjúkorából?

Épp most van tíz éve, hogy Angela Merkelt beiktatták kancellári tisztségébe. Nézegessen archív fotókat róla az NDK-s időkből!

Az NDK-ban született Angela Merkel sosem titkolta, igaz, nem is büszkélkedett vele, hogy fiatalkorában tagja volt a kelet-német állampárt ifjúsági szervezetének. Sőt egy nemrég megjelent életrajzi kötet szerint egyenesen az agitációs és propagandaosztály vezetője volt; ezt a politikus nem erősítette meg, de nem is tudta érdemben cáfolni. Visszaemlékezései szerint elsősorban a helyi „KISZ-ben” kulturális munkát végzett, és soha senkit nem agitált. A korszakról szólva ugyanakkor megvallotta, hogy nem volt hős, és idomult a rendszerhez.

Magyar fogalmak szerint sokan reformkommunistának nevezik az ifjú Merkelt. Újságírók aztán nemrég kiderítették, hogy az egykori politikusreménység már 1989 októberében csatlakozott a Demokratikus Kitörés (Der Demokratische Aufbruch) nevű mozgalomhoz, mely akkor korántsem a német egységért és a rendszerváltásért, hanem az NDK önállósága és a demokratikus szocializmus rendszerének kialakítása mellett állt ki. Merkel a DA színeiben – helyettes kormányszóvivői tisztségben – az utolsó kelet-német kormánynak is a tagja lett.

„Számomra az a legfontosabb, hogy soha nem titkoltam el semmit. Néhány dolgot talán nem mondtam el, de csak azért, mert senki sem kérdezte” – nyilatkozta korai éveiről a kancellár, s hozzátette: arról például még soha nem beszélt, hogy tagja volt a (kelet)német-szovjet baráti társaságnak és a kelet-német szakszervezeti szövetségnek.

1971-ben Lessing-érmet kapott. A kitüntetést kíváló tanulmányi eredményért és közösségi munkáért adták

 

Hibaigazítás:

Angela Merkel nem az NDK-ban, hanem Hamburgban született, szülei gyerekkorában „emigráltak” Kelet-Németországba. Entschuldigung!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.